Det finns inga produkter som matchar urvalet

Enhjuling

En enhjuling är en cykel med endast ett hjul som du till skillnad från vanliga cyklar kan cykla både bakåt och framåt med. En annan distinkt sak som skiljer enhjuling från vanliga cyklar är att den saknar kedja och i de flesta fall även bromsar och växlar. Dessutom sitter pedalerna fast i navet som är placerat mitt i däcket vilket innebär att däcket kommer snurra i exakt samma hastighet som du trampar på pedalerna. Enhjulingen är ett återkommande tillskott på bland annat cirkusar, gatuframträdanden och parader men också en vanlig hobby bland många ungdomar och vuxna.

Träna upp balansen med en enhjuling

Enhjulingen är ett utmärkt redskap för att träna upp balansen och koordinationen då den helt och hållet saknar styre. Det innebär att du med hjälp av kroppen och händerna måste finna stabilitet för att kunna framföra enhjulingen. Till och med studier har gjorts på enhjulingens påverkan på balanssinnet och visat att enhjulingen är en mycket effektiv metod för att öva upp balansen på relativt kort tid. Som en bonus visade även studien att kvinnors balans blev signifikant bättre än männens med en kortare tids övning på enhjuling. Detta menade de förvisso kunde bero på morfologiska skillnader mellan könen, kroppsgeometri och position. Men du ska inte ta detta bokstavligen, oavsett om du är man eller kvinna så kan du lära dig att cykla trehjulingen och samtidigt utveckla din balans.

Med cirka 15 timmars ihärdig träning kan du bli huvudakten på cirkusen, eller ja du kan lära dig att framföra enhjuling någorlunda bra åtminstone. Ett bra tips till dig som vill komma igång med enhjuling är att öva i en smal gång eller korridor så du kan ta hjälp av väggarna när du inte hittar sidobalansen. Att använda sig av redskap som käppar och dylikt är däremot en dålig idé. Det kan istället stjälpa din utveckling istället för att hjälpa den samtidigt som risken för att ramla ökar.

Har man väl lärt sig cykla på en enhjuling så är det en hobby eller sport som man kan fortsätta med tills man blir gråhårig. Man får inte heller glömma de hälso- och träningseffekter som enhjuling bidrar till. När du cyklar krävs full fokus och du utmanar dig själv konstant samtidigt som du får bra fysträning som du har nytta av i såväl vardagen som till annan typ av träning.

Olika typer av enhjulingar

Enhjulingar har funnits enda sedan slutet av 1800-talet och tros ha kommit till av en ren tillfällighet i princip. På den tiden brukade man cykla på något som kallades höghjulingar vilket är en cykel med ett väldigt stort framhjul och litet bakhjul. När den som framförde cykeln var tvungen att bromsa kraftigt eller körde i ett gupp så lyfte bakhjulet från marken vilket tvingade dem att hålla balansen på ett hjul. Tack vare kraftiga inbromsningar och gupp lärde man sig tillslut cykla helt utan bakhjulet och man kunde så småningom plocka bort både bakhjulet och ramen. Dagens enhjulingar skiljer sig såklart en hel del från 1800-talets enhjulingar och idag finns det till och med flera grenar inom just enhjuling. Några av dessa grenar är:

Enhjuling
  • Freestyle
  • Trial
  • Mountain
  • Touring
  • Street
  • Cruiset
  • Road

Köp enhjuling hos Cykelkraft

Här på Cykelkraft du ett stort utbud av enhjulingar, allt från lite finare modeller till lite enklare varianter. Det innebär att du hittar enhjulingar i den lite billiga prisklassen såväl som lite dyrare. Du kan välja mellan flera olika hjulstorlekar såväl som färgställningar. Behöver du hjälp med att hitta en enhjuling som passar dina behov så kan du alltid kontakta våra cykelexperter i kundtjänst på telefonnumret: 010 - 101 40 00. Det hjälper dig mer än gärna att välja rätt.

Vi säljer enhjulingar från de populära varumärkena Cavo och QU-AX.