Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Rengöra cykelkedja – allt du behöver veta

Har du kört en lerig runda i skogen? Eller en dammig tur på landsvägscykeln? Då är det dags att rengöra cykelkedjan. Här går vi igenom hur du lättast går tillväga.


Självklart är det bra att rengöra cykelkedjan efter varje tur. Vi förstår, det kanske inte blir av varenda gång. Men när du hör att det låter “grusigt” när du trampar, då är det verkligen dags. Här nedan förklarar vi hur du rengör en lerig mountainbikekedja respektive en dammig landsvägscykelkedja.

Hur rengör jag en cykelkedja från lera?

  1. Börja med att spola av cykeln. Ofta finns det slangar vid cykelspåret. Om du inte har tillgång till en slang går det bra att svampa bort leran med en hink och en disksvamp. Använd mycket vatten så att leran löses upp.
  2. Borsta bort leran på kedjan med en borste. Du behöver en hårdare borste eftersom oljan från kedjan lätt blandar sig med gruset och bildar en kladdig gegga.
  3. Använd sedan en kedjetvättare och avfettningsmedel avsedd för cyklar. Häll i avfettningsmedel i kedjetvättaren, fäst den på kedjan, dra i pedalerna med handen några varv. Torka med en trasa.
  4. Smörj in kedjan med lämplig olja. Torka bort oljan med en trasa. Är det smuts/lera eller grus kvar? Smörj in kedjan en gång till med olja och torka av.

Här hittar du allt du behöver för att göra rent kedjan på din mountainbike:

Kedjetvättare där du fyller i avfettningsmedel

Avfettningsmedel avsett för cykel

Borstkit med trasa och tvättsvamp

Olja till kedja för mountainbike

Hur rengör jag kedjan på min landsvägscykel?

  1. Ställ cykeln upp och ner, eller häng upp den i ett monteringsställ.
  2. Smörj kedjan ordentligt.
  3. Håll en trasa/torkduk runt kedjan, torka och gnugga ordentligt samtidigt som du drar i pedalerna. Kedjan ska se ren och torr ut. Kedjan ska aldrig droppa och oljan ska knappt synas. Ser du olja, torka mer. Upprepa vid behov.

Tips! Även till landsvägscykeln kan du använda en kedjetvättare om det varit väldigt smutsigt ute.

Här hittar du allt du behöver för att göra rent kedjan på din landsvägscykel:

Olja för landsvägscykel för torra förhållanden

Torkduk för kedja

Kedjetvättare där du fyller i avfettningsmedelSe fler produkter inom cykeltvätt och service


Läs också: Tips och tricks för att smörja en cykelkedja

Läs också: Justera cykelväxlar

Läs också: Öka livslängden på din cykel med ett ramskydd!

Läs också: Byta cykelkedja – enklare än du tror