Filter
Sortera
Visar 6 produkter

För snart 30 år sedan på ett 322 km långt cykelrace över Alaska födes iden till en Fatbike. För att inte sjunka ner i snön körde deltagarna med egenbyggda cyklar där man satt ihop 2 eller 3 hjul både fram och bak för att inte sjunka ner i snön. Spola fram till idag och den moderna Fatbiken är allt annat än hemmasnickrad! Det finns kolfiberramar, framdämpare, en uppsjö av däck (upp till 5” breda). Oavsett vilket underlag du cyklar på - soldränkta stränder eller snötäckta fjäll - så tar du dig fram med en Fatbike. Det är en häftig känsla. Och det enda bredare än däcken är leendet på dina läppar.

Köp fatbike online!

Fatbike kan vara det roligaste som dykt upp på cykelmarknaden på senare tid. Fenomenet och idén har dock funnits i Alaska i snart 30 år, då man under ett långt cykelrace på snö började modifiera vanliga cyklar med dubbla hjul för att underlätta cyklingen och inte sjunka ned i underlaget.

Idag är fatbiken dock något helt annat än ett hemmabygge för extrema cykellopp. Du hittar fatbikes med special- och välkonstruerade ramar i både kolfiber, stål och aluminium. Det finns helt enkelt en fatbike för alla!

Varför fatbike?

Svaret på denna frågan tycker vi är ”varför inte?”. Helt enkelt för att det är så fantastiskt kul. Med en fatbike kan du ta dig fram överallt, oavsett om det är snö, sandstränder, fjällstigar eller vanliga spår eller stigar i skogen.

Det fina med just fatbike är att du cyklar på en ofta helstel, det vill säga totalt odämpad ram, och får dämpningen från att köra väldigt lågt lufttryck i däcken. Detta ger dig en oslagbar cykelkänsla, då ramen svarar på minsta lilla rörelse du gör. De stora, breda däcken på en fatbike ger dig en enorm kontaktyta mot underlaget, ett fantastiskt grepp och en grym trygghetskänsla.

Kan jag använda en fatbike även på annat än snö och sand?

Självklart! Visst, de breda däcken medför ju givetvis att en fatbike blir lite trögare i accelerationen, det är inget att hymla med. Trots detta så är en fatbike en riktigt kul cykel på asfaltsunderlag i citymiljö också, eftersom cykeln blir så förlåtande, samt trygghetskänslan de feta däcken medför.

Det finns självklart pendlarcyklar som förmodligen är lite snabbare än en fatbike, frågan är om det finns pendlarcyklar som är roligare, eller för den delen coolare. Det tror inte vi!

Fatbike eller vanlig mountainbike?

En fatbike kan göra en del saker som en vanlig mountainbike inte kan. Den stora kontaktytan och låga däckstrycket ger dig oslagbart grepp i de flesta typer av terräng, och en helt annan upplevelse på framförallt lösa underlag. De stora däcken ger en känsla av att nästan surfa ovanpå sandiga eller snöiga underlag, eftersom de inte sjunker ned på samma sätt som ett vanligt mountainbikedäck gör.

Fatbike är dock inte lika kvick när det blir stenigare eller stökigare terräng, då stötdämpningen på en vanlig mountainbike verkligen hjälper till i dessa situationer. Om du jagar rekordtid på Cykelvasan så kanske inte en fatbike är helt rätt för dig heller, just eftersom den inte riktigt lika snabb som en ordentlig Cross Country-cykel. Det beror alltså vilken typ av cykling du tänkt utföra. Som bekant finns det ingen cykel som kan precis allt, men med en fatbike tycker vi att du kommer riktigt nära!

Tips och tricks

Eftersom en fatbike av naturliga skäl får ganska stor roterande vikt, det vill säga vikten på hjul och däck, så är detta kanske det första stället att leta efter små uppgraderingar på. Vi tycker att tubeless är en riktigt bra grej på alla mountainbikes, men på just fatbikes kan du göra viktbesparingar på upp till 300 gram per hjul, vilket är en helt otrolig besparing för den lilla kostnaden som det medför. Andra småsaker att titta på kan vara en extra bred s.k. Ass Saver-stänkskärm, för att slippa att du blir blöt i sadeln när du är ute och härjar i snö och lera.