Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Praktiska tips inför Vätternrundan!

Nu är det inte många dagar kvar tills Vätternrundan går av stapeln. Cyklister från hela världen samlas för att ta sig igenom den 300 km långa banan längs Vätterns vackra natur. Kommer man oförberedd inför ett sånt här långt lopp kan det bli rätt jobbigt och därför har vi här sammanställt våra 7 bästa tips inför Vätternrundan.

  • Belysning och reflexer är ett krav. Fram till skymning, runt klockan 3 på natten kontrolleras så att du har godkänd belysning på din cykel. Du behöver båda frambelysning och bakrebelysning på din cykel, samt reflexer. Tänk på att frambelysningen ska vara vitt, bak ska vara rött och se till att ha fräscha batterier till loppet.
  • Ringklocka är ett annat måste när du cyklar Vätternrundan. Se till att välja en liten och nätt sådan så den inte påverkar utrymmet på styret. Välj gärna en ringklocka med gummistrap. Eftersom styret på en racercykel ofta är lite tjockare passar inte alla ringklockor men med denna typ av fäste går det enkelt att montera på vilket styre som helst.
  • Under det långa loppet är det viktigt att fylla på med vätska och därför är det nödvändigt att ha med sig två vattenflaskor. Se även till att fylla den med sportdryck för att få i dig extra energi samtidigt som du släcker törsten. Vanligtvis delas sportdryck ut på plats men de är bättre att du väljer ett kosttillskott du vet passar just dig.
  • Eftersom loppet är långt så kan man såklart inte enbart leva på sportdryck, därför rekommenderar vi dig att ta med dig energibars och energigels för att få i dig energi snabbt. Se till så att kosttillskottet du väljer innehåller båda snabba och långsamma kolhydrater.
  • Något många missar när de startar Vätternrundan är att ta med sig en extra slang. Det är lätt hänt att en slang går sönder eller att däcken tappar luft och därför är det bra att ha med sig detta under loppet. Se till att välja en liten pump, gärna en kolsyrepump som snabbt fyller däcket med luft.
  • När man sitter så många timmar på cykeln är det snarare en regel än ett undantag att man får ont i baken. Och att cykla 300 km med en ömmande bak kan aldrig bli en angenäm upplevelse. Vet du med dig att du är känslig bör du smörja in dig innan start med en vårdande hudkräm som förhindrar båda skav och ömhet.
  • Vi tar för givet att du vet om att du behöver bra cykelskor, hjälm och vadderade byxor. Men andra smarta plagg att ta med/ha på sig är skoöverdrag om det skulle börja regna, arm- och benvärmare om det blir kyligt och en ordentlig jacka som är både vind och vattentät.
  • Låt inte heller dina ögon bli ett problem under färden. Ett viktigt redskap många glömmer är cykelglasögon. Glasögonen skyddar inte bara mot ett starkt solljus, den skyddar dig även mot regn, blåst, insekter och mot smuts från cyklisten framför.
  • För att få plats med de saker som inte redan sitter monterade på cykeln är det smart att köpa en liten ramväska för de mindre föremålen som du behöver komma åt snabbt som energibars och energigels. Åt de större föremålen som pump och slang rekommenderar vi en nätt sadelväska.

Vett och Etikett

  • Konkurrens med mera är en del av loppet. Men ge varandra ett glatt leende, när ni hojtar till även om ni är trötta.
  • Varna och meddela cyklister för hinder och hål på vägen. Använd handen tydligt för att peka – och gör det i tid.
  • Spott och snor kan vara svårt att undvika, men snälla se dig för och varna andra runt om kring.

Lycka till på Vätternrundan!