Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Vanliga frågor och svar för dig som är sugen på att cykla i fjällen

Funderar du på att ge fjällcykling en chans på semestern? I den här artikeln svarar vi på de vanligaste frågorna angående cykling i fjällen i Sverige, så att du kan känna dig helt redo inför äventyret.


Att prova på nya aktiviteter och miljöer passar perfekt under sommarsemestern och något många ger sig på just under sommaren är att vistas i fjällen. För dig som aldrig tidigare upplevt den svenska fjällvärlden i sommarskrud kan det vara ett ypperligt sätt att göra det på cykel, oavsett om du är van cyklist eller nybörjare. Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar angående fjällcykling och passar även på att tipsa om mountainbikes som är perfekta för ändamålet.

Vilken typ av cykling utförs i fjällen?

Generellt sett kan man säga att två olika typer av cykling kan utföras i fjällmiljö på sommaren – stigcykling (kallas också crosscountry eller XC) och downhill. Dessa stilar är lika varandra på många sätt men har också många skillnader, så det är viktigt att du funderar kring vad du vill ha ut av din cykelsemester i fjällen. Är planen att du ska ta dig framåt på cykel under din resa är det stigcykling du ska ägna dig åt. Vill du däremot stanna på ett och samma ställe och gillar adrenalin och utmaningar är downhillcykling definitivt något du bör kolla in.

Var i fjällen får jag cykla?

Är det stigcykling du har bestämt dig för får du cykla nästan överallt, eftersom allemansrätten gäller i Sverige. Elcyklar ingår inte i allemansrätten, så det gäller att det är en vanlig cykel du använder. Grundregeln i allemansrätten är “inte störa, inte förstöra”, vilket innebär att du behöver cykla försiktigt när du cyklar på känslig mark, ängar och annat ömtåligt underlag. Finns det särskilda cykelleder på orten där du cyklar ska du hålla dig till dessa och respektera de regler som finns. Du kan också cykla på fjälleder, men eftersom dessa främst är anlagda för vandring är det bra att sakta ned farten och vara uppmärksam på din omgivning. I nationalparker och naturreservat kan andra regler gälla och det är ditt ansvar att ta reda på vilka bestämmelser som måste följas samt inte lämna något skräp efter dig.

Har du fått upp ögonen för downhill kan du utföra sporten i arrangerade cykelparker såsom i Åre, Sälen och Järvsö. Där hittar du banor med varierat underlag och svårighetsgrad, så att alla cyklister kan prova på sporten. Har du aldrig ägnat dig åt downhillcykling förut kan det vara en bra idé att ta hjälp av den kunniga personalen i bikeparken, som kan ge dig tips och råd. På många fjäll i Sverige (exempelvis Funäsfjällen, Tänndalen, Lofsdalen och Idre) kan du kombinera både downhillåk och stigcykling.

Tips på mountainbikes till fjällcykling

Se hela vårt utbud av mountainbikes

Vad behöver jag tänka på när jag ska cykla i fjällen?

Utöver de lokala och nationella föreskrifterna som finns kan det vara bra att ta hänsyn till fler saker, så att din cykelupplevelse i fjällen blir så bra som möjligt.

Du som ska ägna dig åt stigcykling bör ha följande i åtanke:

  • Skaffa dig en bra, heldämpad mountainbike (eller åtminstone dämpad framgaffel) som du är bekväm med och har lärt känna ordentligt på hemmaplan innan du ger dig iväg.
  • Ta med dig detaljerade kartor i pappersform. Det är ofta telefontäckning eller tillgång till internet saknas och därmed också möjlighet att utnyttja mobilens GPS.
  • Gör en genomgående koll på cykeln själv eller lämna in den på service! Ska hojen hålla många mil framöver är det viktigt att den är i toppskick.
  • Packa med vanliga reservdelar till cykeln såsom däck, cykelpump, slang och däckavtagare.
  • Lär dig hantera enkla reparationer på cykeln själv. Skulle något gå sönder under turen mitt på fjället kan det vara en stor fördel att kunna fixa det själv och fortsätta till nästa fjällstation.
  • Planera en noggrann rutt innan avresa utifrån hur mycket du vet att du orkar cykla på en dag. Skriv ner sovplatser för varje natt och platser du vill stanna på för att äta mat. Bestäm också alternativa sovplatser om du inte kommer fram till ditt planerade ställe för övernattning innan det blir mörkt.
  • Packa lätt och enkelt, men var alltid beredd för alla väder! Den svenska fjällvärlden är känd för sina snabba väderomslag, så att snabbt kunna ta på eller av kläder för att behålla en bra kroppstemperatur är A och O.


Du som ska cykla downhill bör tänka på att:

  • Ta hjälp av instruktörer i bikeparken, särskilt om du är nybörjare på cykling överlag eller downhill.
  • Börja alltid på de enklaste banorna. Kör igenom slingan lugnt och försiktigt de första gångerna, så att du bekantar dig med hinder och svängar.
  • Bli inte övermodig! Öka hastigheten och slingans svårighet i lugnt takt.
  • Ha alltid på dig så mycket skydd som möjligt och var medveten om din omgivning.


Vad ska jag packa med mig för cykling i fjällen?

Beroende på vilken typ av cykling du kommer utföra och om du ska tälta, sova på fjällstation eller på hotell behöver du ha med dig olika saker. Ska du cykla downhill finns det oftast möjlighet att hyra både skydd och cykel vid cykelparken, men ska du ägna dig åt stigcykling kan du utgå från listan nedan:


Se hela vårt utbud av cykeltillbehör


Om du ska tälta behövs också:


Se allt inom outdoorutrustning


Ska du laga mat själv behövs också:



Läs också:
 Få din ultimata cykelsemester med rätt cykel, utrustning och bikepacking

Läs också: Cykelsemester i Sverige

Läs också: Mountainbike bäst i test