Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Intervju med Fredrik Berg

Fredriks cykelkarriär

Fredrik Berg började sin sportkarriär inom Enduro. Innan diverse skador hindrade honom från att fortsätta hann han ta ett nordisk juniormästarguld 2008, representerade Sverige i lag-VM i Chile 2007 och Portugal 2009 samt två junior SM-guld (2009 och 2010). Efter 2012 blev dock dags att lägga karriären på hyllan. I samma veva fick han nys om Cykelvasan genom en arbetskollega som skulle ställa upp. Efter att ha funderat på det en stund bestämde sig Berg och två kompisar att de skulle anmäla sig, vilket de gjorde dagen innan, och cyklade Cykelvasans 45 kilometerslopp. Efter det var han fast!

Det tog bara ett års cyklande innan han började i elitklassen. Idag cyklar han för Kvänums IF och avlägger cirka 550 timmar om året på att träna för att hålla sig i form inför loppen. I år har största fokusen legat på Svenska Långloppscupen, Cykelvasan (det längsta avståndet på 90 kilometer, denna gång), samt svenska mästerskapet i både XCO och XCM.

"Känner mig nöjd med genomförandet av i stort sett alla dessa lopp under året", säger Fredrik Berg

I dagsläget har han endast sin pendlingscross och vinter-MTB eftersom han har sålt bort årets tävlingscyklar och letar för tillfället efter en ny. Han har alltid cyklat på Specialized och kan inte uttala sig om andra märken men anser att deras Epic är en otroligt fin och snabb cykel.

Träning, uppladdning & återhämtning

Efter ett hårt race brukar han göra en återhämtningsjogg dagen efter, men mellan loppen brukar träningen vara specifik mot tävlingen. Under vintern ser det dock lite annorlunda ut. Då fokuserar Berg mer på alternativ träning än loppspecifika program. Vinterhalvåret består till stor del av längdskidåkning, löpning och går på gymmet.

Inför ett lopp är det extra viktigt att ladda upp ordentligt i form av sömn och kost. Berg följer inte någon speciell plan eller diet utan tänker helt enkelt på vad han äter och dricker. Kanske borde han tänka mer på sockerintaget, säger han, men vem behöver inte det? 1-2 dagar innan ett lopp laddar med extra vatten och/eller sportdrycker. Sedan skär han ned på hårdträningen dagarna innan.

"Är tävlingen på lördagen så kör jag gärna sista hårda passet på onsdagen för att sedan vila torsdag och rulla lätt på fredagen, det brukar ge bäst ben för mig."

Men vintern består inte bara av träningsdagar. Han satsar även på att delta i Rapha500 för tredje gången. Utmaningen ges av Strava och bygger på att man ska cykla 500 kilometer mellan julafton och nyårsafton. Något Berg anser vara en perfekt mängdvecka.

För nybörjare låter det lite mäktigt att cykla 500 kilometer på en vecka. De som vill komma i form för Cykelvasan 2017 kan börja träna redan under vintern. Berg anser att det finns massor med hjälpsamma tips för nybörjare men det finns ett som är lättast att följa:

"[...] fokusera framförallt på att ha skoj, cykla det ni tycker är kul och puscha gränserna mot kompisarna. Vill man sen fortsätta utvecklas måste man börja titta på sina svagheter."

Snabba Fakta:

  • Namn: Fredrik Berg
  • Ålder: 28
  • Bor: Grythyttan
  • Familj: Sambo Patricia samt våran katt Sudden
  • Placeringar/vinster: 2016: 5:a Långloppscupen, 12:a Cykelvasan, 8:a XCO SM. Tidigare både Svensk och nordisk juniormästare i Enduro (Mc-sporten).
  • Har du någon idol bland elitcyklisterna? Nino Schurter inspireras jag oerhört av, sån otrolig känsla på hojen!
  • Läs Fredriks blogg här