Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Smörja cykelkedja – 6 enkla steg

Att regelbundet rengöra och smörja cykelkedjan ger en jämnare växling och ökar drivlinans livslängd. Med endast grundläggande kunskaper och några tillbehör kan du lätt göra jobbet själv. Här har vi satt ihop en steg-för-steg guide till hur du smörjer cykelkedjan samt en inköpslista med allt du behöver ha hemma.

Läs också: Tips och trix för att smörja cykelkedjan

Att fixa med cykeln kan verka svårt för den som aldrig gjort det tidigare. Men egentligen är det inte så krångligt, speciellt om du har rätt tillbehör och lätta instruktioner att följa. Nedan går vi igenom stegen för att smörja cykelkedjan och passar på att reda ut några vanliga frågor. För dig som är ute efter en färdig inköpslista hittar du det i slutet av guiden.

Vilket smörjmedel ska jag använda till cykelkedjan?

Det finns olika typer av smörjmedel för cykelkedjor på marknaden idag – torr olja, våt olja och vax. Torr olja är tunnflytande, inte särskilt kladdig och försvinner relativt fort, medan våt olja är raka motsatsen. Vax är ett mellanting som ska dra till sig mindre smuts och hålla längre än torr olja. Vad som är bäst är oftast en smaksak, men en enkel regel är att torr olja passar bra för torrt väder (som vår och sommar) och våt olja passar bra för vått väder (som höst och vinter). Är du osäker på vilken olja du bör smörja med ska du köra på våt olja eftersom den håller längre och ger bättre smörjning.

Hur ofta ska jag smörja cykelkedjan?

Använder du din cykel som allmänt transportmedel eller kortare turer räcker det med att smörja in kedjan några gånger per år. Cyklar du MTB är det viktigt att rengöra och smörja kedjan regelbundet, helst efter varje åktur. Det är lätt att det samlas mycket smuts och lera kring kedjepartiet, speciellt om det är blöta väderförhållanden.

Hur du smörjer cykelkedjan – steg för steg

  1. Börja med att ställa in cykelns växlar så att kedjan är på det största kugghjulet. Det blir lättare att komma åt överallt då.
  2. Avfetta kedjan genom att hälla avfettningsmedel på en liten borste (tandborste eller nagelborste fungerar bra), håll den på kedjans ovansida och för pedalerna bakåt med din lediga hand. Gör detta steg även med kedjans undersida och se till att borsta på delen av kedjan som är under drivlinan.
  3. Tvätta kedjan med rengöringsmedel och skölj den sedan med vatten för att få bort alla medel, fett och smuts.
  4. Torka kedjan och drivlinan och se till att det är helt torrt. Du kan använda en mikrofiberduk eller hushållspapper.
  5. Smörj kedjan. Droppa försiktigt en droppe smörjmedel på insidan av varje länk i kedjan och för pedalerna sakta baklänges med din lediga hand för att komma åt runt hela kedjan. Undvik att få olja på bromsskiva och andra bromsytor!
  6. Vänta 10 minuter för att oljan ska tränga in överallt och torka sedan bort eventuell överflödig olja med en torr trasa.


Inköpslista – det här behöver du ha hemma

Köp avfettningsmedel och rengöringsmedel
Köp borstar
Köp smörjmedel

Se allt inom cykeltillbehör

Läs också: Skötselråd för din cykel
Läs också: Snyggaste cykelhjälmen – 10 hjälmar som lever upp till både design och funktion
Läs också: Köpa cykelhjälm – 5 vanliga frågor och svar