Filter
Sortera
Visar 28 produkter

Stötdämpare till moped

Är du ute efter att ändra din mopeds åkegenskaper? Kanske vill du ha en bättre väghållning eller en behagligare resa? Eller så vill du åt mer race-känsla och få en kvickare moped? Oavsett vad du letar efter för typ av stötdämpare till din moped så är chansen stor att du hittar den hos oss här på Cykelkraft.

Stötdämparens funktion

Precis som det låter på namnet så är en stötdämpares huvudsyfte att dämpa och jämna ut ojämnheter från vägbanan och ge dig komfort samt bra väghållning. Man vill kunna lita på att hjulet ligger mot marken även när du kör i ett hål eller över en kant. Det finns två olika typer av stötdämpare, antingen så är de luftburna eller så är de fjädrade.

Luftburen Stötdämpare

Är dämparen luftburen så fyller du den med mer eller mindre volym luft beroende på vikt du har och vilka köregenskaper du vill åt. För att pumpa dämparen behöver du en speciell dämparpump som klarar av att bygga upp det höga trycket som behövs.

Fördelen med en luftburen dämpare är att man kan ställa in den väldigt exakt efter de önskemål man har. Nackdelen är att en luftburen dämpare är i regel dyrare än en dämpare med fjäder och att de kräver mer underhåll.

Fjädrad stötdämpare

Stötdämpare moped

Har du inte en luftburen dämpare så har du en fjädrad dämpare. Här är det en fjäder som styr hur mycket kraft det krävs för att dämparen ska komprimeras. Värt att känna till är att det både finns de som har en extern oljereservoar och de utan. Fördelen med att ha en oljereserver är att oljan i dämparen kyls ner fortare och risken för att dämparen ska gå “varm” och bli styvare minskar. I alla dämpare finns det nämligen olja även i de fjädrade dämparen.

När det kommer till själva fjädern på dämparen så finns det olika hårda och mjuka fjädrar och vilken du ska ha beror lite på vilka egenskaper du vill få ut från ditt åk. På flera modeller kan du justera hur spänd fjädern är vilket gör att du får inställningsmöjligheter som liknar en luftburen dämpare.

Värt att veta om stötdämpare till mopeder

En dålig stötdämpare gör så att din moped blir svårare att framföra och tar inte emot stötar på ett bra sätt. Har du en trimmad moped kanske du vill ha en justerbar stötdämpare så du kan välja hur hård eller mjuk den ska vara, originaldämpare brukar tyvärr vara låsta till ett visst tryck och går ej att justera. En ny stötdämpare kan också vara för att du vill höja upp ditt fordon några cm mer än original för att få bättre väghållning.

Köp stötdämpare till moped online

Hos oss hittar du ett brett utbud av stötdämpare till moped till riktigt bra priser från kända varumärken som Kstar, Peugeot, RMS, Stylepro, Motoforce, Rieju, Tomos med fler. Handlar du över 800 kr så bjuder vi på frakten och om du inte skulle bli helt nöjd med din nya stötdämpare så står vi för returfrakten.

Är du osäker på vilken stötdämpare du ska välja? Då är du alltid varmt välkommen att kontakta vår support på antingen telefon eller mejl så hjälper vi dig.