Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Så lär du ditt barn att cykla

Att lära sig cykla är inte alltid det lättaste och som förälder kan det vara svårt att veta när och hur man ska börja. Vad behöver man egentligen tänka på när det är dags för ditt barn att lära sig cykla? I det här inlägget kan du läsa om hur ni kommer igång.

Innan ni börjar cykla

Innan ert barn börjar cykla måste vi tänka på säkerheten. Barncykelhjälm är ett måste att införskaffa, se till att ni köper en hjälm som passar så att den sitter ordentligt på huvudet. Det ska inte finnas någon möjlighet för hjälmen att glida fram eller bak på huvudet. NTF rekommenderar att man väljer en hjälm med grönt spänne eftersom spännet automatisk åker upp om barnet skulle fastna. Andra hjälmtillverkare menar däremot att hjälmar med vanliga spännen är bäst när de används för cykling. Här blir det upp till dig som förälder att avgöra vilken hjälm som lämpar sig bäst för ditt barn, men vet du med dig att ditt barn är impulsivt är en hjälm med grönt spänne att föredra.

Se våra hjälmar med grönt spänne

Se alla barncykelhjälmar

Det finns såklart en sannolikhet att ditt barn någon gång kommer att ramla medan de håller på att lära sig cykla. Då kan det vara bra att till en början klä barnen därefter och välja lite tjockare långbyxor och längärmad tröja alternativt införskaffa ett par enklare knäskydd och armbågsskydd samt ett par cykelhandskar. Nu har ni skapat bra förutsättningar för att undvika skrapsår och minimera antalet tårar som skulle kunnat spillas.

Här hittar du våra cykelhandskar för barn och juniorer

Innan ni kickar igång cyklingen säkerställ också att det är rätt storlek på cykeln, barnet ska kunna ha båda fötterna i marken när sadeln är i sitt lägsta läge. När det nu är dags att börja cykla så är det viktigt att välja ett lämpligt område att lära barnet cykla, och självklart långt ifrån trafiken. Välj en plats med plant underlag och utan upp- och nerförsbackar till en början.

Klassiska barncyklar

lära sig cykla

Cykel med stödhjul eller balanscykel - vad är bäst att börja cykla med?

Redan vid ungefär 1,5 års ålder kan ditt barn börja cykla på en trehjuling. Men närmar sig ert barn 3 års ålder kan man hoppa över trehjulingen och gå direkt på balanscykeln (även kallad springcykel). Springcykeln har inga pedaler som är i vägen och för att cykeln ska röra sig framåt måste barnet, sparka, springa eller gå medan de sitter på sadeln. Detta är ett jättebra sätt att öva upp barnets motorik samtidigt som barnet får upptäcka det roliga med att cykla.

Alternativet till att börja med balanscykel är istället att välja en cykel med stödhjul under förutsättningarna att cykeln är i rätt storlek. Det är inte fel att börja med stödhjul, ditt barn kommer att känna sig stadigare men de kommer inte ha möjlighet att öva upp balanssinnet på samma sätt som med en balanscykel. Nackdelen med att börja din cykelresa i tidig ålder med stödhjul är nämligen att ditt barn får en falsk känsla av att ha balans, eftersom att stödhjul inte hjälper utvecklingen av balanssinnet på samma sätt som en cykel med stödhjul.

Det blir upp till dig som förälder att bedöma vad som passar ditt barn bäst, men nu vet du vilka alternativ som finns och dess för- och nackdelar.

Se våra vanliga barncyklar för 4-6-åringar

Börja cykla på en lite större cykel

När ditt barn har bemästrat balansen och blivit tillräckligt stor för att lämna balanscykeln eller stödhjulen bakom sig är det dags att börja cykla på en vanlig cykel utan stödhjul och med pedaler. Då är det bra att till en börja använda sig av en träningspinne som du som förälder kan hålla i, för att ge cykeln stöd. De är enkla att montera på och fungerar som balanshjälp fram tills att barnen är trygga att cykla helt själv.

Under ditt barns cykelresa är det viktigt och hänga med och hjälpa dem med att säga till när dem ska bromsa, stanna och sätta ner foten. Sedan får man repetera detta tills du känner att barnet klarar av detta på egen hand.

Här hittar du träningspinnar och andra tillbehör som är bra när du cyklar med barn

Lycka till!

Läs också: Bäst i test cykelhjälm för de yngsta barnen

Läs också: Bäst i test cykelhjälm för äldre barn