Skötsel & Tips
3 enkla steg för att spänna cykelkedja
Har du svårt att växla eller hoppar kedjan eller slänger sig mot ramen? Då kan problemet vara att kedjan är för lös. Här går vi ig...
Går du i tankarna om att börja cykla mountainbike? Kul, då har du många roliga och händelserika tillfällen på cykeln att se fram emot! I den här artikeln besvarar vi fem vanliga frågor om att börja cykla MTB och passar även på att tipsa om några fina cyklar för dig som ska köpa mountainbike för första gången.
Läs också: MTB hjälm test
Att vara nybörjare på att cykla mountainbike är inte alltid lätt, men det är långt ifrån tråkigt och hopplöst. Har man dessutom rett ut alla sina funderingar och även fått tips redan innan man provar på att cykla MTB blir starten ännu enklare. Nedan har vi därför samlat ihop allt du behöver veta för att komma igång med mountainbiking och ger även förslag på några riktigt bra cyklar för nybörjaren.
Ja, generellt kan man säga att en MTB är den optimala cykeln för att kunna cykla i skogen, på stigar eller i terräng i allmänhet. Eftersom mountainbikes, även de för nybörjare, är utrustade med dämpare på gaffeln för framhjulet blir cyklingen i skogen mjukare. Din kropp behöver inte själv dämpa studsarna och smällarna från rötter, stenar och hopp, vilket leder till att du inte får lika ont och blir lika trött som om du skulle cykla i skogen på en vanlig standardcykel. Mountainbikes har också bredare och grövre däck än de flesta andra cyklar, vilket dämpar skakningarna ytterligare och står bättre emot punkteringar än smala däck.
Att utmana kroppen och knoppen på andra sätt än enbart uthållighet och få små adrenalinkickar då och då borde vara skäl nog att börja med MTB. Men sanningen är att det finns mycket mer än så till mountainbiking! Eftersom du oftast måste koncentrera dig på banan, terrängen och vyerna runtom är det lätt att glömma bort att man faktiskt tränar och att det är jobbigt, vilket gör den här typen av cykling till ett väldigt bra sätt att motionera på. Att terrängen du cyklar i oftast är oregelbunden gör dessutom att du får träna mer dynamiskt än statiskt och får därmed starka benmuskler på köpet.
Eftersom allemansrätten gäller i Sverige får du cykla mountainbike nästan överallt. Tänk på att inte åka över känslig mark eller planteringar och ta det varsamt när du cyklar på mjuk mark, ängar och annat ömtåligt underlag. Finns det särskilda cykelleder där du cyklar ska du hålla dig till dem och respektera hänvisningar och regler. Du får också cykla i motionsspår och vandringsleder, men sakta ned farten och var extra uppmärksam på övriga fotgängare eller cyklister då. I nationalparker och naturreservat kan andra regler gälla och det är ditt ansvar att ta reda på vilka bestämmelser som måste följas.
Det allra viktigaste är att du sitter skönt på cykeln och att du kan åka länge utan att du får ont i handleder, rygg och och knän. För att få in den rätta sittställningen kan du utgå från att sadelhöjden ska ställas in så att du kan sitta på cykeln och trampa pedalen ända ner utan att knät blir helt utsträckt, men inte heller så att knät böjs för mycket. Vidare kan du vinkla bromshandtagen lite snett, så att dina handleder är raka när du använder bromsarna. Styret och sadeln kan vara i samma höjd i början, så att du sedan kan ge dig ut och cykla och känna efter. Får du ont högt i ryggen och känner att du skulle vilja sitta mer upprätt kan det vara en bra idé att höja styret lite. Ett annat tips för att verkligen känna in hur kroppen känns på cykeln är att ta dig an lagom svåra utmaningar i början, så att du kan fokusera på sittställningen och tekniken snarare än att hålla koll på slingriga stigar. Slutligen är det självklart också viktigt att din MTB har en ramstorlek som passar din längd.
Läs också: Ramstorlek cykel – hur väljer jag rätt ram?
När det kommer till mountainbiking är utseendet på kläderna inte lika viktigt som inom exempelvis racercykling, särskilt om man är nybörjare. Många som cyklar mountainbike tycker att vadderade cykelbyxor är allra viktigast att införskaffa. Om dessa sedan är tighta bibs (med hängslen) eller löst sittande shorts spelar mindre roll, men att investera i ett par cykelbyxor med padding är väldigt rekommenderat. Din bakdel kommer att tacka dig! På överkroppen kan det vara en bra idé att använda en topp i temperaturreglerande och snabbtorkande material, helst med en ficka bak på ryggen så att du kan ta med dig dina viktigaste tillhörigheter på cykeln. Är du rädd för att skada dig på cykeln kan du alltid ha på dig extra skyddsutrustning, som exempelvis ett ryggskydd och knä- och armbågsskydd.
Vidare är hjälm, skor och handskar också tillbehör som kan vara bra att lägga ner tid på för att hitta rätt produkt för just dig. Hjälmen är självklart viktigast eftersom den skyddar ditt huvud om olyckan skulle vara framme, men skor och handskar ökar din komfort på cykeln avsevärt. Att ha bra skor kan dessutom också skydda dig från olyckor, eftersom rätt dojor förhindrar att foten halkar av pedalen.
Se allt inom cykelkläder och tillbehör
En härlig, enkel och lekfull cykel – perfekt för dig som ska köpa din allra första mountainbike. Finns i färgerna mintgrön, svart och rosa.
KÖP HÄR: Marlin 4 Mintgrön
En mångsidig mountainbike som presterar bra i olika sammanhang.
KÖP HÄR: Aspect 970 grön
En instegsmodell som enkelt tar dig fram på både skogsstigar och grusvägar. Finns i färgerna blå/svart, grå/svart och röd/orange.
KÖP HÄR: BIG.NINE 15 Blå/Svart
Se hela vårt utbud av mountainbikes
Läs också: Bästa MTB skorna
Läs också: Cykelbyxor MTB – 6 vadderade shorts för dig som cyklar mountainbike
Läs också: MTB skydd – viktigt när du cyklar mountainbike i terräng och downhill
Läs också: MTB Scott Scale – Guiden som leder dig till rätt modell
Läs också: Trek Marlin – guiden där vi tar en närmare titt på Trek Marlin 4, 5, 6, 7 och 8