Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

3 enkla steg för att spänna cykelkedja

Har du svårt att växla eller hoppar kedjan eller slänger sig mot ramen? Då kan problemet vara att kedjan är för lös. Här går vi igenom hur du spänner cykelkedjan på enklast möjliga sätt.


När behöver jag spänna cykelkedjan?

När du cyklar töjs kedjan ut, så då och då behöver du spänna den och du kommer även att behöva byta ut den på sikt. Kedjan behöver även spännas när du precis har bytt kedja. Känn efter så att du inte kan lyfta av kedjan från kugghjulen. Om du kan lyfta kedjan mer än en halv centimeter behöver du spänna den.

Spänna cykelkedja i 3 enkla steg

  1. Lossa skruvarna på bakhjulet.
  2. Dra bakhjulet bakåt.
  3. Skruva fast bakhjulet igen i det nya läget. Klart!


När behöver jag byta cykelkedja?

Beroende på hur hårt du kör håller kedjan 200-400 mil. Kör du snällt, växlar ofta och smörjer kedjan regelbundet håller den längre. När kedjan har töjts ut för mycket måste du byta kedjan, då räcker det inte med att spänna den. Om du spänner en uttöjd kedja sliter den hårt på kassetten och du kan behöva byta hela drivpaketet istället. Mät kedjan med en kedjeslitageindikator för att veta om kedjan är sliten eller inte.

Se våra cykelkedjor här

Köp verktyg för att mäta kedjeslitage

Se alla våra cykeldelar här


Läs också: Smörja cykelkedja 6 enkla steg

Läs också: Cykelservice

Läs också: Öka livslängden på din cykel med ett ramskydd!

Läs också: Byta cykelkedja – enklare än du tror