Filtreringsval
Filter
Sortera
Visar 3 produkter

Cykelolja för alla ändamål!

Här hittar du olika typer av cykeloljor för alla tänkbara ändamål. Oavsett om du är cykelpendlaren som bara vill ha en fungerande cykel eller om du är racercyklisten som räknar varje watt så hittar du garanterat rätt cykelolja hos Cykelkraft!

Hur många olika cykeloljor behöver jag?

Det här med cykelolja börjar bli en riktig djungel. Hur krångligt kan det vara egentligen? Svaret är att många idag påstår att det faktiskt är krångligt. Det pratas om att spara watt hit och dit, att få en effektiv drivlina med hjälp av sin cykelolja och att du självklart behöver 15 olika cykeloljor för olika temperaturer, förhållanden och veckodagar.

Det finns en sanning i att viss typ av cykelolja faktiskt gör din kedja mer trampeffektiv än andra, men det är inte det som är det viktiga när du väljer vilken cykelolja du ska köpa. Idag pratas det mycket om wet lube och dry lube - och det är det som är det viktigaste.

Olika typer av cykelolja till olika förhållanden och användningsområden

Wet lube - blöt eller tjock cykelolja är bäst att köra under vinterhalvåret eller om du cyklar i skog med mycket blöta partier. Denna cykelolja har en lite kladdigare eller tjockare konsistens som ger ett bättre skydd och även håller sig kvar bättre om det kommer vatten på kedjan. Nackdelen med denna olja är att det vid dammiga förhållanden fastnar betydligt mer smuts i den, vilket gör att du behöver tvätta cykeln oftare.

Dry lube - alltså tunn eller torr cykelolja lämpar sig bäst för just torra förhållanden. Denna cykelolja drar inte alls åt sig lika mycket smuts som en wet lube, vilket håller din cykel renare och fräschare från damm och andra smutspartiklar. Nackdelen med denna cykelolja är att den lättare regnar bort och försvinner från kedjan vid blötare förhållanden, du behöver alltså olja om kedjan lite oftare om du använder denna cykelolja.

Cykelolja finns både i sprayform och i droppflaskor. En sprayflaska kan vara bra att ha för att komma åt i växlar, vajerhöljen och andra små rörliga delar på cykeln, men det är lätt hänt att det kommer ut lite för mycket olja och att det sprider sig till ställen du inte vill olja in. För kedjan rekommenderar vi att använda en cykelolja i droppflaska för att enkelt kunna applicera en droppe på varje länk utan att det hamnar på till exempel bromsskivor eller en bromsyta på fälgen, något man absolut vill undvika. Om du har en cykel med skivbromsar är detta extra viktigt, då det är väldigt svårt att få rent en bromsskiva och skivbromsbelägg som en gång fått cykelolja på sig.

Så vad behöver jag för att täcka allt?

Om du cyklar året runt så rekommenderar vi att du har en torr cykelolja i droppform, en blöt cykelolja i droppform och en sprayolja för att klara av att smörja det mesta på din cykel. Byt droppolja på kedjan beroende på väderlek och klimat, och använd sprayoljan för att smörja upp rörliga delar såsom växlar, vajrar och vajerhöljen för att få en riktigt bra känsla i dina växlingar. Men som sagt, undvik olja på bromsytor!