Filter
Sortera

Det finns inga produkter som matchar urvalet

Ett par bra cykelglasögon är ett måste om du skall motionera, träna eller tävla på din cykel. För mountainbike-cyklisten är det ett bra skydd mot grus, stänk eller kvistar och för racercyklisten är det ett måste att skydda sig mot vinden, flygfän och solens starka strålar. Sen är ju inte ett par glasögon bara praktiska, de är ju en stor del av själva looken, man blir ju ingen riktig cyklist utan en snygg hjälm och ett par matchande glasögon. Hos oss hittar du ett stort utbud av cykelglasögon med alla typer av linser som t.ex. fotokromatiska och polariserande och från kända varumärken som Alpina, BBB, Endura, Oakley, Rudy Project och Shimano. 

Cykelglasögon

Cykelglasögon fyller många bra funktioner som att skydda din ögon från UV-ljus från solens strålar, flygande insekter, damm, regn och annan smuts. Tack vare dess utformning som täcker större delar av ditt ansikte än vanliga solglasögon så slipper du dessutom vattniga ögon på grund av starkt vinddrag. Men den kanske främsta funktionen den fyller är att ett par cykelglasögon gör att du ser extra cool ut när du kör om andra cyklister på vägarna.

Flera av varumärkena du hittar hos oss tillverkar dessutom cykelglasögon där det följer med flera olika linser. Det gör att du snabbt kan byta ut linserna om de skulle börja bli repiga och anpassa valet av linser utifrån rådande väderförhållanden. Om du har valt ett par cykelglasögon där det medföljer linser i olika färger och du är ett inbitet modelejon kan du dessutom byta ut linserna för att matcha din klädsel för dagen med dina cykelglasögon.

Cykelglasögon med fotokromatiska & polariserade linser

Har du aldrig hört talats om fotokromatiska eller polariserade linser förut? Då ska vi reda ut begreppen innan vi förklarar för dig varför det är en bra idé att välja cykelglasögon med fotokromatiska linser likaväl som polariserade linser.

Fotokromatiska glasögon anpassar sig efter befintligt ljusförhållande. Det innebär att linserna ändrar till en mörkare färg om det är ljust ute och i och med detta även ljusinsläppet. Vid starkt solljus minskar alltså ljusinsläppet medan det i skugga eller inomhus genererar mer ljusinsläpp. Fotokromatiska linser fungerar dock inte om du t.ex. kör bil eftersom det är UV-strålningen som får linsen att ändra färg. Därför är ett par cykelglasögon perfekta när du cyklar i varierande miljöer, för du kommer alltid ha bra sikt oavsett hur ljust eller mörkt det är ute och du slipper ta av och på dem.

Polariserade linser å andra sidan anpassar sig inte efter solens UV-strålar som fotokromatiska linser gör. De reducerar istället bländande reflexer från blanka ytor som vattenpölar, glas och våt asfalt. Om du däremot är en person som har svårt att slita dig ifrån din sportklocka, cykeldator eller smartphone så är polariserade linser inte optimalt för dig. Under vissa förutsättningar kan det nämligen vara svårt att se displayen när man bär cykelglasögon med polariserade linser.

Skydda dina ögon med cykelglasögon

Cykelglasögon skyddar som bekant ögonen från UV-strålning men det fyller även en viktig funktion som skydd. Det är inte ovanligt att damm eller grus kommer in i ögat särskilt om du cyklar i skogen eller på grusvägar. Med ett par cykelglasögon slipper du att dessa yttre faktorer stör ditt synfält och irriterar ögonen. Har man riktigt otur kan det dessutom sprätta upp en sten som träffar illa som kan ha en varaktig påverkan på din syn. Är du en som cyklar mycket i skogen kan även trädgrenar eller dylikt träffa illa. Se därför till att investera i ett par bra cykelglasögon för dig och dina ögons skull. Det här skyddar ett par cykeglasögon mot:

cykelglasögon
  • UV-strålar
  • Grus och damm
  • Regn
  • Insekter
  • Vinddrag

Vilka cykelglasögon ska jag välja?

Vilka cykelglasögon du ska välja beror främst på vilken typ av cykling du utövar. Kraven man har på ett par cykelglasögon skiljer sig nämligen om man kör racercykel eller mountainbike. Om man är en inbiten landsvägscyklist så ska man leta efter ett par glasögon som är lätta och sitter skönt. Eftersom turer på landsvägscykeln tenderar att bli långa är komfort av allra högsta vikt. Ytterligare så är det bra att välja ett par cykelglasögon som är "halvt ramlösa", det innebär att glasögonen saknar båge på den nedre delen av glaset. Den här typen av cykelglasögon ger dig ett bättre synfält när du har händerna placerade på den nedre delen av bockstyret.

Om du istället är skogen trogen och älskar att navigera i snåriga stigar bland stenar och rötter så behöver du ett par cykelglasögon som lämpar sig för mountainbike. I det här fallet är det viktigt att hitta ett par glasögon som sitter ordentligt. När man kör i guppig terräng finns det nämligen en risk att cykelglasögon skakar av och det vill man i allra högsta grad undvika då glasögonen skyddar dina ögon från ovälkomna kvistar och dylikt. Om du kör en tuffare MTB-stil som exempelvis downhill kan det vara smart att satsa på ett par goggles istället för ett par traditionella cykelglasögon.

Något som också kan vara värt att ta i beaktning när man letar efter cykelglasögon är om de funkar bra ihop med sin cykelhjälm. Nuförtiden är det nämligen inte ovanligt att spännsystemet sitter lite längre ner och då finns det en risk att hjälmen krockar med bågarna. Om du är osäker uppmanar vi dig att vända dig till våra cykelexperter. De har bra koll på cykelglasögon och vet vilka som är kompatibla med din cykelhjälm.

Cykelglasögon kommer i flera olika utföranden

Här på Cykelkraft hittar du cykelglasögon i en mängd olika utföranden och modeller i olika prisklasser. Du kan välja cykelglasögon med fotokromatisk lins lika väl som med polariserad lins. Vi har cykelglasögon som kommer med allt från 1 lins till 6 olika linser så du kan välja vad som passar dig bäst för dagen. Såklart har vi dessutom allt från riktiga proffsglasögon till Downhill-cyklisten som budgetglasögon för nybörjaren. Du har möjlighet att välja mellan en mängd olika färger om du vill färgmatcha eller bara satsa på ett par klassiska svarta cykelglasögon.

Vi säljer cykelglasögon från ledande tillverkare som Endura, BBB, POC, XLC, Rudy Project och många fler.