Förmånscykel

Skaffa förmånscykel hos Cykelkraft.se i samarbete med Bikelease & Personalcyklar

Vad är en förmånscykel?

En förmånscykel är en skattepliktig förmån som en arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Du som anställd betalar skatt på förmånen och din arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaren väljer om erbjudandet skall vara kostnadsneutralt eller om man vill subventionera erbjudandet. Löneväxling (bruttolöneavdrag) innebär att man som anställd godtar en lägre lön i utbyte mot en förmån. Kostnaden för cykeln blir för den anställde väsentligt lägre än om man hade köpt sin cykel själv.


Hur erbjuder jag som arbetsgivare förmånscykel
till mina anställda?

För att kunna erbjuda förmånscyklar behöver du som arbetsgivare teckna avtal med någon av våra samarbetspartners Bikelease eller Personalcyklar här. Detta avtal ger sedan dig och dina anställda möjlighet att beställa förmåns cykel hos oss på Cykelkraft. Du kan välja på allt mellan standardcykel, racer eller gravel bike, mtb, lådcykel eller elcykel m.m. Vad som inte ingår är våra elfordon. Vill du teckna ett avtal? Hör av dig till oss via formuläret nedan så återkommer vi.

Har du redan ett avtal? Då är det bara för dina anställda att börja välja bland våra 1000-tals cyklar och modeller här på Cykelkraft.se!


Varför bör man erbjuda förmånscykel / personalcykel?

Att erbjuda förmånscykel eller s.k. personalcyklar till sina anställda bidrar framförallt till en bättre hälsa på företaget. Vi på Cykelkraft vet fördelarna med att cykla och att det ger en positiv effekt på både hälsa och miljö, men framför allt för att få en välmående arbetsplats. Därför är det för oss viktigt att kunna erbjuda denna cykel förmån för dig som arbetsgivare och anställd.


Vilka fördelarna finns med förmånscykel?

Den största förmånen är självklart din egen, dina kollegor och din arbetsplats hälsa och välmående! Att bygga upp en företagskultur där man skapar de bästa förutsättningarna för sina anställda är idag A och O. Personalen ska må bra, trivas och kunna prestera på topp. Med vårt stora utbud av cyklar, kan du känna dig trygg med att hitta en cykel som passar för varje anställd - oavsett behov.

Vad erbjuder vi för förmånscyklar / tjänstecyklar?

Hos oss på Cykelkraft hittar du ett av marknadens bredaste cykelsortiment, med många välkända varumärken. Vi erbjuder tjänstecykel oavsett om du är ute efter att leasa lådcykel, hybridcykel, racer, en av våra finare MTB cyklar, eller varför inte haka på trenden att leasa elcykel? Vill du prova och känna på cykeln innan du bestämmer dig kan du besöka någon av våra butiker.

Vad ingår i leasingavtalet?

Det som ingår i leasingavtalet är b. la. hyran av cykel samt om du valt att köpa till tillbehör, som då adderas i den totala summan för hyresupplägget. Exempel på tillbehör är: hjälm, skärmar, pakethållare, packväskor, cykeldator och barnstol, cykelhållare för bilen - vi rekommenderar alltid att använda hjälm och ett godkänt lås! Vi monterar alltid alla förmånscyklar till perfektion och skickar med en treårig garanti på din personalcykel. Leverans sker till valfri adress.

Prisexempel förmånscykel

Vad avgör kostnaden på en förmånscykel?

För dig som är anställd bestäms kostnaden på din förmånscykel dels efter ditt val av cykelpaket, din lönenivå och din marginalskatt. Vid köp av förmånscykel beräknas kostnaden alltid på ordinarie pris på cykeln. Från och med år 2022 gäller nya skatteregler 2022 för förmånscykel, vilket gör det än mer förmånligt att skaffa förmånscykel idag. Läs mer om de nya förmånsreglerna här. Att leasa cykel på företaget innebär att din arbetsgivare gör ett bruttolöneavdrag och lägger på ett förmånsvärde varje månad. Din nettokostnad beror på din lönenivå och marginalskatt. När du valt din förmånscykel kommer du i kassan kunna se vad din månadskostnad för ditt valda cykelpaket blir.


Förmånscykel kalkyl

Här är en förmånscykel kalkyl. Detta är ett exempel på en ungefärlig nettokostnad per månad för dig som anställd. Du kan själv uppskatta kostnaden för en förmånscykel nedan. Den faktiska månadskostnaden beror på skattesatsen samt det avtal arbetsgivaren har, men siffrorna här är typiska. Se hur vi har räknat här.

Du får alltid veta det faktiska priset innan du beställer.

Cykelns butikspris

Min marginalskatt är %

Månadskostnad

Jag sparar

× 36 − =

Vanliga frågor kring förmånscykel

 • Vem kan få en förmånscykel via jobbet?

  Du som arbetsgivare kan erbjuda tjänstecykel på företaget (s.k. förmånscykel) till samtliga tillsvidareanställda. Är du egenföretagare och tar ut en lön som du kan göra bruttolöneavdrag på, så går det alldeles utmärkt att leasa cykel på ditt företag.

 • Vem tecknar jag förmånsavtalet med?

  Avtalet är ett så kallat ”underuthyrningsavtal” som tecknas mellan dig som anställd och din arbetsgivare. Är du arbetsgivare och vill erbjuda förmånscykel till dina anställda? Vi samarbetar med Bikelease & Personalcyklar som tecknar alla avtal för att dina anställda sedan ska kunna välja fritt i vårt stora utbud av cyklar. Du som arbetsgivare kontaktar oss kring förmånscykel i vårat formulär här

 • Hur länge kan man leasa förmånscykel via företaget?

  Hos oss kan du leasa din cykel med tillbehör under 36 månader.

 • Får man använda förmånscykeln för mer än att cykla till och från arbetet?

  Det finns inget krav på att använda din tjänstecykel (s.k. förmånscykel) för endast arbetsrelaterade resor, även om vi på Cykelkraft naturligtvis uppmuntrar till att cykla i alla sammanhang. Det är helt okej att använda din förmånscykel privat.

 • Vad kostar det att köpa loss förmånscykeln efter avtalstiden?

  När du leasar en cykel kan du efter tre år, enligt förmånscykel skatteverket göra utköp till ett vid tiden gällande marknadsvärde. Vi har därför ingen möjlighet att förutbestämma ett utköpspris. Den lokala marknadens tillgång och efterfrågan kommer att vara vägledande.

 • Måste man köpa loss sin förmånscykel?

  Nej. Efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln eller byta in den mot en ny.

 • Ingår service som en förmån?

  Som förmånstagare ansvarar du själv för service på din förmånscykel. Vi samarbetar med serviceverkstäder i hela landet, b.la. våra egna butiker. Fråga oss om du vill ha en rekommendation kring val av serviceställe.

 • Vilka garantier gäller för förmånscykel?

  Din förmånscykel omfattas av garanti under hela hyresperioden. Garantin gäller vid normalt användande och skötsel enligt leverantörens anvisningar.

 • Vad händer om jag begär tjänstledighet eller blir långtidssjukskriven?

  Vid ledighet som innebär att du inte uppbär bruttolön, reglerar arbetsgivaren ditt bruttolöneavdrag innan du går på ledighet. Om du blir långtidssjukskriven regleras bruttolöneavdraget när du är tillbaka i tjänst.

 • Vad har jag som anställd för ansvar när jag skaffar en förmånscykel?

  När du gör din beställning godkänner du ett under uthyrningsavtal med din arbetsgivare som bl.a. reglerar ditt ansvar för cykeln, samt ger arbetsgivaren rätt att göra ett bruttolöneavdrag varje månad. Underuthyrning avtalet finns också tillgängligt hos personaladministratören. Nedan följer några viktiga punkter som regleras i underuthyrning avtalet:


  • Du som anställd förbinder dig genom avtalet att ha din förmånscykel försäkrad under hela hyresperioden, genom att säkerställa att din privata hemförsäkring eller annan försäkring omfattar förmånscykeln. Med cykeln följer en självriskeliminering från SOLID. Den gäller i tre månader och du får därefter ett erbjudande om fortsatt skydd vilket du bekostar själv. Vi rekommenderar alltid att du förlänger SOLID-försäkringen!

  • Den anställda som slutar under hyresperioden medger att arbetsgivaren reglerar återstående bruttolöneavdrag på slutlönen, alternativt åtar sig att lösa ut förmånscykeln till aktuellt marknadsvärde.

  • Efter hyrestiden har du tre alternativ. a) lämna tillbaka förmånscykeln, b) lämna tillbaka förmånscykeln och kvittera ut en ny, c) köpa loss förmånscykeln till ett vid tiden gällande marknadspris.

 • Kan jag köpa en förmånscykel till kampanjpris?

  Nej. När du skaffare en förmånscykel görs det alltid till ordinarie pris.

 • Kan jag leasa elcykel?

  Ja, du kan leasa elcykel. Godkända cyklar att leasa är standardcyklar, elcykel, MTB, racer, gravel, lastcykel och lådcykel m.m. Vad som inte är godkänt som förmånscykel 2022 är sparkcyklar och elfordon.

Visste du att...

 • Om 1 procent av bilåkandet i Sverige förs över till cykel minskar bensinförbrukningen med 55 miljoner liter per år, vilket motsvarar minskade kvävedioxidutsläpp på drygt 22 300 ton
 • Att cykla minskar sjukfrånvaron och ökar livslängden
 • Att cykla ökar prestationsförmågan och ger bättre sömn
 • Att cykla ofta är det snabbaste sättet att ta sig fram i städer
 • Att cykla ger positiva ekonomiska effekter både för den enskilde individen och för samhället i stort
 • Det kan vara fantastiskt roligt att cykla