Förmånscykel

Skaffa förmånscykel hos Cykelkraft.se

Vad är en förmånscykel?

En förmånscykel är en skattepliktig förmån som en arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Du som anställd betalar skatt på förmånen och din arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaren väljer om erbjudandet skall vara kostnadsneutralt eller om man vill subventionera erbjudandet. Löneväxling (bruttolöneavdrag) innebär att man som anställd godtar en lägre lön i utbyte mot en förmån. Kostnaden för cykeln blir för den anställde väsentligt lägre än om man hade köpt sin cykel själv.


Hur erbjuder jag som arbetsgivare förmånscykel
till mina anställda?

För att kunna erbjuda förmånscyklar behöver du som arbetsgivare teckna avtal med oss. Detta avtal ger sedan dig och dina anställda möjlighet att beställa förmåns cykel hos oss på Cykelkraft. Vill du teckna ett avtal? Hör av dig till oss på Cykelkraft så hjälper vi dig vidare.

Har du redan ett avtal? Då är det bara för dina anställda att börja välja bland våra 1000-tals cyklar och modeller här!


Varför bör man erbjuda förmånscykel?

Vi på Cykelkraft vet fördelarna med att cykla och att det ger en positiv effekt på både hälsan & miljö - men framför allt för att få en välmående arbetsplats. Därför är det för oss viktigt att kunna erbjuda denna förmån för dig som arbetsgivare och anställd.


Vilka fördelarna finns med förmånscykel?

Den största förmånen är självklart din egen, dina kollegor och din arbetsplats hälsa och välmående! Att bygga upp en företagskultur där man skapar de bästa förutsättningarna för sina anställda är idag A och O. Personalen ska må bra, trivas och kunna prestera på topp. Med vårt stora utbud av cyklar, kan du känna dig trygg med att hitta en cykel som passar för varje anställd - oavsett behov.

Vad erbjuder vi för tjänstecykel?

Hos oss på Cykelkraft hittar du ett av marknadens bredaste cykel sortiment, med många välkända varumärken. Vi erbjuder tjänstecykel oavsett om du är ute efter en standardcykel, racer en mer avancerad mountainbike, eller varför inte haka på trenden att leasa elcykel? Vill du prova och känna på cykeln innan du bestämmer dig kan du besöka någon av våra butiker.

Vad ingår i avtalet?

Förutom hyran av cykel ingår alla tillbehör som går att fästa på cykeln i hyresupplägget. Exempel på tillbehör är: hjälm, skärmar, pakethållare, packväskor, cykeldator och barnstol, cykelhållare för bilen - vi rekommenderar alltid att använda hjälm och ett godkänt lås! Det ingår även montering, hemleverans och treårig garanti. Leverans sker till valfri adress.

Prisexempel för förmånscykel

Vad avgör kostnaden på en förmånscykel?

Kostnaden för din förmånscykel bestäms dels efter ditt val av cykelpaket, samt din lönenivå och marginalskatt. Att köpa cykel på företaget innebär att din arbetsgivare gör ett bruttolöneavdrag och lägger på ett förmånsvärde varje månad. Din nettokostnad beror på din lönenivå och marginalskatt. När du valt cykel kommer du i kassan kunna se vad din månadskostnad för ditt valda cykelpaket blir.


Förmånscykel kalkyl

Exempel på ungefärlig nettokostnad per månad. Du kan själv uppskatta kostnaden för en cykel nedan. Den faktiska månadskostnaden beror på skattesatsen samt det avtal arbetsgivaren har med Cykelkraft och Bikelease, men siffrorna här är typiska. Se hur vi har räknat här.

Du får alltid veta det faktiska priset innan du beställer.

Cykelns butikspris

Min marginalskatt är %

Månadskostnad

Jag sparar

× 36 − =

Vanliga frågor kring förmånscykel

 • Vem kan få en tjänstecykel via jobbet?

  Du som arbetsgivare kan erbjuda förmånscykel till samtliga tillsvidareanställda på företaget.

 • Vem tecknar jag avtalet med?

  Avtalet är ett så kallat ”underuthyrningsavtal” som tecknas mellan dig som anställd och din arbetsgivare. Är du arbetsgivare och vill erbjuda förmånscykel till dina anställda? Då kontaktar du oss för att sedan kunna välja fritt i vårt stora utbud av cyklar.
 • Hur länge får man hyra cyklarna?

  Du kan hyra cyklar med tillbehör under 36 månader.
 • Måste man använda tjänstecykeln för att cykla till och från arbetet?

  Det finns inget krav på att använda cykeln för arbetsrelaterade resor även om vi på Cykelkraft naturligtvis uppmuntrar till att cykla i alla sammanhang.
 • Vad kostar det att köpa loss cykeln efter avtalstiden?

  När du leasar en cykel kan du efter tre år, enligt förmånscykel skatteverket göra utköp till ett vid tiden gällande marknadsvärde. Vi har därför ingen möjlighet att förutbestämma ett utköpspris. Den lokala marknadens tillgång och efterfrågan kommer att vara vägledande.
 • Måste man köpa loss sin tjänstecykel?

  Nej. Efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln eller byta in den mot en ny.
 • Ingår service?

  Som förmånstagare ansvarar du själv för service på din cykel. VI samarbetar med serviceverkstäder i hela landet. Fråga oss om du vill ha en rekommendation kring val av serviceställe.
 • Vilka garantier gäller för förmånscykel?

  Din cykel omfattas av garanti under hela hyresperioden. Garantin gäller vid normalt användande och skötsel enligt leverantörens anvisningar.

 • Vad händer om jag begär tjänstledighet eller blir långtidssjukskriven?

  Vid ledighet som innebär att du inte uppbär bruttolön, reglerar arbetsgivaren dina bruttolöneavdrag innan du går på ledighet. Om du blir långtidssjukskriven regleras bruttolöneavdragen när du är tillbaka i tjänst.
 • Vad har jag som anställd för ansvar när jag skaffar en förmånscykel?

  När du gör din beställning godkänner du ett under uthyrningsavtal med din arbetsgivare som bl.a. reglerar ditt ansvar för cykeln, samt ger arbetsgivaren rätt att göra ett bruttolöneavdrag varje månad. Underuthyrning avtalet finns också tillgängligt hos personaladministratören. Nedan följer några viktiga punkter som regleras i underuthyrning avtalet:

  • Du som anställd förbinder dig genom avtalet att ha cykeln försäkrad under hela hyresperioden, genom att säkerställa att din privata hemförsäkring eller annan försäkring omfattar cykeln. Med cykeln följer en självriskeliminering från SOLID. Den gäller i tre månader och du får därefter ett erbjudande om fortsatt skydd vilket du bekostar själv. Vi rekommenderar att du förlänger SOLID-försäkringen! För alla cyklar kommer det också finnas ett stöldskyddspaket som du ska montera på cykeln.
  • Den anställda som slutar under hyresperioden medger att arbetsgivaren reglerar återstående bruttolöneavdrag på slutlönen alternativt åtar sig att lösa ut cykeln till aktuellt marknadsvärde.
  • Efter hyrestiden har du tre alternativ. a) lämna tillbaka cykeln, b) lämna tillbaka cykeln och kvittera ut en ny, c) köpa loss cykeln till ett vid tiden gällande marknadspris.

Visste du att...

 • Om 1 procent av bilåkandet i Sverige förs över till cykel minskar bensinförbrukningen med 55 miljoner liter per år, vilket motsvarar minskade kvävedioxidutsläpp på drygt 22 300 ton
 • Att cykla minskar sjukfrånvaron och ökar livslängden
 • Att cykla ökar prestationsförmågan och ger bättre sömn
 • Att cykla ofta är det snabbaste sättet att ta sig fram i städer
 • Att cykla ger positiva ekonomiska effekter både för den enskilde individen och för samhället i stort
 • Det kan vara fantastiskt roligt att cykla