Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Välj rätt cykelskor

Det går bra att cykla med nästan vilka skor som helst, däremot finns det många fördelar med att köpa cykelskor för den som cyklar lite oftare. Jämfört med joggingskor så är en cykelsko designad att vara lätt, aerodynamisk men framfört allt styv. En styv sula ger cyklisten en mycket högre stabilitet och kraftöverföring till pedalerna än vad mjuka skor ger.

Det första och viktigaste valet du behöver göra när du köper cykelskor är att välja mellan racerskor eller mountainbikeskor. Det första man generellt kan säga om mountainbikeskor är att de har en kraftigare sula med ett ordentligt mönster undertill samt att vissa modeller har lite mer skydd och vaddering. Tack vara den kraftigare sulan kan man lättare gå runt med mountainbikeskor än racerskor. Till mountainbikeskor använder man vanligtvis SPD-pedaler med 2-håls infästning för klossen i skon. Till landsvägsskor använder man däremot oftast pedaler med 3-håls infästning för klossen i skon. Går du ofta på spinningpass eller har en egen spinningcykel rekommenderar jag mountainbikeskor då de har samma fäste som de flesta spinningcyklar.

När du har valt vilken typ av cykelsko som passar dig bäst är det främst styvheten och vikten som skiljer sig mellan de olika prisklasserna, de billigare klasserna har ofta nylonsulor och de dyrare är delvis eller helt gjorda av kolfiber. Efter detta är det funktioner som spännen, ventilationspaneler, bredd och såklart färg som skiljer dem åt. När det gäller olika funktioner så finns det oändligt med varianter och det är upp till dig att välja vilka cykelskor som passar dig bäst och vilka du tycker är snyggast.

Jag valde Shimano SH-R107, ett par riktigt styva skor med enkelt spänne som tillåter båda SPD och SPD-SL fästen.