Beskrivning

Med Superior XP 939 kliver du upp ett par snäpp från XP 909/919 och här börjar vi närma oss den absoluta toppen när det handlar om mountainbikes med aluminiumramar. Vill du vara lite old school eller söker du helt enkelt en specifikation som ger maximal avkastning för dina surt förvärvade pengar, då har du hittat helt rätt modell.

Här får du Superiors finaste aluminiumram (Alu X6 Ultralite) kombinerat med en riktigt vass specifikation och massor av teknologi hämtat från Superior´s övre hyllor... och du sparar dessutom en hel del pengar jämfört med kolfibercyklarna.

Modellen är utrustad med genomgående stickaxel (både fram och bak) och en luftfjädrad framgaffel (Rock Shox Recon RL) med OneLoc remote samt en slaglängd på hela 100 mm tar hand om dämpningen. Den rätta farten uppnås med hjälp av en vass kombination av beprövade komponenter och lättrullande 29-tummare med kvalitetsnav från DT Swiss samt en beprövad drivlina från Shimano (XT-serien) vilket totalt sett ger en otroligt prisvärd cykel som tål massor av tuffa träningspass och långa motionslopp.

Självklart ligger både hydrauliska skivbromsar och lättmanövrerade reglage med på utrustningslistan, vilket ser till att du alltid har maximal bromsförmåga på plats... oavsett väder, vind eller årstid.

Hela ekipaget väger dessutom in på låga 11,4 kg vilket gör modellen till ett superkompetent redskapet för krävande cyklister som har ambitionen att utvecklas och som vägar att låta materialet sätta gränserna.

Mer om ramen (XP 939)

Superiors finaste aluminiumram som lånar många av egenskaper från kolfiberramarna. Om man jämför ramen mot den som ingår i XP 919/909 så har XP 939:an exklusivare aluminiumrör samt genomsticksaxlar.

Om ramen flexar nere vid vevpartiet spelar det ingen roll hur väl cykeln i övrigt är konstruerad, du kommer ändå inte att få ner all kraft i underlaget. Superior använder sig av en bred vevlagerstandard med pressfit vilket gör att man kan överdimensionera alla rör som möts nere vid vevpartiet och på så sätt minimera flex och garantera effektiv kraftöverföring.

Överrör, sadelstolpsrör och sadelstagen är något tunnare i godsen och levererar därmed lite mera flex, allt för att öka komforten och se till att du kan hantera långa skogsrundor utan problem. För att ytterligare öka komforten är sadelstolpsrörets innerdiameter 27.2 mm vilket tillsammans med sadelstolpen ger hög komfort åt rumpan.

Ramen är konstruerad för 15x100 mm framaxel och 12x142 mm bakaxel, allt för att minimera hjulflex.

Mer om Superior XP serie

Samtliga modeller från Superior präglas av deras extremt tydliga motto "Always Race", men deras populära XP-serie levererar kanske mest prestanda per investerad krona inom hela MTB-världen. Jo du läste rätt, vi pratar om alla märken som du idag kan hitta på marknaden, och inte bara om cyklar från Superior.

Vad får jag då för min surt förvärvade slantar? Jo, du får en riktigt vass hardtail med en föredömligt okomplicerad konstruktion som alltid ställer upp och den passar perfekt för dig som kanske är sugen på att ”börja cykla lite mer seriöst”. Oavsett vilken modell du väljer så kommer du utan problem att kunna briljera på allt från plana grusvägar till lite mer teknisk skogscykling i kuperad terräng, och vi överdriver verkligen inte när vi påstår att samtliga modeller i serien har potential att blixtsnabbt ta dig från starten i Sälen ända fram till målsnöret i Mora utan minsta problem.

Så alldeles oberoende av vilken utrustningsnivå du väljer (och oavsett om du väljer en av toppmodellerna med ram i kolfiber eller instegsmodellen med aluminiumram) så får du alltid en otroligt välutrustad hardtail som har kapacitet att ta din cykling till helt nya nivåer, och som bara väntar på att bli hårdtestad på din favoritrunda. 

Se alla produkter inom Superior XP-serie
Specifikation
 • Försäkring Ingår

Allmänt

Ramset

 • Ram Alu X6 Ultralite
 • Rammaterial Aluminium
 • Framgaffeltyp Dämpad
 • Bakgaffeltyp Stel
 • Framgaffel Rock Shox Recon RL, Solo Air/MotionControl + OneLoc remote lock-out
 • Framgaffel, typ av fjäder Luftfjäder
 • Slaglängd fram 100 mm
 • Låsbar framgaffel? Via reglage på styret
 • Slaglängd bak Stel

Hjul

 • Hjulstorlek 29"
 • Framnav DT Swiss 370 Straightpull IS, TA15 × 100 mm
 • Baknav DT Swiss 370 Straightpull IS, TA12 × 142 mm
 • Ekrar Sapim Laser/Race, svart
 • Fälgar Weinmann U32 Disc Race, 28H
 • Däckdimension 54-622
 • Framdäck Schwalbe Rocket Ron 29 × 2.10"
 • Bakdäck Schwalbe Racing Ralph Performance 29 × 2.10"

Drivlina

 • Växelreglage Shimano SLX SL-M7000, RapidFire Plus
 • Framväxel Shimano XT FD-M8020
 • Bakväxel Shimano XT RD-M8000-GS, Shadow Plus
 • Vevparti Shimano FC-MT600, 36/26T
 • Vevlager Shimano BB-MT500
 • Kedja KMC X10
 • Kassett SunRace CSMS7, 11-42T

Komponenter

 • Frambroms Shimano BR-M425 hydraulisk skivbroms, bromsskiva: 180 mm
 • Bakbroms Shimano BR-M425 hydraulisk skivbroms, bromsskiva: 160 mm
 • Handtag/Styrlinda Selle Royal Comfort
 • Styre ONE Race flat
 • Styrstam ONE Race SuperFlat 31.8 mm
 • Styrlager FSA Orbit 1.5E ZS No.57E
 • Sadelstolpe ONE Race
 • Sadel Selle Royal Seta Performa
 • Pedaler Medföljer ej
Recensioner8

Prisvärd
Star

Bra komponenter för priset. Har inte hunnit cykla på den än men otroligt snygg i färgerna. Leverades tidigare än beräknad datum.

Skriven av 2017-03-02 av Burre

litet prov
Star

Cykeln känns bra men kändes mindre än vad jag förväntade mig.
Ska hålla för en längd av 201 cm. Jag är 196 cm och måste ha sadelstolpen i max läge för att hitta rätt sadelhöjd. Fungerar för mig men inte om man är 201cm lång med långa ben. Spännringen sprack av vid första cykelturen

Skriven av 2017-07-16 av göran pettersson

litet prov
Star

Cykeln känns bra men kändes mindre än vad jag förväntade mig.
Ska hålla för en längd av 201 cm. Jag är 196 cm och måste ha sadelstolpen i max läge för att hitta rätt sadelhöjd. Fungerar för mig men inte om man är 201cm lång med långa ben. Spännringen sprack av vid första cykelturen

Skriven av 2017-07-16 av göran pettersson

Bra cykel
Star

Bra och prisvärd cykel, jag cyklade ca. 300 km i skog och asfalt utan problem, bromsarna är effektiv och bra, växlarna i backe ibland krånglar. lätt och snygg cykel.

Skriven av 2018-07-20 av Ali

Bra cykel för pengarna
Star

Jag var ute efter en ny vintercykel som ska vara lätt, stabil samt billig att reparera och underhålla. Utifrån dessa krav blir recensionen enligt följande:

+ Lätt cykel för pengarna. Min medium-cykel vägde prick 11,4 kg (utan pedaler).
+ Vridstyv och följsam att cykla på.
+ Bra sitt position.
+ Väl ihopskruvad och Postnord levererade cykeln hel och fin.
+ Framdämparen är överraskande bra. Lätt att justera och i låst läge dämpar den lite ändå men är styv nog för att göra cykeln till en bra klättrare.
+ RemoteLoc från styret ger smidig hantering av framdämparen under cykling.
+ 29” hjulen gör cykeln lättrullad och lättmanövrerad samt den sväljer småhål bra.
+ Gillar Schwalbe-däcken, speciellt Rocket Ron som sitter fram. Dessa är bra i leran och på stökigt underlag. De håller mycket hög kvalité.

- Handtagen är tyvärr riktigt dåliga. Känns hala och svampiga. Blir till att byta mot ett par greppvänliga ESI Racers Edge som är helt suveräna.
- Bromsarna tar bra och får stopp på cykeln effektivt men är av billigare kvalité och mekaniken är inte så exakt som Shimanos dyrare bromsar. Bromsklossarna ligger an emellanåt och bromshandtaget glappar pyttelite (marginellt). Man måste spara in någonstans...
- Kassetten, SunRACE, är också av billigare kvalité och växlingar upp och ned sker med lite fördröjning vilket kan irritera en aning vid acceleration och klättring. Växling upp genom registret går lite bättre. Växling sker visserligen tyst och utan rassel. Shimanos kassetter håller högre kvalité och växlar snabbare.
- RemoteLoc till Rock Shox-dämparen är av sämre kvalité och börjar redan bli lite slapp vid release efter en så kort tid. För mjuk fjäder eller dåligt smörjt? DT Swiss lösning är mycket bättre och håller avsevärt bättre kvalité.
- Racing Ralph-däcken har inte speciellt bra grepp i leran och på vått underlag på vintern men är däremot lättrullade på asfalt och grus.

Övrigt som jag har noterat är att bilderna på Cykelkrafts och Superiors sidor ljuger en aning. Ramen ser nästan lite svagt brons-/kopparfärgad ut men den är silver/aluminium, vilket är snyggt till de svarta detaljerna. Den ser grym ut! Fälgarna går att göra tubeless. Hade lite problem att få framhjulet tätt men det gick till slut. Det är ganska breda fälgar med 26 mm inre bredd. Det är ingen snabbkoppling fram på dämparen om du behöver ta av framhjulet vid t.ex. transport. Det krävs att man tar med en insexnyckel i så fall.

Som vanligt med Superiors cyklar är det svårt att hitta motsvarande cykel någon annanstans för det priset vilket gör det svårt att inte rekommendera cykeln. Mycket cykel för pengarna helt enkelt!

Skriven av 2017-12-17 av Christer

Topp
Star

Mycket bra komponenter till ett bra pris.
Otroligt nöjd med cykeln och utseendet är grymt.

Skriven av 2018-03-19 av Henrik

Mycket trevlig cykel
Star

Väldigt fin cykel med bra komponenter och lätt ram. Mycket cykel för pengarna.

Skriven av 2018-04-05 av Palle

Mycket trevlig cykel
Star

Väldigt fin cykel med bra komponenter och lätt ram. Mycket cykel för pengarna.

Skriven av 2018-04-05 av Palle
Skriv en recension OM Superior XP 939 matt röd/svart/röd
Frågor & Svar 2
16

Fråga

Hej!

Får man cykeln monterad och klar?

2016-08-24 från Marcus
 • SVAR

  Hej,

  Ja - när vi säljer cyklar på nätet monterar, justerar och provcyklar vi dem innan leverans. Vi monterar även på eventuella tillbehör som lagts i samma order (t.ex. skärmar, pakethållare, stöd, lås, belysning osv).

  Men, precis innan vi skickar iväg cykeln så måste vi vrida styret och skruva av pedalerna - annars får cykeln inte plats i kartongen. Att vrida styret och skruva på pedalerna tar cirka 5 minuter.

  Vid köp av en barncykel 12, 14, 16 och vissa 20" storlekar så kommer cykeln levererad i fabrikskartong. I dessa fall är det några fler steg för dig att montera själv.

  Lycka till med cyklingen!

  från Jonas Karlsson (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
12

Fråga

Om jag köper denna cykel och beställer stänkskydd eller något annat tillbehör samtidigt, monterar ni de då på cykeln innan den levereras?

2016-05-09 från Samuel
 • SVAR

  Hej,

  Ja, samtliga tillbehör som ligger i samma order som en cykel monteras på cykeln innan vi levererar den till dig.

  från Markus (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
Ställ en fråga om Superior XP 939 matt röd/svart/röd

Välj rätt cykel för dig i rätt storlek

Vi monterar, justerar & prövar cykeln

Gratis försäkring ingår alltid

Snabba leveranser hem till dörren

Med Superior XP 939 kliver du upp ett par snäpp från XP 909/919 och här börjar vi närma oss den absoluta toppen när det handlar om mountainbikes med aluminiumramar. Vill du vara lite old school eller söker du helt enkelt en specifikation som ger maximal avkastning för dina surt förvärvade pengar, då har du hittat helt rätt modell.

Här får du Superiors finaste aluminiumram (Alu X6 Ultralite) kombinerat med en riktigt vass specifikation och massor av teknologi hämtat från Superior´s övre hyllor... och du sparar dessutom en hel del pengar jämfört med kolfibercyklarna.

Modellen är utrustad med genomgående stickaxel (både fram och bak) och en luftfjädrad framgaffel (Rock Shox Recon RL) med OneLoc remote samt en slaglängd på hela 100 mm tar hand om dämpningen. Den rätta farten uppnås med hjälp av en vass kombination av beprövade komponenter och lättrullande 29-tummare med kvalitetsnav från DT Swiss samt en beprövad drivlina från Shimano (XT-serien) vilket totalt sett ger en otroligt prisvärd cykel som tål massor av tuffa träningspass och långa motionslopp.

Självklart ligger både hydrauliska skivbromsar och lättmanövrerade reglage med på utrustningslistan, vilket ser till att du alltid har maximal bromsförmåga på plats... oavsett väder, vind eller årstid.

Hela ekipaget väger dessutom in på låga 11,4 kg vilket gör modellen till ett superkompetent redskapet för krävande cyklister som har ambitionen att utvecklas och som vägar att låta materialet sätta gränserna.

Mer om ramen (XP 939)

Superiors finaste aluminiumram som lånar många av egenskaper från kolfiberramarna. Om man jämför ramen mot den som ingår i XP 919/909 så har XP 939:an exklusivare aluminiumrör samt genomsticksaxlar.

Om ramen flexar nere vid vevpartiet spelar det ingen roll hur väl cykeln i övrigt är konstruerad, du kommer ändå inte att få ner all kraft i underlaget. Superior använder sig av en bred vevlagerstandard med pressfit vilket gör att man kan överdimensionera alla rör som möts nere vid vevpartiet och på så sätt minimera flex och garantera effektiv kraftöverföring.

Överrör, sadelstolpsrör och sadelstagen är något tunnare i godsen och levererar därmed lite mera flex, allt för att öka komforten och se till att du kan hantera långa skogsrundor utan problem. För att ytterligare öka komforten är sadelstolpsrörets innerdiameter 27.2 mm vilket tillsammans med sadelstolpen ger hög komfort åt rumpan.

Ramen är konstruerad för 15x100 mm framaxel och 12x142 mm bakaxel, allt för att minimera hjulflex.

Mer om Superior XP serie

Samtliga modeller från Superior präglas av deras extremt tydliga motto "Always Race", men deras populära XP-serie levererar kanske mest prestanda per investerad krona inom hela MTB-världen. Jo du läste rätt, vi pratar om alla märken som du idag kan hitta på marknaden, och inte bara om cyklar från Superior.

Vad får jag då för min surt förvärvade slantar? Jo, du får en riktigt vass hardtail med en föredömligt okomplicerad konstruktion som alltid ställer upp och den passar perfekt för dig som kanske är sugen på att ”börja cykla lite mer seriöst”. Oavsett vilken modell du väljer så kommer du utan problem att kunna briljera på allt från plana grusvägar till lite mer teknisk skogscykling i kuperad terräng, och vi överdriver verkligen inte när vi påstår att samtliga modeller i serien har potential att blixtsnabbt ta dig från starten i Sälen ända fram till målsnöret i Mora utan minsta problem.

Så alldeles oberoende av vilken utrustningsnivå du väljer (och oavsett om du väljer en av toppmodellerna med ram i kolfiber eller instegsmodellen med aluminiumram) så får du alltid en otroligt välutrustad hardtail som har kapacitet att ta din cykling till helt nya nivåer, och som bara väntar på att bli hårdtestad på din favoritrunda. 

Se alla produkter inom Superior XP-serie
 • Försäkring Ingår

Allmänt

Ramset

 • Ram Alu X6 Ultralite
 • Rammaterial Aluminium
 • Framgaffeltyp Dämpad
 • Bakgaffeltyp Stel
 • Framgaffel Rock Shox Recon RL, Solo Air/MotionControl + OneLoc remote lock-out
 • Framgaffel, typ av fjäder Luftfjäder
 • Slaglängd fram 100 mm
 • Låsbar framgaffel? Via reglage på styret
 • Slaglängd bak Stel

Hjul

 • Hjulstorlek 29"
 • Framnav DT Swiss 370 Straightpull IS, TA15 × 100 mm
 • Baknav DT Swiss 370 Straightpull IS, TA12 × 142 mm
 • Ekrar Sapim Laser/Race, svart
 • Fälgar Weinmann U32 Disc Race, 28H
 • Däckdimension 54-622
 • Framdäck Schwalbe Rocket Ron 29 × 2.10"
 • Bakdäck Schwalbe Racing Ralph Performance 29 × 2.10"

Drivlina

 • Växelreglage Shimano SLX SL-M7000, RapidFire Plus
 • Framväxel Shimano XT FD-M8020
 • Bakväxel Shimano XT RD-M8000-GS, Shadow Plus
 • Vevparti Shimano FC-MT600, 36/26T
 • Vevlager Shimano BB-MT500
 • Kedja KMC X10
 • Kassett SunRace CSMS7, 11-42T

Komponenter

 • Frambroms Shimano BR-M425 hydraulisk skivbroms, bromsskiva: 180 mm
 • Bakbroms Shimano BR-M425 hydraulisk skivbroms, bromsskiva: 160 mm
 • Handtag/Styrlinda Selle Royal Comfort
 • Styre ONE Race flat
 • Styrstam ONE Race SuperFlat 31.8 mm
 • Styrlager FSA Orbit 1.5E ZS No.57E
 • Sadelstolpe ONE Race
 • Sadel Selle Royal Seta Performa
 • Pedaler Medföljer ej

Prisvärd
Star

Bra komponenter för priset. Har inte hunnit cykla på den än men otroligt snygg i färgerna. Leverades tidigare än beräknad datum.

Skriven av 2017-03-02 av Burre

litet prov
Star

Cykeln känns bra men kändes mindre än vad jag förväntade mig.
Ska hålla för en längd av 201 cm. Jag är 196 cm och måste ha sadelstolpen i max läge för att hitta rätt sadelhöjd. Fungerar för mig men inte om man är 201cm lång med långa ben. Spännringen sprack av vid första cykelturen

Skriven av 2017-07-16 av göran pettersson

litet prov
Star

Cykeln känns bra men kändes mindre än vad jag förväntade mig.
Ska hålla för en längd av 201 cm. Jag är 196 cm och måste ha sadelstolpen i max läge för att hitta rätt sadelhöjd. Fungerar för mig men inte om man är 201cm lång med långa ben. Spännringen sprack av vid första cykelturen

Skriven av 2017-07-16 av göran pettersson

Bra cykel
Star

Bra och prisvärd cykel, jag cyklade ca. 300 km i skog och asfalt utan problem, bromsarna är effektiv och bra, växlarna i backe ibland krånglar. lätt och snygg cykel.

Skriven av 2018-07-20 av Ali

Bra cykel för pengarna
Star

Jag var ute efter en ny vintercykel som ska vara lätt, stabil samt billig att reparera och underhålla. Utifrån dessa krav blir recensionen enligt följande:

+ Lätt cykel för pengarna. Min medium-cykel vägde prick 11,4 kg (utan pedaler).
+ Vridstyv och följsam att cykla på.
+ Bra sitt position.
+ Väl ihopskruvad och Postnord levererade cykeln hel och fin.
+ Framdämparen är överraskande bra. Lätt att justera och i låst läge dämpar den lite ändå men är styv nog för att göra cykeln till en bra klättrare.
+ RemoteLoc från styret ger smidig hantering av framdämparen under cykling.
+ 29” hjulen gör cykeln lättrullad och lättmanövrerad samt den sväljer småhål bra.
+ Gillar Schwalbe-däcken, speciellt Rocket Ron som sitter fram. Dessa är bra i leran och på stökigt underlag. De håller mycket hög kvalité.

- Handtagen är tyvärr riktigt dåliga. Känns hala och svampiga. Blir till att byta mot ett par greppvänliga ESI Racers Edge som är helt suveräna.
- Bromsarna tar bra och får stopp på cykeln effektivt men är av billigare kvalité och mekaniken är inte så exakt som Shimanos dyrare bromsar. Bromsklossarna ligger an emellanåt och bromshandtaget glappar pyttelite (marginellt). Man måste spara in någonstans...
- Kassetten, SunRACE, är också av billigare kvalité och växlingar upp och ned sker med lite fördröjning vilket kan irritera en aning vid acceleration och klättring. Växling upp genom registret går lite bättre. Växling sker visserligen tyst och utan rassel. Shimanos kassetter håller högre kvalité och växlar snabbare.
- RemoteLoc till Rock Shox-dämparen är av sämre kvalité och börjar redan bli lite slapp vid release efter en så kort tid. För mjuk fjäder eller dåligt smörjt? DT Swiss lösning är mycket bättre och håller avsevärt bättre kvalité.
- Racing Ralph-däcken har inte speciellt bra grepp i leran och på vått underlag på vintern men är däremot lättrullade på asfalt och grus.

Övrigt som jag har noterat är att bilderna på Cykelkrafts och Superiors sidor ljuger en aning. Ramen ser nästan lite svagt brons-/kopparfärgad ut men den är silver/aluminium, vilket är snyggt till de svarta detaljerna. Den ser grym ut! Fälgarna går att göra tubeless. Hade lite problem att få framhjulet tätt men det gick till slut. Det är ganska breda fälgar med 26 mm inre bredd. Det är ingen snabbkoppling fram på dämparen om du behöver ta av framhjulet vid t.ex. transport. Det krävs att man tar med en insexnyckel i så fall.

Som vanligt med Superiors cyklar är det svårt att hitta motsvarande cykel någon annanstans för det priset vilket gör det svårt att inte rekommendera cykeln. Mycket cykel för pengarna helt enkelt!

Skriven av 2017-12-17 av Christer

Topp
Star

Mycket bra komponenter till ett bra pris.
Otroligt nöjd med cykeln och utseendet är grymt.

Skriven av 2018-03-19 av Henrik

Mycket trevlig cykel
Star

Väldigt fin cykel med bra komponenter och lätt ram. Mycket cykel för pengarna.

Skriven av 2018-04-05 av Palle

Mycket trevlig cykel
Star

Väldigt fin cykel med bra komponenter och lätt ram. Mycket cykel för pengarna.

Skriven av 2018-04-05 av Palle
Skriv en recension OM Superior XP 939 matt röd/svart/röd
16

Fråga

Hej!

Får man cykeln monterad och klar?

2016-08-24 från Marcus
 • SVAR

  Hej,

  Ja - när vi säljer cyklar på nätet monterar, justerar och provcyklar vi dem innan leverans. Vi monterar även på eventuella tillbehör som lagts i samma order (t.ex. skärmar, pakethållare, stöd, lås, belysning osv).

  Men, precis innan vi skickar iväg cykeln så måste vi vrida styret och skruva av pedalerna - annars får cykeln inte plats i kartongen. Att vrida styret och skruva på pedalerna tar cirka 5 minuter.

  Vid köp av en barncykel 12, 14, 16 och vissa 20" storlekar så kommer cykeln levererad i fabrikskartong. I dessa fall är det några fler steg för dig att montera själv.

  Lycka till med cyklingen!

  från Jonas Karlsson (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
12

Fråga

Om jag köper denna cykel och beställer stänkskydd eller något annat tillbehör samtidigt, monterar ni de då på cykeln innan den levereras?

2016-05-09 från Samuel
 • SVAR

  Hej,

  Ja, samtliga tillbehör som ligger i samma order som en cykel monteras på cykeln innan vi levererar den till dig.

  från Markus (Cykelkraft)
 • Jag vill svara på denna fråga
Ställ en fråga om Superior XP 939 matt röd/svart/röd