Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Serva cykel – så gör du service på cykeln själv

Dags att ge din cykel lite kärlek? En cykelsäsong påbörjas och avslutas bäst genom att serva cykeln och se till att den är i toppskick. I den här artikeln får du en enkel guide till hur du går tillväga för att göra en cykelservice på egen hand.


Allt du behöver för cykelservicen

Läs också: Rengöra cykel – så gör du för att tvätta cykeln grundligt

Att fixa med cykeln kanske inte alltid är den roligaste sysselsättningen, men det är välbehövligt och dessutom ofta väldigt enkelt att göra själv. Genom att hålla din cykel i bra skick förlänger du livslängden på både den och dess komponenter. Samtidigt kommer den också rulla bättre och därmed också öka din motivation till att cykla. Nedan har vi samlat allt du behöver veta för att kunna göra en cykelservice själv och hålla din cykel i toppform.

Vad ingår i servicen på en cykelverkstad egentligen?

Vad som vanligtvis ingår i en grundläggande service av cykeln skiljer sig självklart lite grann beroende på vilken verkstad du lämnar in cykeln till. Generellt brukar mekanikerna kontrollera och justera komponenter som växlar, bromsar, kedja och nav, men också reflexer, ringklocka och belysning. Lufttrycket i däcken kontrolleras också och alla muttrar och skruvar dras åt. En gång per år (mer eller mindre beroende på hur mycket du cyklar) bör du lämna in cykeln på en riktigt noggrann service, men övrig tid på året går det utmärkt att göra en enklare service själv.

Så gör du en cykelservice – steg för steg

  1. Tvätta cykeln och rengör den grundligt.
  2. Rengör kedja och kassett. Spänn kedjan vid behov.
  3. Smörj kedja och andra mekaniska delar såsom kugghjul och drev.
  4. Kontrollera däcken. Se till att de inte är torra eller spruckna.
  5. Pumpa däcken. Använd dig av en cykelpump med manometer (tryckmätare) för att hålla koll på att lufttrycket ligger rätt.
  6. Prova bromsarna genom att ta en kort cykeltur. Tar inte bromsarna som de ska kan du skruva åt vajrarna uppe vid styret och testa igen. Dubbelkolla också att bromsklossar/bromsbelägg är i bra skick.
  7. Se över cykelns utrustning – såsom belysning, reflexer och pedaler. Allt ska vara intakt och fungerande för att öka din säkerhet i trafiken.

Serva cykel - Golvpump ONE S.PUMP 40

En cykelpump med manometer hjälper dig att hålla koll på lufttrycket i däcken.

KÖP HÄR: Golvpump ONE S.PUMP 40


Köp cykeltvätt här

Se våra cykeloljor

Köp allt du behöver för cykelservicenLäs också: Rengöra cykelkedja – allt du behöver veta

Läs också: Smörja cykelkedja – 6 enkla steg

Läs också: Pumpa cykeldäck – 5 vanliga frågor och svar