Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Storlek racercykel – så väljer du en racercykel i rätt storlek

Att ha en cykel som passar din kroppslängd är avgörande för bekvämlighet och prestation, inte minst när det handlar om långa landsvägslopp. Men hur stor cykel ska du ha egentligen? I den här artikeln reder vi ut funderingar kring ramstorlek, innerbenslängd och andra begrepp du bör ha koll på när du ska köpa racercykel.

Läs också: Gravelbike – En cykel för dig som vill bredda utbudet av cykelvägar

Att storleken på racercykeln passar dig är A och O för att få ut det mesta av cyklingen. Rätt storlek bidrar inte bara till att du sitter bekvämare utan ökar också din förmåga att styra cykeln. Det kan dock vara svårt att veta vilken cykelstorlek du ska ha. Här har vi därför satt ihop en guide till hur du väljer rätt storlek på racercykel och passar samtidigt på att besvara några vanliga frågor.

Vad är ramstorlek och hur mäts den?

Ramstorleken är, kort och gott, vilken storlek cykeln är. Måtten varierar beroende på cykeltyp och många gånger kan du se storlekar både i centimeter, tum och bokstäver. Oftast står cykelns storlek på baksidan av sadelröret (det rör som håller ihop sadeln med övriga ramen) eller på sadelstaget (det rör som går från mitten av sadelröret till bakhjulet). Ramstorleken mäts från toppen av sadelröret (där sadelstolpen möter röret) ner till mitten av vevlagret (pedalfästet). I vår webbshop har du alltid möjlighet att se vilka storlekar cykeln går att köpa i direkt och behöver därför aldrig leta särskilt länge efter någon storleksmärkning.

Hur tar jag reda på vilken storlek på racercykeln som passar mig?

Det är många faktorer som spelar roll när du ska välja cykelstorlek, framförallt när det handlar om landsvägscyklar. Det enklaste alternativet är gå efter din kroppslängd. I vår tjänst Cykelväljaren kan du fylla i din längd, önskad cykelstil och övriga önskemål för att sedan få förslag på passande cyklar och storlekar. Ha gärna i åtanke att dessa mått är universala och ger därför bara en ungefärlig rekommendation. Racercyklar kan variera i storlek beroende på geometri, tillverkare eller cykeltyp, så du bör alltid kolla att storleken på den specifika cykeln du är intresserad av passar dig.

Bild: Cykelväljaren
Gå direkt till Cykelväljaren

Ett annat alternativ är att mäta din innerbenslängd. Det gör du genom att mäta insidan av benet från grenen ända ner till marken. Stå gärna plant, utan skor och med benen lätt isär. Måttet du får fram ska du sedan multiplicera med 0,66. Resultatet du får är den ramstorlek din racercykel bör ha, i centimeter. Behöver du få fram en storlek i tum tar du ramstorleken i centimeter och delar med 2,54. Måtten på ramstorlek behöver avrundas till närmaste heltal eller närmaste tillverkade storlek.

   Innerbenslängd x 0,66 = Ramstorlek i centimeter
   Ramstorlek i centimeter / 2,54 = Ramstorlek i tum

Önskar du omvandla ramstorlekar i tum och centimeter till bokstäver (exempelvis XS, S, M) bör du alltid kolla den specifika tillverkarens måttangivelser.

Se hela vårt sortiment av racercyklar

Läs också: Intervallträning på cykel