Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Hur fungerar stormkök? Vi förklarar!

Har du fått mersmak för friluftslivet och vill prova på att vistas ute i naturen i längre perioder? Då är ett stormkök något du absolut måste införskaffa. Men hur fungerar stormkök egentligen? I den här artikeln reder vi ut funderingar kring funktion, tillbehör och andra saker du bör ha koll på när du ska köpa ett friluftskök.


Läs också: Cykelsemester i Sverige

Det är allmänt känt att naturen har en positiv inverkan på oss människor, inte minst för vårt psykiska välmående. För den som har fått mersmak för friluftslivet kan det kännas lockande att spendera längre och längre perioder utomhus, men då är det självklart viktigt att kunna laga en varm måltid emellanåt. Det är där stormköket kommer in i bilden! Trots att ett friluftskök är ett praktiskt tillbehör i skogen kan det kännas krångligt att använda för en novis. I den här artikeln besvarar vi därför vanliga frågor kring hur ett stormkök fungerar och passar även på att tipsa om några riktigt fina uppsättningar av friluftskök.


Finns det olika slags stormkök?

Ja, det finns några olika sorters stormkök. Generellt sett är begreppet stormkök ett samlingsord för det bärbara lilla uteköket som många gånger även kallas trangiakök, spritkök eller gasolkök och som oftast har ett vindskydd som isolerar elden från storm. På så sätt kan köket användas även vid dåligt väder och blåst och har därmed fått namnet stormkök. Vilket slags friluftskök som är bäst är en smaksak, eftersom alla anordningar har olika för- och nackdelar beroende på hur och i vilka omständigheter de ska användas.


Vad eldar man med i stormkök?

De tre mest populära stormköken som finns på marknaden idag går att elda i med antingen sprit, gasol eller multifuel, vilket betyder att brännaren är kompatibel med flera olika sorters bränsle. Alla har egenskaper som passar bättre eller sämre i olika situationer, så det är viktigt att du köper ett stormkök som passar de omständigheter i friluftslivet som du oftast tror att du kommer befinna dig i. Exempelvis är sprit ett bränsle som brinner bra i alla temperaturer, men har lägre effekt än gasol. Gasol, å andra sidan, är dyrare men kan också spara in många minuter vid matlagning eftersom det brinner kraftigt. Så kallade multifuelkök har en fördel i att de brinner med exempelvis både fotogen, diesel och kemiskt ren bensin, men nackdelen är att brännaren oftast måste förvärmas och det kan därmed ta lång tid att komma igång med matlagningen.


Hur fungerar stormkök - Gasolkök 27-3Ul/Gb M från Trangia

Gasolkök passar bra för dig som vill att matlagningen ska gå snabbt.

KÖP HÄR: Gasolkök 27-3Ul/Gb M från Trangia



Vad ska man tänka på när man sätter upp ett stormkök?

Eftersom det är stor risk för brand om stormköket skulle välta eller användas på fel sätt finns det några saker att ha i åtanke när man sätter upp stormköket:

  • Se till att underlaget är så plant och stabilt som möjligt.
  • Placera köket långt ifrån sådant som lätt kan fatta eld, såsom buskar, träd och grenar.
  • Ha alltid någon slags släckutrustning i närheten. En hink med vatten, en brandfilt eller en liten brandsläckare fungerar bra.
  • Fyll aldrig på bränsle i en het brännare! Det är stor risk för brännskador om detta görs. Se alltid till att brännaren är sval innan du fyller på med mer bränsle.
  • Använd rätt bränsle för ditt stormkök.


Hur sätter man igång stormköket?

Beroende på vad du har för friluftskök kan det finnas olika instruktioner för hur detta ska monteras ihop och tändas. Läs alltid instruktionerna för just den typ av kök du har och bekanta dig gärna med kökets funktioner hemma innan du ger dig iväg på tur.

Spritkök
Generellt sett sätts ett spritkök igång genom att först fylla på brännaren med T-röd och tända med exempelvis en tändsticka. Det är inte alltid det syns att spriten brinner, men om du försiktigt håller handflatan en bit ovanför kan du känna om lågan är igång eller inte.

Gasolkök
Du börjar med att sätta fast brännaren på köket och dubbelkolla att vredet på slangen som ska kopplas till gasoltuben är avstängd. Skruva sedan på slangen på gasoltuben och se till att den sitter fast ordentligt. Vrid vredet så att lite gas kommer ut och tänd försiktigt med exempelvis en tändsticka. Det är inte alltid det syns att gasen brinner, men om du försiktigt håller handflatan en bit ovanför kan du känna om lågan är igång eller inte.

Multifuelkök
Ett multifuelkök kräver ofta mer pyssel för att sättas igång i jämförelse med sprit- eller gasolkök. Du behöver förvärma brännaren med lite bränsle och ibland även pumpa upp tryck i bränslebehållaren. Det är viktigt att du läser instruktionerna för hur man ska gå tillväga för att tända just det multifuelkök du har, eftersom det kan skilja sig åt mycket beroende på modell och bränsletyp.


Hur fungerar stormkök - Friluftskök MultiFuel III från Primus

Ett multifuelkök är perfekt för dig som vill kunna använda fler bränsletyper.

KÖP HÄR: Friluftskök MultiFuel III från Primus



Kan man använda stormkök inomhus?

Alla stormkök är utformade för att användas utomhus och det generella rådet är att inte använda dessa typ av friluftskök inomhus. I krissituationer där man absolut måste använda stormköket i exempelvis ett tält eller en stuga måste man se till att det finns bra ventilation i utrymmet, ha släckutrustning nära till hands samt hålla luften fri ovanför köket och runtom brännaren. Det är också väldigt viktigt att alltid ha köket under uppsikt, både vid användning utomhus och inomhus.


Hur fungerar stormkök - Spritkök 27-2Ha från Trangia

Ett komplett spritkök gör matlagningen utomhus till en rolig och enkel aktivitet.

KÖP HÄR: Spritkök 27-2Ha från Trangia



Köp stormkök och tillbehör

Se hela vårt utbud av outdoorprodukter


Läs också: Cykelsemester – sakerna du behöver tänka på