Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Punkteringsfria däck cykel – det här bör du veta innan köpet

Punktering är aldrig kul att behöva handskas med, men får du punka på cykeln ofta är det kanske dags att kika närmare på däck med punkteringsskydd. I den här artikeln får du råd om vad du ska tänka på för att köpa rätt punkteringsfria däck till cykeln.


Oavsett hur försiktig du är när du cyklar finns det alltid en risk för punktering. Cyklar du mycket eller får punka ofta är det smart att investera i ett par däck med punkteringsskydd, särskilt om du inte kan eller vill byta slang konstant. Nedan har vi samlat några viktiga saker som är bra att ha koll på innan du köper punkteringsfria däck till cykeln, så att du kan vara tillbaka i sadeln igen på nolltid.

Så fungerar punkteringsfria cykeldäck

Egentligen är punkteringsfria cykeldäck inte helt och hållet punkteringsfria, men de har fått sitt namn på grund av att de är oerhört mycket mer tåliga än vanliga däck. Varför de punkteringsfria däcken kan klara av så mycket mer än alldagliga cykeldäck är tack vare något som kallas punkteringsskydd. Punkteringsskyddet kan skilja sig åt både när det kommer till utformning, men också styrka. Det finns även så kallade airfree-däck, som består av en en blandning av gummi och mikroskopiska luftbubblor. Dessa däck är punkteringsfria eftersom de inte behöver pumpas för att kunna fungera, men de är inte särskilt vanliga på marknaden idag.

Nivåer av punkteringsskydd

Det punkteringsskydd som finns på marknaden idag sitter antingen innanför däcket och skyddar slangen eller konstrueras i ett speciellt tygskikt tillsammans med avancerade gummiblandningar direkt in i själva cykeldäcket. Båda dessa typer av skydd finns i olika styrkor, men olika varumärken kan klassa skyddets effektivitet på olika sätt. Därför har vi på Cykelkraft istället gjort en rankning med tre nivåer (lågt, medium och högt) för punkteringsskyddets styrka, där vi har utgått från de olika tillverkarnas egen bedömning.

I vår webbshop hittar du information om nivån på punkteringskyddet under fliken Specifikation som finns på varje produktsida.

Välj rätt typ av däck

Vilken typ av punkteringsfritt däck som passar dig bäst beror dock helt och hållet på vad du har för cykel, hur du cyklar och vilka egenskaper du söker hos ett cykeldäck. Cyklar du mycket på grusvägar, genom storstäder där det kan förekomma krossat glas eller klassiska MTB-rundor över stock och sten kan det vara en bra idé att skaffa däck med högt punkteringsskydd till cykeln. Samtidigt är det inte alla sorters cykeldäck som har modeller med punkteringsskydd, så det är viktigt att alltid säkerställa att de däck du köper passar till din cykel både när det kommer till storlek och cykeltyp. Har du en elcykel behöver du köpa specifika punkteringsfria däck som är anpassade för just elcyklar och den hastighet hojen kan komma upp i.


Punkteringsfria däck cykel

Ett punkteringsfritt cykeldäck kan vara en bra idé för dig som pendlar långt med elcykel året runt.

KÖP HÄR: Cykeldäck Marathon GT 365 Four Season Dual Guard från Schwalbe


Vikt och dämpning

Något som kan vara bra att ha i åtanke innan du bestämmer dig för att byta till punkteringsfria däck på cykeln är att dessa däck oftast väger mer, dämpar stötar sämre och har högre rullmotstånd än vanliga däck. Har du en cykel med dämpad framgaffel och inte bryr dig särskilt mycket om att slå några hastighetsrekord kommer du inte känna mycket skillnad mellan alldagliga däck och däck med punkteringsskydd. Vill du däremot kunna cykla så lätt som möjligt både när det kommer till motstånd och vikt kan det i vissa fall vara bättre att behålla de vanliga däcken på cykeln.

Se samtliga cykeldäck med högt punkteringsskydd

Se allt inom cykeldäck


Läs också: Pumpa cykeldäck – 5 vanliga frågor och svar

Läs också: Så byter du däck på cykel med skivbroms

Läs också: Så byter du till slanglösa däck på cykeln själv