Filter
Sortera
Visar 69 produkter

Med en dämpad framgaffel får du en mjukare körning när du är ute på dina skogsrundor bland stenar och rötter. Oavsett om du letar efter en dämpad framgaffel till din trailhoj, downhill cykel eller till och med din hybrid så hittar du det här hos oss.

Dämpade framgafflar till cykel

En mountainbike i har i stort sett alltid någon typ av dämpad framgaffel. Detta för att få en mjukare körning, bättre grepp och kunna komprimera dämparen innan en grop, kurva eller liknande för att få ut mer fart när du kommer ur hindret, så kallat pumpa.

Dämpade framgafflar finns i flera olika varianter och för att hitta rätt modell till din cykel så behöver du ta reda på följande:

  • Vad har du för styrrör? Styrröret är den del som går igenom ramen och är nästan alltid 1,5” eller 1 ⅛” upptill och bredare nedtill
  • Vad har du för hjulstorlek? Dämpade gafflar finns anpassade för de flesta hjulstorlekarna på marknaden. Vanligtvis är det 26, 27.5 eller 29”. Detta är väsentligt om du vill att hjulet och däcket skall få plats i gaffelns utrymme.
  • Vad har du för axeltyp? Den vanligaste varianten på dyrare mountainbikes är en stickaxel som är antingen 15 eller 20 mm i diameter och 100-110 mm i längd. På andra modeller är det vanligt med snabblås där axeln enbart är 5 mm grov och 100 mm lång.
  • Vad har du för bromstyp? Är det skivbroms eller fälgbroms som skall användas?
  • Hur lång slaglängd vill du ha?

När du har tagit reda på ovanstående information så blir det lättare för dig att hitta rätt framgaffel. till din mountainbike.

Slaglängd på dämpade framgafflar

De flesta dämpade framgafflar har en slaglängd mellan 100-200 mm, dvs hur mycket gaffeln som max kan komprimeras. Fördelen med en längre slaglängd är att den tar emot hårdare stötar, vilket kan underlätta enormt vid hopp och drops om du kör lite tuffare i skogen eller till och med i downhill-backarna. Kör du det senare brukar slaglängden ligga på ca 180-200 mm medan om du enbart cyklar på grusvägar och enklare stigar så är det vanligaste 100-120 mm på dessa cyklar. Fördelen med en kortare slaglängd är att du får en lägre vikt och en dämpare som inte komprimeras lika lätt och suger upp onödig energi vilket bidrar till en mer trampeffektiv cykling.

Luft- eller fjäderframgaffel?

De flesta modellerna som är mer exklusiva styr kompressionen med luft och olja. Oljan styr hur snabbt den komprimeras medan luften styr hur mycket den komprimeras. Detta gör också att dämpningen blir hårdare mot slutet av slaglängden då luften komprimeras mer och mer. Det brukar kallas för en progressiv dämpning. Fjäderdämpade gafflar brukar istället vara mer linjära, alltså att de dämpar lika mycket genom hela slaget. Dessa återfinns oftast på enklare modeller men finns även på finare modeller och då framförallt inom downhill.

dämpad framgaffel

Returdämpning på dämpade framgafflar

På finare dämpade framgafflar finns det en så kallad returinställning som ställer in hur snabbt dämparen skall gå tillbaka till fullt utsträckt läge efter att den har komprimerats. Detta ändrar man genom att justera hur snabbt oljan får gå igenom gaffelns inre delar. Stänger du till så att oljan behöver pressas genom mindre hål så blir returen mer långsam, öppnar du upp dessa så går det snabbare. Man vill inte ha en för snabb retur då det blir en väldigt studsig åkning. Har man istället en för långsam retur så finns risken att den inte hinner returneras tillräckligt innan nästa stöt på stigen och tappar då sin dämpningsfunktion.

Serva din MTB’s framgaffel

När du har cyklat en stund på din nya fina gaffel så behöver den servas. Vanligtvis rekommenderar tillverkarna att göra en ytterbensservice / lower leg service efter ca 30-40 cyklade timmar och sedan en full genomgång av de interna delarna efter 100-200 cyklade timmar beroende på vilken modell av gaffel som används. Detta kan du läsa mer om på tillverkarnas hemsidor.

Köp dämpad framgaffel online

Hos oss hittar du ett stort utbud av dämpade framgafflar till riktigt bra priser från ledande tillverkare som Rock Shox, Bontrager, Suntour och Fox Racing Shox. Vi har framgafflar som passar till alla hjulstorlekar mellan 26” – 29” för såväl mountainbikes som hybridcyklar. Såklart hittar du även en mängd olika slaglängder på våra dämpade framgafflar. Ifall du är osäker på vilken framgaffel du ska välja så kan du alltid vända dig till våra produktexperter i kundjänst. De kan allt om framgafflar till hybrider och mountainbikes och hjälper dig mer än gärna att välja rätt.