Filter
Sortera
Visar 96 produkter

Här finner du bakdämpare till din cykel.

Här kan du hitta allt du kan tänkas behöva till din bakdämpare. Vi har bland annat monteringskit, fjädrar, servicekit, shims, bussningar och sist men inte minst själva bakdämparen.

Bakdämpare till cykel

Bakdämpare på cyklar blir allt vanligare. Framförallt på mountainbikes där du vill ha en ökad komfort, prestanda och grepp när du kör i tuffa skogspartier eller kanske rent utav downhill ner för Åreskutan.

Bakdämpare finns i olika varianter men de två vanligaste är uppbyggda med antingen luft och olja eller en stålfjäder och olja som justerar hur snabbt den får komprimeras och returneras. Vid varje kompression så strömmar olja genom olika stora hål som bestämmer hur snabbt den får tryckas ihop. Detta går att ställa in på flera stötdämpare med ett reglage, antingen från styret eller på själva enheten, där hålen blir större eller mindre. Oljan tar sedan en annan väg genom dämparen när den returneras till ursprungsläget, även detta går ofta att ställa in för att ställa hastigheten på returen.

Luften i en stötdämpare väljer istället hur mycket den får komprimeras. Har du ett högre lufttryck så blir den hårdare mot slutet av slaget och förhindrar så kallade genomslag som i värsta fall kan skada produkten. Trycket i dämparen går oftast att justera med en dämparpump för att anpassa den efter cyklistens vikt och åkstil.

En stålfjäderdämpare, även kallad coildämpare, styrs också av olja när det gäller hur snabbt den får röra sig fram och tillbaka. Till skillnad från luftstyrda dämpare så har dessa istället en stålfjäder som sitter runt enheten och dämpar lika mycket genom hela kompressionen vilket beskrivs som en linjär kompressionskurva istället för en progressiv.

bakdämpare

Så tar du tar hand om din bakdämpare

En bakdämpare kräver underhåll för att må bra. Med några enkla knep kan du underhålla din dämpare för ökad livslängd och bättre funktion. Ha för vana att efter varje tur torka rent den nedre delen med en torr tygtrasa på din bakdämpare så det inte ligger kvar smuts där, det kan skada din dämpare.

Kolla lufttrycket åtminstone varannan vecka så du vet att den är inställd med rätt lufttryck. Med rätt mängd luft minskar du risken för så kallade genomslag vilket kan på sikt leda till att din dämpare skadas.

Till sist så se till att alltid serva din bakdämpare med rätt intervall. Hur ofta en ska servas är olika beroende på dämpare. Kolla alltid med tillverkaren vad de rekommenderar för serviceintervaller och räkna timmarna du cyklar. Normalt så ska din dämpare servas med mellan 50-100 timmars intervall.

Köp bakdämpare online

Hos oss hittar du ett stort utbud av bakdämpare från kända varumärken som Fox Racing Shox och Rock Shox. Vi säljer bakdämpare med allt från 38 – 89 mm slaglängd. Ifall du behöver du hjälp att hitta rätt bakdämpare till din cykel eller bara några goda råd så är du alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra cykelexperter i kundtjänst. De hjälper dig mer än gärna att se till så att du får bra dämpning på din cykel.