Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Batteri till elcykel – tips och trix för att välja rätt

Något som kan vara förvirrande när du väljer elcykel är alla olika enheter och begrepp som kan stå på batterier och motor. Kanske främst det som står när du läser om batterierna, då det är det som påverkar hur långt du kommer på varje laddning.


Watt timmar och Ampere timmar, så mäter du hur långt du kommer på batteriet

Du har säkert läst antingen något om watt timmar (Wh) eller ampere timmar (Ah eller mAh). Detta är egentligen bara två sätt att säga samma sak på, de anger alltså hur stort batteriet är det vill säga hur långt du kommer per laddning. Dessa två enheter har ett konstant förhållande till varandra, och det är i fallet med elcykel batterier bara två olika sätt att berätta samma sak.

Ampere timmar

Ampere timmar mäter elcykelns elförbrukning över tid och mäter därigenom elcykelns räckvidd. På de flesta elcyklar ligger ampere timmarna mellan 7 och 17 Ah, men en tumregler är att inte köpa en elcykel med ett batteri på mindre än 10 Ah för att komma ungefär 70 – 80 km per laddning.

Milliampere-timmar = 1000 x watt timmarna / voltantalet (mAh = 1000*Wh / V)

Watt timmar

Watt timmar anger batteriets kapacitet över tid, alltså hur mycket ström batteriet kan ge till elcykelns motor över tid. På sås ätt mäter watt timmarna hur stor räckvidd du har via ditt batteri.

De flesta elcykelbatterier har runt 400 - 420 watt timmar, och det brukar innebära att du vid normal användning kommer ca 70 – 80 km på en laddning. Detta är beräknat på att man kör på cykelns ”normalläge”, det vill säga inte med maximal assist igång. Om du cyklar med maximal assistans så kommer du uppskattningsvis runt 50 km per laddning, vid normala förhållanden på ett batteri med en kapacitet på runt 415 watt timmar. Behöver du lite extra räckvidd är det rekommenderat att välja en modell med 500 watt timmar.

Se våra elcykelbatterier här

Om du multiplicerar volt och amperetimmar får du fram batteriets wattimmar.

Watt timmar = Ampere timmar * Volt

Volt – batteriets spänning

Något annat du mäter när det kommer till elcykelns batteri är Volt (V). Volt är spänningen på batteriet som ger elcykelns motor ström. Med ett högre voltantal ökar du kraften som går från batteriet till motorn. Nästan alla elcykelbatterier är på 36 Volt men det maximala voltantalet som tillåts i Sverige är 48.

Det här påverkar hur långt du kommer på en elcykel

Att ge en exakt uppskattning av hur långt man kommer per laddning är svårt, då det finns många yttre faktorer som påverkar prestandan på cykeln. Nedan följer en liten lista på saker som påverkar batteriet negativt.

 1. Kalla temperaturer. När temperaturen går under 20 grader minskar effekten med ungefär 0,5 % per gradantal. När temperaturen ute ligger runt 0 grader har alltså elcykelns batteri en effektreduktion på 10 % och vid -10 grader en effektreduktion på 15 %.
 2. Backig terräng
 3. Motvind
 4. Mjukt underlag/markyta
 5. Låga däckstryck
 6. Dåligt underhåll av cykeln
 7. Hög vikt/tung last

Så här sköter du batteriet till din elcykel

För att ditt elcykelbatteri ska må så bra som möjligt så finns det en del saker att tänka på. Nya batterier levereras i ett ”sovande” läge, för att det inte ska få en minskad effekt vid lagerhållning. Det du behöver göra är att ladda batteriet i 24 timmar för att väcka det till liv. Maximal effekt uppnås efter 10 - 15 laddningar, och låt dessa laddningar ta tid, då det är avgörande för batteriets kommande livslängd.

Utöver detta finns det ett par saker att undvika för att batteriet ska hålla så bra som möjligt.

 1. Undvik att låta batteriet ladda ur helt.
 2. Stoppa inte ett kallt batteri på laddning, låt det bli enligt rumstemperatur först.
 3. Undvik att låta batteriet stå direkt i solen eller utsättas för värme.
 4. Försök inte att plocka isär batteriet.
 5. Använd endast den medföljande laddaren till batteriet.
 6. Använd inte batteriet om det är skadat.

Innan batteriet läggs undan, kontrollera att laddningstillståndet är mellan 60% - 80%. Ladda batteriet i två timmar en gång i månaden. Vid längre tids förvaring ska batteriet laddas upp fullt i 24 timmar de första två gångerna innan det används igen.

Se fler tillbehör till elcyklar här


Läs också: Allt du behöver veta om livslängden på ett elcykelbatteri

Läs också: Bäst i test elcykel

Läs också: 10 hjälmar som lever upp till både design och funktion