Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Välj rätt cykelkläder

Att cykla är roligt, men det kan bli ännu roligare med rätt cykelkläder. Oavsett om du cykelpendlar eller tävlingscyklar så finns det cykelkläder som gör din cykeltur både behagligare och enklare. Men hur ska man veta vilka cykelkläder man ska välja? Här kommer vi ge dig några smarta och enkla tips på vad du bör tänka på om cykelkläder som cyklist.

Cykelkläder till cykelpendlaren

cykelkläder för pendlaren

Om du föredrar du att ta cykeln till jobbet istället för att trängas på bussen eller i bilköer så finns det praktiska men enkla tips på hur du ska klä dig för att pendlingen ska bli härligare.

Som cyklist blir ens händer väldigt utsatta för rådande väderlek. Även om det kan kännas varmt och härligt i luften är det lätt hänt att händerna blir kalla på grund av fartvinden. För att du ska kunna cykla och både växla och bromsa med handbromsen obehindrat så behöver du hålla dina händer varma. Som cykelpendlare är därför ett par vindtäta cykelhandskar nästintill ett krav. För dig som har en smartphone med touch-funktion och kanske lyssnar på musik och vill ha möjlighet att byta låt under din pendelsträcka så kan du välja ett par vindtäta handskar som är pekskärmskompatibla.

Det kanske mest viktiga för dig som cykelpendlar är att välja rätt cykeljacka, och med rätt cykeljacka menar vi framförallt en jacka som andas. Att välja en jacka som saknar funktionsmaterial blir sällan, eller nästan aldrig en angenäm upplevelse. Om du väljer en jacka som inte andas så har fukten ingenstans att ta vägen och stannar därför kvar och du blir lättare nedkyld, sen är det heller aldrig kul att dyka upp helt dyngsur till jobbet och påbörja sin arbetsdag. Men vad är då skillnaden mellan en vanlig funktionsträningsjacka och en funktionscykeljacka kan man då fråga sig? En vanlig träningsjacka tar inte hänsyn till rörelserna som en cyklist utför, det gör däremot cykeljackan. Den är anatomiskt anpassad för rörelserna du utför för att få en bättre och smidigare cykelupplevelse. En sista tanke för dig som cykelpendlar när det kommer till cykeljacka är dessutom att den bör sitta relativt tight. Väljer du en pösig jacka är risken stor att du får anstränga dig onödigt mycket för att ta dig framåt eftersom den kan bromsa upp din fart ungefär som ett segel.

Cykelkläder till racercyklisten

cykelkläder till racercyklist

För dig som cyklar på racercykel finns det bara en sak som gäller och det är tight. Det sista man vill är att någon av dina plagg ska sinka ner dig och få dig att tappa fart, så till och med valet av cykelhjälm är av betydelse. Cykelhjälmen ska vara aerodynamisk utformad för att minska luftmotståndet och ett par cykelglasögon är nödvändigt för att du inte ska störas av vind och smuts.

En racercyklist som verkligen satsar på sin cykling ser till så att kläderna är lätta och sitter tight. Som racercyklist kan sträckorna bli rätt långa och då är det smart att välja ett par vadderade cykelbyxor för att slippa blåsor och skavsår i baken. Det är vanligtvis en smaksak om man föredrar byxor med hängslen eller inte (så kallade bibs) men många av det stora racercyklisterna väljer bibs framför vanliga cykelbyxor.

På samma sätt som cykelbyxorna ska vara slimmade så ska även plaggen på överkroppen vara det. Beroende på säsong så kan det antingen räcka med en vanlig tight cykeltröja, är det däremot kallare ute får man istället köra lager på lager principen. Men kom ihåg tight! Om du är osäker på hur varmt du behöver klä dig så är det smart att ha ett par armvärmare och benvärmare hemma. Om det blir för varmt är det nämligen bara att dra av sig dem och stoppa på fickan eftersom det är så små och behändiga.

Cykelkläder för mtb-cyklisten

MTB kläder

När vi pratar om MTB-cykelkläder så är inte klädseln alls lika uttalad som en racercyklist kläder och det är ju inte så att det inte går att cykla MTB om man inte har rätt kläder. Om man däremot tittar på de olika grenarna inom mtb så skiljer sig klädseln rätt mycket åt. En del cyklar med tighta cykelkläder andra med lösa cykelkläder.

Det kanske viktigaste att ha i beaktning som MTB cyklist är skydd. Cyklar du downhill i jobbig terräng och branta backar så gör du smart i att investera i ett par bra skydd. Du bör åtminstone ha överkroppsskydd och knäskydd eftersom det är oftast där smällarna kommer när det väl är framme. Cykelhjälmen bör även vara en full face-hjälm med ett par goggles till för att inte få lera och liknande i ögonen. Om du cyklar den typen av MTB som kräver skydd så säger det sig självt vilka kläder du behöver, tight blir svårt med skydd helt enkelt. Då är det luftigare tröjor som gäller och baggy shorts.

Se alla våra cykelkläder, skor och hjälmar här


Läs också: Rengöra cykel – så gör du för att tvätta cykeln grundligt

Läs också: Rengöra cykelkedja – allt du behöver veta