Beskrivning

Karaktärsfull glädjespridare som ser till att du inte behöver förlorar naturupplevelsen

Vill du ha en pigg cykel som upplevs precis som en vanlig mountainbike i snabb, teknisk terräng, men som kan ge dig lite extra skjuts i pedalerna när stigen vänder uppåt? Vill du ha spetsteknologi i alltifrån motor till drivlina och en dämpning som låter dig hålla full fart på stigen? Klicka då hem Trek Fuel EXe 9.7, det här är en avancerad stigcykel med precis rätt kraft för att bränna iväg uppför innan du vänder om och rusar ned på den tekniska eller flowiga stigen. Den här karaktärsfulla hojen ser till att du inte förlora naturupplevelsen som följer med stigcykling, främst tack vare en tekniskt avancerad och strömlinjeformad motor i ett litet men kraftfullt paket och som tyst och diskret ger dig rätt assistans. Den är utrustad med futuristisk teknik som t.ex. en rymdgodkänd TQ-transmission och högklassiga växelkomponenter som håller cockpiten minimalistiskt ren. Och för att fortsätta med fördelarna så toppar vi med högklassiga hjul från Bonrrager och ett vasst dämparpaket från FOX som hjälper dig att hålla farten i terrängen även om den skulle kännas lite svårforcerad. Grädde på moset? Ett helt inbyggt batteri på 360 Wh, TQ:s harmoniska stiftringtransmission med smart laddningsport, integrerad LED-display och en diskret fjärrkontroll på styret. Du får dessutom en 1x-drivlina med krispiga växlingar och exakt modulering när du flyger fram ute på stigarna. Allt detta och en lättviktsram i kolfiber ger dig en cykel som är lättstyrd och stabil, och den bjuder på precis rätt mängd vibrationsdämpande förlåtelse när stigen blir lite mer oregerlig.

Nyckeln till framgång!

 • Högklassig stigcykel i utförslöporna med tillägget av en adaptiv och supersmidig assistans i klättringarna
 • Avancerad stomme i högklassig kolfiber (OCLV Mountain Carbon) med ett imponerande pivotlänkage i Aluminium
 • Karaktärsfull, smidig och lekfull eMTB med en modern geometri som är flack och oerhört kapabel 
 • Oanat bekväm även när stigen blir tuffare, tack vare långslagiga dämpare från FOX som ger dig övertygande kontroll
 • Den lilla, men kraftfulla, TQ-motorn är så tyst man kan begära, den förstärker dina egna krafter utan att påverka en naturlig åkkänsla
 • Med den smarta laddningsporten, den integrerade displayen och de diskreta reglagen ser den ut och känns, som en vanlig MTB
 • Batteri på 360 Wh är helt dolt och praktiskt placerat i diagonalröret och tar mindre plats än traditionella elcykelbatterier
 • Du kan lägga till ett Range Extender (ett extra batteri på 160 Wh) om du vill ha lite extra kräm för långa dagar på cykeln
 • Slagkraftig 1x-drivlina med pålitliga 12 växlar från Shimano (SLX/XT) med bara ett växelreglage att hålla koll på! 
 • Högklassigt hjulset från Bontrager (Line Comp 30) med bereda hjulfästen (Boost) och Rapid Drive 108-baknavHydrauliska skivbromsar med 4-kolvsok från Shimano (MT6100) som ser till att du alltid har pålitlig bromsverkan
 • Överdimensionerad (34,9 mm) sänkbar sadelstolpe som ger bättre stöd och styrka för längre sänkbara sadelstolpar

Stomme helt i kolfiber med ett imponerande pivotlänkage i Alumninium

Stommen utgörs av en avancerad stomme i högklassig kolfiber (OCLV Mountain Carbon) med grym vridstyvhet samt ett imponerande pivotlänkage i Aluminium. Smarta Mino Link ser till att du kan reglera ramens geometri utan negativ inverkan på dämpningen. Du kan finjustera styrhuvudets vinkel med 1/2 ° och vevlagrets höjd med upp till 10 mm, och du reglerar det enkelt via en mutter. Fuel EXe är byggd med en stigcykelgeometri som är flack och kapabel, den en styrhuvudvinkel på 65 grader i kombinaton med en sadelrörsvinkel på 77 grader håller dig upprätt såväl för kvicka klättringar som för långa, tunga trampfester uppför grusvägar. Tack vare dess kompakt elmotor kan kedjestagen hållas tajta (endast 440 mm) vilket gör cykeln vig och extremt lekfull.

Ramen är fullproppad med en massa andra finesser som gör dig till en bättre cyklist, eller vad sägs om ett koniskt styrhuvud ger dig exakt styrning och en mer solid känsla framtill, medan den invändigt kabeldragning (till både bromsarna och den höj/sänkbara sadelstolpen) skyddar alla vajrar och ger rätt utseende. Straight Shot diagonalrör som ger ramen ökad styvhet utan att addera någon vikt och en annan smart funktion är Knock Block styrlager som hindrar styret ifrån att snurra runt om du kraschar, vilket i sin tur skyddar kablarna från att ryckas loss och reglagen från att slå i ramens överrör. 

Imponerande dämparkonfiguration som ger dig övertygande kontroll i spåren

Det imponerande dämparpaket kommer från FOX och det hjälper dig att hålla farten i terrängen, även om den ibland kännas tekniskt svårforcerad. Framtill sitter en luftgaffel (Rhythm 36) med en slaglängd på 150 mm och baktill sitter en dämpare (Performance Float X) med slaglängd på 140 mm. Dämparna kan optimeras efter vikt samt körstil och de är även utrustad med lockout, vilket innebär att du kan spärra dämparna. Låsningen ger dig ökad trampeffektivitet, vilket är perfekt när det är dags att spurta eller när du vill klättra effektivt. Den här versionen har dessutom dämpare som ger ordentligt stöd för effektiv trampning, men så snart underlaget blir skumpigt ger dämpningen efter, så att cykeln smidigt och säkert håller kvar kontakten med underlaget.

Tack vare Trek´s unika Active Braking Pivot har konstruktörerna lyckats styra hur dämpningen ska reagera på de krafter som skapas vid acceleration och inbromsning, dessutom helt oberoende av varandra. I praktiken kan du nyttja dämparen fullt ut även vid inbromsning och du får därmed större kontroll när du behöver det som mest. Den här versionen har dessutom en Dropper post från TranzX (JD-YSP39) med 100/170 mm slaglängd (beroende på ramstorlek) som ser till kan du sänka sadeln i farten och hålla den ur vägen när du plöjer på i utförslöporna. Den stora sadelrörsdiametern ger bättre stöd och styrka för långa sänkbara sadelstolpar, och möjliggör robustare och hållbarare inre komponenter som reagerar snabbare.

Liten, lätt, tyst elmotor som ger en underbart naturlig körkänsla till cyklingen

Grundbulten utgörs av TQ-Group´s HPR50 – en harmonisk stiftringsväxel med ett vridmoment på 50 Nm. Den är supereffektiv med ett häpnadsväckande effekt/vikt-förhållande. De flesta motorer har kugghjul och remmar som driver dig framåt. Men remmar och kuggar slår, slirar, slamrar och slits ut med tiden. Vilket garanterat distraherar dig från åkupplevelsen. Men TQ:s HPR50 har en stiftringtransmission som inte bara är tystare, mindre och lättare än traditionella elcykelmotorer – eftersom den har färre rörliga delar är den också slittåligare och arbetar jämnare och tystare. Den ger dig dessutom en mer harmonisk upplevelse och otroligt naturlig körkänsla utan några nackdelar. Med ett vridmoment på 50 Nm ger den precis lagom mycket kraft för att klättra upp för branta backar utan att du kastas framåt med ett ryck för varje pedaltramp. Den hittar den rätta balansen mellan för mycket och för lite, och gör din cykling jämn och naturlig, utan överraskningar.

Men vad är en harmonisk stiftringsväxel? En relativt enkel och samtidigt briljant mekanik för drivning som fungerar på liknande sätt som en roterande motor, men som är mer förfinad. Inuti finns tre koncentriska precisiondelar, en elliptisk våggenerator, inre flexibel list och en cirkelformad list som tillsammans driver dig framåt... medan helheten förblir liten och lätt. Jämfört med klassiska kugghjul och remdrift är en harmonisk stiftringsväxel mer kompakt och kraftfull samtidigt som den känns både mjukare och är mer slitstark. Tack vare precisionen, slitstyrkan och designen har harmoniska stiftringsväxlar, och i synnerhet harmoniska stiftringsväxlar från TQ, använts för både rymdresor, flyg, medicinteknik och robotisering. De fungerar fantastiskt i elcyklar, av precis samma anledning som de gör i månlandare och robotar för avancerad kirurgi. Var du än befinner dig känns assistansen naturlig och får dig att känna dig som ett med omgivningen.

Batteriet på 360 Wh är helt dolt i diagonalröret (men ändå enkelt att ta loss för att ladda bekvämt) och levererar ordentligt med kraft för ordentliga cykelturer på runt 2 - 5 timmar. Det tar betydligt mindre plats än traditionella elcykelbatterier och du kan enkelt ta bort det med en insexnyckel. Du kan även unna dig 44 % längre räckvidd genom att välja till ett externt Range Extender-batteri på 160 Wh (det ger dig då extra kraft under hela 3 - 7,5 timmar). Det passar perfekt i ditt flaskställ och ansluts enkelt till laddporten som sitter högt upp på diagonalröret för att hållas fri från lera och göra det enkelt att ladda. Du behöver inte byta ut några komponenter och det kräver varken en komplicerad kabeldragning eller specialfästen.

Den lätthanterliga och tydliga LED-displayen sitter smidigt inbyggd i överröret och är inte i vägen på något sätt. Kontrollera assistansnivån, räckvidden, hastigheten och mycket mer med en snabb blick. Du kan lätt se den information du behöver när du vill, eller glömma bort den när stigen är allt som räknas. Med en intuitiv och diskret fjärrkontroll på styret kan du växla säkert mellan olika lägen utan att behöva ta handen från handtaget.

När vi är ute på stigarna och njuter av naturen vill vi inte höra något annat än ljudet av däcken mot marken, vindsuset i träden och kompisarnas glada tillrop. Tidigare har elcyklar berövat oss den naturupplevelsen med det genomträngande ljudet från en motor som distraherar och irriterar. Men Fuel EXe är annorlunda, dess motorljud är inte bara lägre, det är betydligt mindre märkbart.

Att skapa ett system som är så här nytt och annorlunda krävde massor av samarbete och ett stort antal prototyper. Under utvecklingsprocessen samarbetade TQ i Tyskland med Trek i USA för att tillsammans finjustera HPR50-växelsystemet för en känsla som inte liknar något cykelvärlden har upplevt tidigare. Systemet har skapats av människor som brinner för cykling och ett bättre sätt att cykla och tillhandahåller näst intill osynlig assistans som känns som en hand mot din rygg vid brant klättring, samtidigt som den förblir smidig och naturlig när du tar dig nedför branta bergssluttningar eller genom teknisk terräng.

Slagkraftig 1x-drivlina och skivbromsar anpassade för höga hastigheter 

Den slagkraftiga 1x-drivlinan är hämtad från kvalitetssäkra Shimano (SLX/XT) och dess smidiga funktion är i princip bergsäker och eftersom den bara inkluderar ett växelreglage är den dessutom enklare att hålla koll på. Den består av ett vevparti från E*thirteen (E*spec Plus) i kolfiber med en 32-tandad singelklinga samt en 12-delad kassett (10-51T), vilket sammantaget ger ett imponerande växelomfång som ser till att du kan hålla ett högt tempo i alla typer av terräng och lutningar. Inbromsningen handläggs av ett par hydrauliska skivbromsar med 4-kolvsok från Shimano (MT6100) som ser till att du har kraftfull bromsverkan oavsett om det är lerigt, regnigt eller slaskigt i spåren.

Högklassigt hjulset med kvalitetsgummin som klarar alla typer av terräng

Det högklassiga hjulsetet från Bontrager (Line Comp 30) består av breda aluminiumfälgar (Tubeless Ready) som försetts med kvalitetsgummin från Bontrager (XR5 Team Issue ) med rejäl bredd som är klart för drabbning och som briljerar på allt från grusvägar till lös lervälling. Dessa däck har ett överraskande lågt rullmotstånd och levererar den perfekta kombinationen av grepp, hastighet och stabilitet, vilket i praktiken innebär att du kan köra snabbare i alla typer av besvärlig terräng. 

Dess breda hjulfästen (110mm fram, 148mm bak) ger dig hjul som är lika styva som en mindre hjulstorlek, men som samtidigt besitter alla fördelar som ett större hjul besitter. Med Boost148 kan du dessutom använda bredare däck och en större kedjekrans utan att påverka q-faktorn eller pedaleffektiviteten. Rapid Drive baknavet har 108 ingreppspunkter, vilket ger dig näst intill omedelbar acceleration snarare än en seg fördröjning när du trampar till på pedalerna. Du får jämn gående och direkt kraft när du behöver kasta dig ur kurvorna och satsa för fullt genom de stökiga partierna. Och den extra pedalspärren ger ökad kontroll som kan göra hela skillnaden vid knepiga klättringar.

Vad säger då världens cykelpress om Fuel EXe serie?

 • Pinbike -Enkelt uttryckt: Ingenting kommer i närheten av Fuel EXe när det gäller mountainbike-upplevelsen som helhet.
 • Singletrack worldVi skulle gå så långt som att säga att det kommer att vara den mest betydelsefulla cykel som lanseras detta årtionde
 • Bicycling - ”Jag vill faktiskt hävda att den är en av de bästa mountainbikes - med eller utan motor - som jag har testat på sistone.
 • Vital MTB - ”Vi måste säga som det är: Trek Fuel Exe har just lyft hela el-MTB-världen. 4,5 av 5 stjärnor.
 • Mountainbike Action”...första intrycket var ett enhälligt 'Wow'. Det här är ett av de få tillfällen då en cykel överträffar förväntningarna.

Mer om Trek Fuel EXe serie

Först kom skogen, sedan kom stigen. Och därefter: alla dessa underbara mountainbikes... kallhamrande hardtails, himmelska heldämpade, rappa snabbspurtare med kort slaglängd, våghalsiga med lång slaglängd och energiska elcyklar med ett potent tryck i vevarna. Fuel EXe-serien är en helt egen art... den felande länken som ger din cykling en extra skjuts, med ett lågmält bistånd som knappt märks när du flyger fram ute i spenaten. De här cyklarna utgör kulmen på allt du önskar att du hade när du assisterat flyger fram på singletrackspåren.

Dessa elassisterad mountainbike´s ger dig kraften att köra både längre och tuffare, utan att störa den där fantastiska naturupplevelsen... precis så som man vill att en MTB ska vara. Cyklarna i den här serien skapar en helt ny definition på vad en mountainbike kan vara. Den tysta assistansen träder in så snart du behöver den och försvinner sedan omärkligt. Det här är en serie elcyklar som ger dig kraften att köra längre och utan att störa din naturupplevelse. Du får precis det rätta smidiga stödet i klättringarna och den reaktionssnabba och lättstyrda stigcykel som du är van vid i utförslöporna.

Det här är kanske de bästa stigcyklarna som någonsin gjorts, och de har precis lagom med extra energi i lager. Med en motor som väger in på 1,85 kg och en total systemvikt på endast 3,9 kg utgör cyklarna i denna serie några av de lättaste el-MTB-cyklarna som finns på marknaden. Dess prisbelönta motor kan inte jämföras med något annat, vi pratar om en HPR50 med harmonisk stiftringväxel från TQ. Men den är inte bara mindre, lättare och slittåligare än traditionella elcykelmotorer, den har också färre rörliga delar och arbetar därför jämnare och tystare. Ibland ligger inte skönheten i det vi ser, utan i det som inte syns. Prydligt instoppad bakom den främre kedjekransen smälter den naturligt avancerade, harmoniska stiftringväxeln in utan problem. Det nätta paketet ger ett 39 % smalare diagonalrör än på traditionella el-MTB. Slutresultatet är en rapp eldriven MTB-cykel som ser ut som alla andra på stigen... men skenet bedrar!!! 

Se alla produkter inom Trek Fuel EXe
Specifikation
 • Försäkring Ingår

Allmänt

 • Varumärke Trek
 • Serie Trek Fuel EXe
 • Årsmodell 2023
 • Artikelnummer G-601842740415
 • Färg Orange
 • Tillverkarens färg MATTE PENNYFLAKE
 • Hemsida tillverkare https://www.trekbikes.com/se/sv_SE/p/36360
 • Växelreglageserie Shimano SLX
 • Framväxelserie Oväxlad
 • Bakväxelserie Shimano XT
 • Antal växlar 12-växlad (1 x 12)
 • Bromstyp Hydraulisk skivbroms
 • Elsystem TQ-HPR50
 • Vikt (enligt tillverkaren) M - 19.05 kg

Ramset

 • Ram OCLV Mountain Carbon, avtagbart batteri, invändigt kablage, pivotlänkage i aluminium, 34,9 mm sadelrör, övre fäste för kedjestyrning, 55 mm kedjelinje, Mino Link, ABP, Boost148, UDH, 140 mm slaglängd
 • Rammaterial Kolfiber
 • Framgaffeltyp Dämpad
 • Bakgaffeltyp Dämpad
 • Framgaffel Fox Rhythm 36, Float EVOL-luftfjädring, GRIP-dämpare, koniskt styrrör, 44 mm offset, Boost110, 15 mm Kabolt-axel, 150 mm slaglängd
 • Framgaffel, typ av fjäder Luftfjäder
 • Slaglängd fram 150 mm
 • Låsbar framgaffel? Ej låsbar
 • Bakdämpare Fox Performance Float X, 2-lägesdämpare, 205 x 60 mm
 • Slaglängd bak 140 mm
 • Låsbar bakdämpare? Ej låsbar
 • Proffsmontering 2240000060460

Hjul

 • Hjulstorlek 29"
 • Hjul Framhjul: Bontrager Line Comp 30, Tubeless Ready, 6-bults, Boost110, 15 mm genomgående axel. Bakhjul: Bontrager Line Comp 30, TLR, Rapid Drive 108, 6-bults, Boost148, 12 mm genomgående axel
 • Baknav Bontrager aluminium, kapslat lager, 6-bults, Rapid Drive 108, Shimano MicroSpline-frihjul, Boost148, 12 mm genomgående axel
 • Fälgar Bontrager Line Comp 30, TLR Tubeless Ready, 28-håls, Presta-ventil
 • Däckdimension 64-622
 • Framdäck Bontrager XR5 Team Issue, TLR, Inner Strength Casing, aramidkant, 60 tpi, 29 x 2,50"
 • Bakdäck Bontrager XR5 Team Issue, TLR, Inner Strength Casing, aramidkant, 60 tpi, 29 x 2,50"

Drivlina

 • Växelreglage Shimano SLX M7100, 12-växlat
 • Bakväxel Shimano XT M8100, lång arm
 • Vevparti E*thirteen E*spec Plus, 165 mm längd
 • Kedja Shimano SLX M7100, 12-växlat
 • Kassett Shimano SLX M7100, 10 - 51, 12-delad

Komponenter

 • Frambroms Shimano hydraulisk skivbroms med 4 kolvar, MT6100-handtag, MT6120-bromsok
 • Bromsskiva fram Shimano RT66, 6-bults, 203 mm
 • Bakbroms Shimano hydraulisk skivbroms med 4 kolvar, MT6100-handtag, MT6120-bromsok
 • Bromsskiva bak Shimano RT66, 6-bults, 203 mm
 • Handtag/Styrlinda Bontrager XR Trail Elite, nylon, Lock-on
 • Styre Bontrager Line, aluminium, 35 mm, 27,5 mm rise, 780 mm bredd
 • Styrstam Bontrager Elite, 35 mm, 0 grader, 45 mm längd
 • Sadelstolpe TranzX JD-YSP39, 170 mm slaglängd, invändigt kablage, 34,9 mm
 • Sadel Bontrager Arvada, austenitrails, 138 mm bredd

Motor

 • Motor TQ-HPR50
 • Motorplacering Vevparti
 • Motoreffekt 250 W
 • Motorns ljudnivå Låg
 • Vridmoment 50 Nm
 • Sensorer Hastighet, Kadens, Vridmoment
 • Maximal assistanshastighet 25 km/h

Batteri

 • Batterityp Litium-jon
 • Batteriplacering Invändigt
 • Avtagbart batteri Ja
 • Batterikapacitet (Wh) 360 Wh
 • Spänning 36 V
 • Kan laddas på cykeln Ja
 • Batteriladdare TQ 4 A-laddare

Display

 • Display/knappsats TQ
 • Avtagbar display Nej - fast monterad
 • Displayens position Centrum
 • Gåassistans Ja (upp till 6 km/h)

Utrustning

 • Pakethållare
Recensioner
Frågor & Svar 1
386

Fråga

Hej!

Får man cykeln monterad och klar?

2016-08-24 från Marcus
 • SVAR

  Hej,

  Ja - när vi säljer cyklar på nätet monterar, justerar och provcyklar vi dem innan leverans. Vi monterar även på eventuella tillbehör som lagts i samma order (t.ex. skärmar, pakethållare, stöd, lås). Vi monterar inte tillbehör som kan skadas under transporten (t.ex. belysning) eller som är så pass stora att de inte får plats i vår cykellåda (t.ex. barnsits).

  Precis innan vi skickar iväg cykeln så måste vi vrida styret och skruva av pedalerna samt korgen om en sådan medföljer - annars får cykeln inte plats i kartongen. Att vrida styret, skruva på pedalerna och montera på korgen tar cirka 5 minuter.

  Vid köp av en barncykel 12, 14, 16 och vissa 20" storlekar så kommer cykeln levererad i fabrikskartong. I dessa fall är det några fler steg för dig att montera själv.

  Lycka till med cyklingen!

  från Jonas Karlsson (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
Ställ en fråga om El MTB Trek Fuel EXe 9.7 Orange 29"

Välj rätt cykel för dig i rätt storlek

Vi monterar, justerar & prövar cykeln

Gratis försäkring ingår alltid

Snabba leveranser hem till dörren

Karaktärsfull glädjespridare som ser till att du inte behöver förlorar naturupplevelsen

Vill du ha en pigg cykel som upplevs precis som en vanlig mountainbike i snabb, teknisk terräng, men som kan ge dig lite extra skjuts i pedalerna när stigen vänder uppåt? Vill du ha spetsteknologi i alltifrån motor till drivlina och en dämpning som låter dig hålla full fart på stigen? Klicka då hem Trek Fuel EXe 9.7, det här är en avancerad stigcykel med precis rätt kraft för att bränna iväg uppför innan du vänder om och rusar ned på den tekniska eller flowiga stigen. Den här karaktärsfulla hojen ser till att du inte förlora naturupplevelsen som följer med stigcykling, främst tack vare en tekniskt avancerad och strömlinjeformad motor i ett litet men kraftfullt paket och som tyst och diskret ger dig rätt assistans. Den är utrustad med futuristisk teknik som t.ex. en rymdgodkänd TQ-transmission och högklassiga växelkomponenter som håller cockpiten minimalistiskt ren. Och för att fortsätta med fördelarna så toppar vi med högklassiga hjul från Bonrrager och ett vasst dämparpaket från FOX som hjälper dig att hålla farten i terrängen även om den skulle kännas lite svårforcerad. Grädde på moset? Ett helt inbyggt batteri på 360 Wh, TQ:s harmoniska stiftringtransmission med smart laddningsport, integrerad LED-display och en diskret fjärrkontroll på styret. Du får dessutom en 1x-drivlina med krispiga växlingar och exakt modulering när du flyger fram ute på stigarna. Allt detta och en lättviktsram i kolfiber ger dig en cykel som är lättstyrd och stabil, och den bjuder på precis rätt mängd vibrationsdämpande förlåtelse när stigen blir lite mer oregerlig.

Nyckeln till framgång!

 • Högklassig stigcykel i utförslöporna med tillägget av en adaptiv och supersmidig assistans i klättringarna
 • Avancerad stomme i högklassig kolfiber (OCLV Mountain Carbon) med ett imponerande pivotlänkage i Aluminium
 • Karaktärsfull, smidig och lekfull eMTB med en modern geometri som är flack och oerhört kapabel 
 • Oanat bekväm även när stigen blir tuffare, tack vare långslagiga dämpare från FOX som ger dig övertygande kontroll
 • Den lilla, men kraftfulla, TQ-motorn är så tyst man kan begära, den förstärker dina egna krafter utan att påverka en naturlig åkkänsla
 • Med den smarta laddningsporten, den integrerade displayen och de diskreta reglagen ser den ut och känns, som en vanlig MTB
 • Batteri på 360 Wh är helt dolt och praktiskt placerat i diagonalröret och tar mindre plats än traditionella elcykelbatterier
 • Du kan lägga till ett Range Extender (ett extra batteri på 160 Wh) om du vill ha lite extra kräm för långa dagar på cykeln
 • Slagkraftig 1x-drivlina med pålitliga 12 växlar från Shimano (SLX/XT) med bara ett växelreglage att hålla koll på! 
 • Högklassigt hjulset från Bontrager (Line Comp 30) med bereda hjulfästen (Boost) och Rapid Drive 108-baknavHydrauliska skivbromsar med 4-kolvsok från Shimano (MT6100) som ser till att du alltid har pålitlig bromsverkan
 • Överdimensionerad (34,9 mm) sänkbar sadelstolpe som ger bättre stöd och styrka för längre sänkbara sadelstolpar

Stomme helt i kolfiber med ett imponerande pivotlänkage i Alumninium

Stommen utgörs av en avancerad stomme i högklassig kolfiber (OCLV Mountain Carbon) med grym vridstyvhet samt ett imponerande pivotlänkage i Aluminium. Smarta Mino Link ser till att du kan reglera ramens geometri utan negativ inverkan på dämpningen. Du kan finjustera styrhuvudets vinkel med 1/2 ° och vevlagrets höjd med upp till 10 mm, och du reglerar det enkelt via en mutter. Fuel EXe är byggd med en stigcykelgeometri som är flack och kapabel, den en styrhuvudvinkel på 65 grader i kombinaton med en sadelrörsvinkel på 77 grader håller dig upprätt såväl för kvicka klättringar som för långa, tunga trampfester uppför grusvägar. Tack vare dess kompakt elmotor kan kedjestagen hållas tajta (endast 440 mm) vilket gör cykeln vig och extremt lekfull.

Ramen är fullproppad med en massa andra finesser som gör dig till en bättre cyklist, eller vad sägs om ett koniskt styrhuvud ger dig exakt styrning och en mer solid känsla framtill, medan den invändigt kabeldragning (till både bromsarna och den höj/sänkbara sadelstolpen) skyddar alla vajrar och ger rätt utseende. Straight Shot diagonalrör som ger ramen ökad styvhet utan att addera någon vikt och en annan smart funktion är Knock Block styrlager som hindrar styret ifrån att snurra runt om du kraschar, vilket i sin tur skyddar kablarna från att ryckas loss och reglagen från att slå i ramens överrör. 

Imponerande dämparkonfiguration som ger dig övertygande kontroll i spåren

Det imponerande dämparpaket kommer från FOX och det hjälper dig att hålla farten i terrängen, även om den ibland kännas tekniskt svårforcerad. Framtill sitter en luftgaffel (Rhythm 36) med en slaglängd på 150 mm och baktill sitter en dämpare (Performance Float X) med slaglängd på 140 mm. Dämparna kan optimeras efter vikt samt körstil och de är även utrustad med lockout, vilket innebär att du kan spärra dämparna. Låsningen ger dig ökad trampeffektivitet, vilket är perfekt när det är dags att spurta eller när du vill klättra effektivt. Den här versionen har dessutom dämpare som ger ordentligt stöd för effektiv trampning, men så snart underlaget blir skumpigt ger dämpningen efter, så att cykeln smidigt och säkert håller kvar kontakten med underlaget.

Tack vare Trek´s unika Active Braking Pivot har konstruktörerna lyckats styra hur dämpningen ska reagera på de krafter som skapas vid acceleration och inbromsning, dessutom helt oberoende av varandra. I praktiken kan du nyttja dämparen fullt ut även vid inbromsning och du får därmed större kontroll när du behöver det som mest. Den här versionen har dessutom en Dropper post från TranzX (JD-YSP39) med 100/170 mm slaglängd (beroende på ramstorlek) som ser till kan du sänka sadeln i farten och hålla den ur vägen när du plöjer på i utförslöporna. Den stora sadelrörsdiametern ger bättre stöd och styrka för långa sänkbara sadelstolpar, och möjliggör robustare och hållbarare inre komponenter som reagerar snabbare.

Liten, lätt, tyst elmotor som ger en underbart naturlig körkänsla till cyklingen

Grundbulten utgörs av TQ-Group´s HPR50 – en harmonisk stiftringsväxel med ett vridmoment på 50 Nm. Den är supereffektiv med ett häpnadsväckande effekt/vikt-förhållande. De flesta motorer har kugghjul och remmar som driver dig framåt. Men remmar och kuggar slår, slirar, slamrar och slits ut med tiden. Vilket garanterat distraherar dig från åkupplevelsen. Men TQ:s HPR50 har en stiftringtransmission som inte bara är tystare, mindre och lättare än traditionella elcykelmotorer – eftersom den har färre rörliga delar är den också slittåligare och arbetar jämnare och tystare. Den ger dig dessutom en mer harmonisk upplevelse och otroligt naturlig körkänsla utan några nackdelar. Med ett vridmoment på 50 Nm ger den precis lagom mycket kraft för att klättra upp för branta backar utan att du kastas framåt med ett ryck för varje pedaltramp. Den hittar den rätta balansen mellan för mycket och för lite, och gör din cykling jämn och naturlig, utan överraskningar.

Men vad är en harmonisk stiftringsväxel? En relativt enkel och samtidigt briljant mekanik för drivning som fungerar på liknande sätt som en roterande motor, men som är mer förfinad. Inuti finns tre koncentriska precisiondelar, en elliptisk våggenerator, inre flexibel list och en cirkelformad list som tillsammans driver dig framåt... medan helheten förblir liten och lätt. Jämfört med klassiska kugghjul och remdrift är en harmonisk stiftringsväxel mer kompakt och kraftfull samtidigt som den känns både mjukare och är mer slitstark. Tack vare precisionen, slitstyrkan och designen har harmoniska stiftringsväxlar, och i synnerhet harmoniska stiftringsväxlar från TQ, använts för både rymdresor, flyg, medicinteknik och robotisering. De fungerar fantastiskt i elcyklar, av precis samma anledning som de gör i månlandare och robotar för avancerad kirurgi. Var du än befinner dig känns assistansen naturlig och får dig att känna dig som ett med omgivningen.

Batteriet på 360 Wh är helt dolt i diagonalröret (men ändå enkelt att ta loss för att ladda bekvämt) och levererar ordentligt med kraft för ordentliga cykelturer på runt 2 - 5 timmar. Det tar betydligt mindre plats än traditionella elcykelbatterier och du kan enkelt ta bort det med en insexnyckel. Du kan även unna dig 44 % längre räckvidd genom att välja till ett externt Range Extender-batteri på 160 Wh (det ger dig då extra kraft under hela 3 - 7,5 timmar). Det passar perfekt i ditt flaskställ och ansluts enkelt till laddporten som sitter högt upp på diagonalröret för att hållas fri från lera och göra det enkelt att ladda. Du behöver inte byta ut några komponenter och det kräver varken en komplicerad kabeldragning eller specialfästen.

Den lätthanterliga och tydliga LED-displayen sitter smidigt inbyggd i överröret och är inte i vägen på något sätt. Kontrollera assistansnivån, räckvidden, hastigheten och mycket mer med en snabb blick. Du kan lätt se den information du behöver när du vill, eller glömma bort den när stigen är allt som räknas. Med en intuitiv och diskret fjärrkontroll på styret kan du växla säkert mellan olika lägen utan att behöva ta handen från handtaget.

När vi är ute på stigarna och njuter av naturen vill vi inte höra något annat än ljudet av däcken mot marken, vindsuset i träden och kompisarnas glada tillrop. Tidigare har elcyklar berövat oss den naturupplevelsen med det genomträngande ljudet från en motor som distraherar och irriterar. Men Fuel EXe är annorlunda, dess motorljud är inte bara lägre, det är betydligt mindre märkbart.

Att skapa ett system som är så här nytt och annorlunda krävde massor av samarbete och ett stort antal prototyper. Under utvecklingsprocessen samarbetade TQ i Tyskland med Trek i USA för att tillsammans finjustera HPR50-växelsystemet för en känsla som inte liknar något cykelvärlden har upplevt tidigare. Systemet har skapats av människor som brinner för cykling och ett bättre sätt att cykla och tillhandahåller näst intill osynlig assistans som känns som en hand mot din rygg vid brant klättring, samtidigt som den förblir smidig och naturlig när du tar dig nedför branta bergssluttningar eller genom teknisk terräng.

Slagkraftig 1x-drivlina och skivbromsar anpassade för höga hastigheter 

Den slagkraftiga 1x-drivlinan är hämtad från kvalitetssäkra Shimano (SLX/XT) och dess smidiga funktion är i princip bergsäker och eftersom den bara inkluderar ett växelreglage är den dessutom enklare att hålla koll på. Den består av ett vevparti från E*thirteen (E*spec Plus) i kolfiber med en 32-tandad singelklinga samt en 12-delad kassett (10-51T), vilket sammantaget ger ett imponerande växelomfång som ser till att du kan hålla ett högt tempo i alla typer av terräng och lutningar. Inbromsningen handläggs av ett par hydrauliska skivbromsar med 4-kolvsok från Shimano (MT6100) som ser till att du har kraftfull bromsverkan oavsett om det är lerigt, regnigt eller slaskigt i spåren.

Högklassigt hjulset med kvalitetsgummin som klarar alla typer av terräng

Det högklassiga hjulsetet från Bontrager (Line Comp 30) består av breda aluminiumfälgar (Tubeless Ready) som försetts med kvalitetsgummin från Bontrager (XR5 Team Issue ) med rejäl bredd som är klart för drabbning och som briljerar på allt från grusvägar till lös lervälling. Dessa däck har ett överraskande lågt rullmotstånd och levererar den perfekta kombinationen av grepp, hastighet och stabilitet, vilket i praktiken innebär att du kan köra snabbare i alla typer av besvärlig terräng. 

Dess breda hjulfästen (110mm fram, 148mm bak) ger dig hjul som är lika styva som en mindre hjulstorlek, men som samtidigt besitter alla fördelar som ett större hjul besitter. Med Boost148 kan du dessutom använda bredare däck och en större kedjekrans utan att påverka q-faktorn eller pedaleffektiviteten. Rapid Drive baknavet har 108 ingreppspunkter, vilket ger dig näst intill omedelbar acceleration snarare än en seg fördröjning när du trampar till på pedalerna. Du får jämn gående och direkt kraft när du behöver kasta dig ur kurvorna och satsa för fullt genom de stökiga partierna. Och den extra pedalspärren ger ökad kontroll som kan göra hela skillnaden vid knepiga klättringar.

Vad säger då världens cykelpress om Fuel EXe serie?

 • Pinbike -Enkelt uttryckt: Ingenting kommer i närheten av Fuel EXe när det gäller mountainbike-upplevelsen som helhet.
 • Singletrack worldVi skulle gå så långt som att säga att det kommer att vara den mest betydelsefulla cykel som lanseras detta årtionde
 • Bicycling - ”Jag vill faktiskt hävda att den är en av de bästa mountainbikes - med eller utan motor - som jag har testat på sistone.
 • Vital MTB - ”Vi måste säga som det är: Trek Fuel Exe har just lyft hela el-MTB-världen. 4,5 av 5 stjärnor.
 • Mountainbike Action”...första intrycket var ett enhälligt 'Wow'. Det här är ett av de få tillfällen då en cykel överträffar förväntningarna.

Mer om Trek Fuel EXe serie

Först kom skogen, sedan kom stigen. Och därefter: alla dessa underbara mountainbikes... kallhamrande hardtails, himmelska heldämpade, rappa snabbspurtare med kort slaglängd, våghalsiga med lång slaglängd och energiska elcyklar med ett potent tryck i vevarna. Fuel EXe-serien är en helt egen art... den felande länken som ger din cykling en extra skjuts, med ett lågmält bistånd som knappt märks när du flyger fram ute i spenaten. De här cyklarna utgör kulmen på allt du önskar att du hade när du assisterat flyger fram på singletrackspåren.

Dessa elassisterad mountainbike´s ger dig kraften att köra både längre och tuffare, utan att störa den där fantastiska naturupplevelsen... precis så som man vill att en MTB ska vara. Cyklarna i den här serien skapar en helt ny definition på vad en mountainbike kan vara. Den tysta assistansen träder in så snart du behöver den och försvinner sedan omärkligt. Det här är en serie elcyklar som ger dig kraften att köra längre och utan att störa din naturupplevelse. Du får precis det rätta smidiga stödet i klättringarna och den reaktionssnabba och lättstyrda stigcykel som du är van vid i utförslöporna.

Det här är kanske de bästa stigcyklarna som någonsin gjorts, och de har precis lagom med extra energi i lager. Med en motor som väger in på 1,85 kg och en total systemvikt på endast 3,9 kg utgör cyklarna i denna serie några av de lättaste el-MTB-cyklarna som finns på marknaden. Dess prisbelönta motor kan inte jämföras med något annat, vi pratar om en HPR50 med harmonisk stiftringväxel från TQ. Men den är inte bara mindre, lättare och slittåligare än traditionella elcykelmotorer, den har också färre rörliga delar och arbetar därför jämnare och tystare. Ibland ligger inte skönheten i det vi ser, utan i det som inte syns. Prydligt instoppad bakom den främre kedjekransen smälter den naturligt avancerade, harmoniska stiftringväxeln in utan problem. Det nätta paketet ger ett 39 % smalare diagonalrör än på traditionella el-MTB. Slutresultatet är en rapp eldriven MTB-cykel som ser ut som alla andra på stigen... men skenet bedrar!!! 

Se alla produkter inom Trek Fuel EXe
 • Försäkring Ingår

Allmänt

 • Varumärke Trek
 • Serie Trek Fuel EXe
 • Årsmodell 2023
 • Artikelnummer G-601842740415
 • Färg Orange
 • Tillverkarens färg MATTE PENNYFLAKE
 • Hemsida tillverkare https://www.trekbikes.com/se/sv_SE/p/36360
 • Växelreglageserie Shimano SLX
 • Framväxelserie Oväxlad
 • Bakväxelserie Shimano XT
 • Antal växlar 12-växlad (1 x 12)
 • Bromstyp Hydraulisk skivbroms
 • Elsystem TQ-HPR50
 • Vikt (enligt tillverkaren) M - 19.05 kg

Ramset

 • Ram OCLV Mountain Carbon, avtagbart batteri, invändigt kablage, pivotlänkage i aluminium, 34,9 mm sadelrör, övre fäste för kedjestyrning, 55 mm kedjelinje, Mino Link, ABP, Boost148, UDH, 140 mm slaglängd
 • Rammaterial Kolfiber
 • Framgaffeltyp Dämpad
 • Bakgaffeltyp Dämpad
 • Framgaffel Fox Rhythm 36, Float EVOL-luftfjädring, GRIP-dämpare, koniskt styrrör, 44 mm offset, Boost110, 15 mm Kabolt-axel, 150 mm slaglängd
 • Framgaffel, typ av fjäder Luftfjäder
 • Slaglängd fram 150 mm
 • Låsbar framgaffel? Ej låsbar
 • Bakdämpare Fox Performance Float X, 2-lägesdämpare, 205 x 60 mm
 • Slaglängd bak 140 mm
 • Låsbar bakdämpare? Ej låsbar
 • Proffsmontering 2240000060460

Hjul

 • Hjulstorlek 29"
 • Hjul Framhjul: Bontrager Line Comp 30, Tubeless Ready, 6-bults, Boost110, 15 mm genomgående axel. Bakhjul: Bontrager Line Comp 30, TLR, Rapid Drive 108, 6-bults, Boost148, 12 mm genomgående axel
 • Baknav Bontrager aluminium, kapslat lager, 6-bults, Rapid Drive 108, Shimano MicroSpline-frihjul, Boost148, 12 mm genomgående axel
 • Fälgar Bontrager Line Comp 30, TLR Tubeless Ready, 28-håls, Presta-ventil
 • Däckdimension 64-622
 • Framdäck Bontrager XR5 Team Issue, TLR, Inner Strength Casing, aramidkant, 60 tpi, 29 x 2,50"
 • Bakdäck Bontrager XR5 Team Issue, TLR, Inner Strength Casing, aramidkant, 60 tpi, 29 x 2,50"

Drivlina

 • Växelreglage Shimano SLX M7100, 12-växlat
 • Bakväxel Shimano XT M8100, lång arm
 • Vevparti E*thirteen E*spec Plus, 165 mm längd
 • Kedja Shimano SLX M7100, 12-växlat
 • Kassett Shimano SLX M7100, 10 - 51, 12-delad

Komponenter

 • Frambroms Shimano hydraulisk skivbroms med 4 kolvar, MT6100-handtag, MT6120-bromsok
 • Bromsskiva fram Shimano RT66, 6-bults, 203 mm
 • Bakbroms Shimano hydraulisk skivbroms med 4 kolvar, MT6100-handtag, MT6120-bromsok
 • Bromsskiva bak Shimano RT66, 6-bults, 203 mm
 • Handtag/Styrlinda Bontrager XR Trail Elite, nylon, Lock-on
 • Styre Bontrager Line, aluminium, 35 mm, 27,5 mm rise, 780 mm bredd
 • Styrstam Bontrager Elite, 35 mm, 0 grader, 45 mm längd
 • Sadelstolpe TranzX JD-YSP39, 170 mm slaglängd, invändigt kablage, 34,9 mm
 • Sadel Bontrager Arvada, austenitrails, 138 mm bredd

Motor

 • Motor TQ-HPR50
 • Motorplacering Vevparti
 • Motoreffekt 250 W
 • Motorns ljudnivå Låg
 • Vridmoment 50 Nm
 • Sensorer Hastighet, Kadens, Vridmoment
 • Maximal assistanshastighet 25 km/h

Batteri

 • Batterityp Litium-jon
 • Batteriplacering Invändigt
 • Avtagbart batteri Ja
 • Batterikapacitet (Wh) 360 Wh
 • Spänning 36 V
 • Kan laddas på cykeln Ja
 • Batteriladdare TQ 4 A-laddare

Display

 • Display/knappsats TQ
 • Avtagbar display Nej - fast monterad
 • Displayens position Centrum
 • Gåassistans Ja (upp till 6 km/h)

Utrustning

 • Pakethållare
Reviews
386

Fråga

Hej!

Får man cykeln monterad och klar?

2016-08-24 från Marcus
 • SVAR

  Hej,

  Ja - när vi säljer cyklar på nätet monterar, justerar och provcyklar vi dem innan leverans. Vi monterar även på eventuella tillbehör som lagts i samma order (t.ex. skärmar, pakethållare, stöd, lås). Vi monterar inte tillbehör som kan skadas under transporten (t.ex. belysning) eller som är så pass stora att de inte får plats i vår cykellåda (t.ex. barnsits).

  Precis innan vi skickar iväg cykeln så måste vi vrida styret och skruva av pedalerna samt korgen om en sådan medföljer - annars får cykeln inte plats i kartongen. Att vrida styret, skruva på pedalerna och montera på korgen tar cirka 5 minuter.

  Vid köp av en barncykel 12, 14, 16 och vissa 20" storlekar så kommer cykeln levererad i fabrikskartong. I dessa fall är det några fler steg för dig att montera själv.

  Lycka till med cyklingen!

  från Jonas Karlsson (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
Ställ en fråga om El MTB Trek Fuel EXe 9.7 Orange 29"