Filter
Sortera
Visar 37 produkter

Har din nuvarande framgaffel fått sig en törn eller är det dags att uppgradera din landsvägscykel med en schysst stel framgaffel i kolfiber? Oavsett vad du har för ändamål så hittar du din nya framgaffel här.

Stel framgaffel till cykel

Att uppgradera din framgaffel kan vara ett bra sätt att få ut andra egenskaper ur din cykel. Du kan både spara vikt och få en styvare framgaffel vilket leder till bättre kraftöverföring.

Stela framgafflar görs främst i tre olika material:

  • Aluminium
  • Kolfiber
  • Stål

Alla materialen har sina för- och nackdelar. Aluminiums främsta egenskaper är att det är lätt och styvt. Nackdelen är att aluminium har lite svårare att absorbera vibrationer och kan upplevas aningen oförlåtande och stötigt. Vill du ha en mjukare känsla och spara lite pengar på ett billigare alternativ så ska du titta efter en framgaffel gjord i stål. Här får du visserligen en lite tyngre och inte lika styv framgaffel kontra en gjord i aluminium. Men det du istället får är betydligt bättre komfort i och med att stål är ett mjukare material än aluminium. Letar du däremot efter den perfekta symbiosen mellan låg vikt, styvhet och komfort så är kolfibermaterialet det som du ska välja. Den enda nackdelen är att det är lite dyrare material jämfört med aluminium och stål.

Vad ska man tänka på när man köper stel framgaffel?

När du ska köpa ny stel framgaffel behöver du känna till några saker för att kunna välja rätt. En sådan sak är vilken hjulstorlek man har och en annan är hur gaffelröret ser ut. För att försöka förtydliga vad som menas med ett gaffelrör så är det den delen av framgaffeln som går genom ramen. Runt gaffelröret sitter det ett styrlager monterat, för att det ska passa behöver du mäta tjockleken på gaffelröret. Det mäts i tum t.ex. 1 ⅛”.

Tidigare var 1” gaffelrör standard på nästan alla cyklar, idag sitter det fortfarande på framförallt citybikes medan det på mountainbikes och landsvägscyklar är 1 ⅛” som är det vanliga måttet. Fördelen med tjockare gaffelrör är att du får en ökad styvhet. Ännu bättre blir det om du har en gaffel som är tjockare nere vid själva gaffelkronan för att sedan smalna av upp mot toppen, detta kallas för en Tapered gaffel och blir allt vanligare på framförallt mountainbikes.

Köp stel framgaffel online

Hos oss hittar du ett stort utbud av stela framgafflar för alla typer av bromsar, så oavsett om du har en rullbroms, fälgbroms eller skivbroms så hittar du din nya framgaffel hos oss. Vi säljer stela framgafflar från kända varumärken som Surly, Bontrager, Trek, Dimension med fler till riktigt bra priser. Ifall du är osäker på vilken framgaffel du ska välja till din cykel så är du alltid varmt välkommen att höra av dig till våra cykelexperter.