Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Byta eker på cykeln – hur gör man?

Cykelns ekrar tar mycket smällar och även om du cyklar lugnt och sansat kan en eker bli sned eller brytas av. Du kan då behöva byta ut eller rikta ekrarna på din cykel. Här förklarar vi hur du gör detta på egen hand.Här hittar du våra ekrar för cykel


När ska du byta en eker på din cykel?

Du byter en eker när den har gått av. Men det kan också vara en idé att byta en eker om hjulet är skevt. Ibland räcker det dock att rikta om hjulet.


Hur riktar du ett snett cykelhjul?

Ställ cykeln upp och ner och skruva ett kvarts varv i taget på ekernippeln där hjulet är snett och se om hjulet snurrar mer rakt. Det är dock viktigt att du även kompensationsskruvar på andra sidan hjulet så att hjulet inte börjar dra åt det hållet istället. Om hjulet redan från början drar iväg mer än 1 cm i sidled är det dags att investera i en ny fälg, om du är osäker, besök en verkstad.

Här hittar du ekernyckel som du behöver för att dra till eller lossa ekernippeln


Vilken eker passar min cykel?

Det finns två typer av ekrar; raka och böjda. Den böjda är den vanligaste.

När du ska byta ut en trasig eker behöver du ta reda på är hur lång den ekern som du vill byta ut är. Observera att ekrarna i samma hjul är olika långa. Mät den aktuella ekern noggrant – det spelar roll på millimetern. Ofta kan du använda den befintliga ekernippeln. OM den också är trasig, behöver du även här se till att du hittar en ny i rätt storlek (det brukar dock vara samma storlek runt hela hjulet).

Ekrar med rakt huvud

Här hittar du ekrar med rakt huvud


Ekrar med böjt huvud

Här hittar du ekrar med böjda huvuden


Hur byter man ekrar på sin cykel?

  1. Ta ur hjulet från ramen, ta loss däck, slang och fälgband som sitter under slangen. Om du har skivbromsar monterar du bort bromsskivan. Ifall det är ett bakhjul behöver du också skruva loss kassetten.
  2. Sen kan du lätt ta loss den trasiga ekern och trä dit en ny. Trä den på samma sätt som den var trädd innan, varannan eker sitter antingen inifrån eller utifrån i navet. Tips: Alla ekrar korsar flera av de övriga ekrarna, så du behöver också ha koll på om de sitter innanför eller utanför ekern som löper bredvid. Det vanligaste är att ekern korsar de första två ekrarna inifrån och den sista utifrån.
  3. Du fäster den nya ekern närmast fälgen med en ekernippel, antingen en ny eller den gamla. Tips: När du ska sätta dit ekernippeln är det väldigt enkelt om du tar en bit av den gamla ekern och skruvar i den på ovansidan av ekernippeln. På så sätt får du ett “handtag” med vilket du kan skruva ner nippeln i den nya ekern från ovansidan av ramen.
  4. När du har fått dit ekernippeln, tar du loss den gamla biten av ekern och skruvar det sista med en vanlig skruvmejsel. Skruva så långt tills det inte syns någon gänga på ekern längre.
  5. Klart. Nu sätter du tillbaka hjulet i ramen och snurrar det så att du ser om hjulet dra åt något håll. Om du dragit åt för hårt kommer hjulet att dra åt den sida där ekern går in i navet. Lossa i så fall på ekernippeln med en ekernyckel för att lossa på trycket. Följ instruktionerna för hur du riktar ett hjul för att få hjulet helt rakt.

Lycka till!

Bild på ekrar

Här hittar du alla ekrar för cykel

Här hittar du alla verktyg och övriga delar du kan behöva


Läs också: Byta pedal på cykel - så enkelt är det

Läs också: Rengöra cykel - så gör du för att tvätta cykeln grundligt

Läs också: Storlek racercykel - så väljer du rätt storlek