Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Underställ - ett lager till tack!

Underställ – ett lager till

Alla har vi någon gång i livet använt oss utav ett underställ. Kanske var det något föräldrarna tvingade på oss som barn eller så slänger vi på oss det vi fick i julklapp för hundra år sedan. Och oftast så är det så att man älskar underställ eller så avskyr man det. Vi tänkte att vi skall hjälpa fler att älska sina underställ. För att lyckas med det så kommer vi att gå igenom olika material, tips på när du skall använda olika typer av underställ samt slå hål på lite myter.

Material

Dom senaste åren så har underställ i ull och då främst merinoull varit oerhört populära. Och det är med all rätt då merinoullen har fantastiska egenskaper men den har även sina begränsningar. Men vi börjar med dom positiva egenskaperna. Ull är väldigt bra på att isolera och ta vara på den värmen som din kropp producerar. Även när den blir blöt. Samtidigt så kan det hjälpa dig att svalka kroppen när det är varmt ute. En annan egenskap som är tämligen unik är den att merinoull i sig är antibakteriellt. Bakterierna får helt enkelt inte fäste i merinoulls fibern. Detta gör att du inte behöver tvätta plaggen lika ofta och dom luktar inte lika illa som många andra material. Även om merinoull är bra på att transportera fukt så har den en begränsad förmåga att göra så och det är den begränsning merinoull har och det leder oss då in på syntetmaterial.

Syntetmaterial har den fördelen att man kan konstruera fibrerna. Detta leder till att syntetmaterial idag har den överlägset bästa förmågan att transportera fukt. När man kan påverka materialet så kan man lättare anpassa det efter användningsområden. Tjocklek och form kan anpassas tidigt vilket bidrar till bättre passform och minskat antal sömmar i plagget. Detta bidrar till bättre komfort samt bättre funktion. Underställ i syntet tenderar tex att hålla formen bättre när dom blir blöta samt torka snabbare då dom inte binder lika mycket vätska.

I vissa underställ så har man kombinerat och blandat materialen. Detta för att ta vara på de olika materialens unika egenskaper och kombinera dem. Ett bra exempel på detta är när man väljer att kombinera merinoull med en lätt spandexblandning för att plagget inte skall tappa formen när det har sugit åt sig fukt. En annan lösning är att i vissa plagg jobba med en två lagers lösning där det inre lagret består av syntetmaterial för att transportera bort fukten samt ett yttre lager av merinoull för att hålla värmen.

Underställ GripGrab

Myter

Oftast så har man ett favoritmaterial då det fyller en funktion eller har en egenskap man eftersöker. Dock så finns det två myter som är vanligt förekommande och som avskräcker vissa ifrån att använda underställ i vissa material.

Om vi börjar med underställ i merinoull så är det många som tror att dom kliar. Vissa kan vara känsliga och uppleva att underställ i merinoull kliar men för gemene man så skall det inte vara några problem. Finns dock några saker att tänka på när man köper ett underställ i merinoull. Blanda inte ihop underställ i merinoull med underställ i vanlig ull. En merinoulls fiber är betydligt mjukare än en vanlig ullfiber. Detta bidrar till att plagg gjorda av merinoull dels är mjukare och följsammare att ha på sig men också att dom inte sticks lika mycket då ändarna på fibrerna är mjukare. En annan sak att tänka på är att billigare merinoullsplagg ibland kan klia eller stickas mer om man har otur. Detta pga av att billigare merinoull oftast består av kortare fibrer vilket leder till fler fiberändor som då kan klia eller stickas. Så skall du köpa ett merinoullsplagg sikta på ett i lite bättre kvalitet. Då minskar risken att du får ett plagg som kliar.

Tittar man på syntetplagg så är det många som säger att syntetplagg luktar väldigt illa. Merinoull har, som vi nämnt tidigare, en konstruktion som gör att bakterierna har svårt att fästa sig i materialet och på så sätt förhindra att det luktar. Tyvärr så har inte syntetfibrer de egenskaperna. Detta betyder att om du glömmer att hänga upp ditt underställ eller tvättar det slarvigt så kommer det att börja lukta illa om det. Precis som med i stort sett vilket plagg som helst. För att öka livslängden ytterligare så kan det vara bra att använda tvättmedel som är framtaget för att gå ner på djupet i syntetfibrerna och få bort smuts. Så tvätta och ta hand om ditt syntetunderställ så kommer det inte att börja lukta illa i första taget.

Underställ GripGrab

Aktiviteter

Vilken typ av underställ man vill använda är väldigt personligt och ibland krävs det att man testar sig fram. Dock så är vissa plagg att rekommendera beroende på vilken typ av aktivitet man gör. Är det ett låg - till medelintensitets pass eller aktivitet så passar ett merinounderställ bra. Just merinoullens förmåga att hålla temperaturen samt suga åt sig fukt gör att du känner dig torr och behaglig hela dagen. Kör ett pass eller aktivitet med medel till hög intensitet så kan ett syntetunderställ vara att föredra. Då plagget inte binder fukt utan transporterar bort fukten så hjälper den huden att hålla sig torr och inte få ett kallt fuktigt lager som kyler ner.

Även om många förknippar underställ med vinteraktiviteter så passar ett synetunderställ perfekt att använda även på sommaren. Istället för att du har ett plagg som suger åt sig fukten och ligger i direkt kontakt med din hud så skapar syntetunderstället ett torrt lager mellan din hud och ditt plagg vilket låter den reglera din kroppstemperatur mer effektivt.

Ett tips är att vid längre medel - till högintensiva pass i kalla temperaturer köra med dubbla underställ. Använder man ett syntetunderställ närmast huden och har ett merinounderställ överst kan man ha med sig ett extra merinoullplagg som man byter till halvvägs. På så sätt håller du dig torr och kan verkligen köra långa hårda pass även under vintern. Detta kan även vara ett bra tips för den som är känslig i huden och verkligen inte gillar att ha merinoull direkt mot kroppen.

Sammanfattningsvis

Att ett bra underställ kan öka din komfort under en aktivitet men vad många missar är att det även kan hjälpa dig att prestera bättre. Får din kropp hjälp med att reglera sin kroppstemperatur, oavsett om det gäller att hålla värmen under vintern eller kyla ner kroppen under sommaren, så har den mer energi att prestera på topp. Så det kan absolut vara värt att införskaffa ett underställ som passar dig så att du kan prestera på topp detta år!