MIPS - säkra cykelhjälmar, ta säkerheten till en helt ny nivå!

Den svenska uppfinningen MIPS betyder ” Multi-Directional Impact Protection System” och tar säkerheten på cykelhjälmar till en helt ny nivå. Mycket kort förklarat handlar det om en konstruktion som minskar de rotationskrafter som uppstår på hjärnan vid vinklade slag mot huvudet.

En traditionell cykelhjälm är tillverkad i två lager, och de sammanfogas utan att de kan röra sig oberoende av varandra. Den är designad för att dämpa och stå emot det skadliga tryck som uppstår i hjälmen och så långt allt gott.... men vid de allra flesta olyckor där cyklister är inblandade så träffar hjälmen snarare underlaget i en sned vinkel, snarare än i en helt rät vinkel. 

Smarta MIPS tillåter att cykelhjälmen kan rotera i förhållande till huvudet (via friktion kan det yttre lagret röra sig 10-15 mm i förhållande till det inre lagret) vilket ger hjälmar som är utrustade med MIPS ett betydligt mer effektivt skydd mot rotationsvåld och minskar dramatiskt risken för hjärnskador vid tillfällen då cykelhjälmen tar emot stöten annat än vinkelrätt mot backen. Det är vetenskapligt bevisat att hjälmar med MIPS kan absorbera samt reducera slag och stötar från den roterande energi som överförs till hjärnan vid en kraftig stöt.

Filtreringsval
Filter
Sortera
Visar 432 produkter

Mips - Köp en säker hjälm med MIPS online hos Cykelkraft!

Hos oss hittar du ett brett utbud av MIPS-cykelhjälmar. Vi har MIPS-hjälmar i flera olika prisklasser och i en mängd fina utföranden. Även om det för en del kan vara viktigt hur hjälmen ser ut så är det absolut viktigaste att den är säker men framförallt att den sitter på huvudet när du cyklar. Vi har därför massor av MIPS-hjälmar så att du ska kunna välja en hjälm med riktigt bra säkerhet och som du samtidigt trivs med och som sitter snyggt på skallen. Oavsett om du är vuxen eller barn, dam eller herre så har vi en MIPS-hjälm för dig.

Vi har MIPS-hjälmar från flera välkända varumärken som Giro, Bell, Bontrager, Scott, Tec, Spectra och Abus.

Vad är MIPS?

MIPS är en insats i hjälmen som skyddar mot rotationsskador som tillåter att hjälmen roterar i förhållande till ditt huvud. Kroppen har ett eget sätt att skydda hjärnan på och det är detta som MIPS-tekniken tagit fasta på. Tack vare MIPS-hjälmens konstruktion kan den ta upp energin från både raka och sneda fall. Studier har dessutom visat att en MIPS-hjälm reducerar 40 % av hjärn- och nackskador vid en rotationssmäll. Idag ses MIPS som en kvalitetsstämpel på hjälmar.

MIPS-hjälmar - en svensk uppfinning

MIPS är en revolutionerande uppfinning som har tagit cykelhjälmar och dess säkerhet till en helt ny nivå. Att det dessutom är en svensk uppfinning gör oss på cykelkraft.se extra stolta. Idéen om att utveckla en säkrare hjälm föddes under 90-talet då man på Karolinska sjukhuset tröttnat på att allt för lite gjordes för att förhindra skallskador som orsakades av sportrelaterade olyckor. Vi slutet av 90-talet utvecklade Hans Von Holst på Karolinska sjukhuset tillsammans med KTH forskarna Svein Kleiven och Peter Halldin hjälmtekniken som både räddar liv och förhindrar allvarliga hjärnskador och under 2007 framställdes den första MIPS-hjälmen.