Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Stigcykling – mountainbiking när den är som bäst

Är det dags att ta din cykling ut i skogen? Vill du kunna cykla snabbt och säkert uppför, nerför och över stock och sten? Då är stigcykling något för dig! Här förklarar vi hur du väljer rätt stigcykel utifrån dina behov.


Cykla i skogen

Det är inte svårt att förstå varför stigcykling är så populärt: Att cykla på mer eller mindre vältrampade stigar i skog eller annan terräng, ger dig både utmaning, styrka och kondition. Det finns dessutom hur mycket som helst att utforska och med allemansrätten i ryggen kan du cykla i princip var som helst (observera att elcykel inte omfattas av allemansrätten). Det finns också många beprövade och tillrättalagda stigar att cykla på – kolla på din kommuns hemsida eller ladda ner en app för att se var de bästa stigarna ligger där just du bor.

Här hittar du alla våra stigcyklar

Vilken cykel passar till stigcykling?

En stigcykel är en mountainbike som är anpassad för just stigcykling. Här finns det en del att välja mellan och det är bra att förstå vad som skiljer olika mountainbikes åt:

  • Storlek på hjul: 29” eller 27,5”. 29” är den mest populära hjulstorleken just nu och med 29” däck rullar du smidigt över det mesta som kommer i din väg. En 29” cykel är snabbare än en med mindre hjul, så har du en del transportsträckor, cyklar mycket på grusväg eller vill tävla i till exempel Cykelvasan, är det absolut 29” du ska välja. Fördelen med 27,5” hjul är att dessa är enklare att svänga med, cykeln svarar snabbare och kör du mycket nerför och önskar använda cykeln för att köra enklare downhill, då är en 27,5” ditt val.
  • Framdämpningen, det vill säga fjädringen och slaglängden på framdämparen. Alla moderna mountainbikes har en framdämpare. Slaglängd betyder hur långt dämparen kan dämpa och det brukar anges i millimeter. En mountainbike som mest går på grusväg har en slaglängd på upp till ca 110 mm. Om du däremot vill ut i skogen och önskar att cykla skönt över sten och rötter då behöver du 120 - 135 mm. Vill du även köra lite downhill, kan du satsa på en slaglängd på upp till 140-160 mm.
  • Bakdämpningen: Är cykeln heldämpad eller hardtail? Hardtail betyder att bakhjulet är odämpat. Har du bakdämpning känns hela cyklingen bekvämare överlag. Du rullar över fler hinder i skogen och cykeln fjädrar vid rätt tillfällen. En bakdämpad cykel väger oftast något mer än en hardtail och själva dämpningsmomentet saktar också ner farten, så har du bråttom är bakdämpning inget du ska satsa på. Men på en stökig stig är bakdämpningen guld värd.
  • Drivlina och växlar: Det är inte antalet växlar på din mountainbike som gör den stora skillnaden, utan utväxlingen. Vad betyder då utväxling? Jo, det är skillnaden mellan det minsta kugghjulet fram och det största och minsta bak. Till exempel kan du ha en 32-tandad singelklinga fram och en utväxling på 11-46 tänder där bak fördelade på 10 kugghjul. Har cykeln fler kransar med kugghjul bak, till exempel 12, får du oftast två extra lättare växlar, vilket kan vara skönt uppför. De nya cyklarna kommer oftast med singelklinga fram och det föredrar de flesta, men det finns även cyklar med två eller tre klingor fram i de lägre prisklasserna.
  • Skivbromsar: Alla mountainbikes har skivbromsar. När du cyklar stig räcker det med en diameter på skivorna på kring 180 mm, vilket alla cyklar vi tar upp här har. Skivbromsarna kan vara mekaniskt eller hydrauliskt bromsade, båda sätten funkar bra, men hydrauliska brukar ge en något skönare bromsning.
  • Färg på cykeln: Det är mycket viktigt att du inte har fel färg ute i skogen. Skämtar bara, alla färger funkar i alla lägen. Välj en cykel som du tycker ser cool ut. Matcha gärna med en hjälm i liknande färg och glöm inte solglasögon som skydd mot sol, flygande grus, vatten och insekter.

Vad behöver jag mer när jag stigcyklar?

  • Skydd: knäskydd och armbågsskydd.
  • Handskar: Långa handskar är att rekommendera.
  • Glasögon: Mycket grus och vatten sprutar upp från stigarna. Och du har inte stänkskärmar eller annat jox på cykeln på grund av att saker kan fastna i grenar eller lossna och hamna i ekern eller störa dig på annat sätt när cykeln skakar omkring på en stenig stig. Så är du ute i skogen, cyklar du på en naken cykel och bör ha glasögon som skydd.

Tips på stigcyklar för nybörjare

Stigcykling - MTB Merida BIG.TRAIL 200 svart/grå

MTB Merida Big Trail 200 är en hardtail med 29” däck. Den har en utmärkt slaglängd på 120 mm och med dess drivlina på 1 x 10 växlar kommer du att ha god möjlighet att ta dig fram där du önskar. Dessutom är den färgstark och snygg!

KÖP HÄR


Tips på stigcykel nästa steg

Stigcykling - MTB Merida ONE-TWENTY RC 300 blå/grön

MTB Merida ONE-TWENTY RC 300 blå/grön är en heldämpad stigcykel med dubbelklinga fram, det betyder att du har en drivlina på 2 x 9 och totalt 18 växlar på ett omfång på 36/22 fram och 11-36 bak. Dämparen är på 120 mm fram och 100 mm bak och sväljer tillsammans med de 29” kvalitetsdäcken effektivt ojämnheter som kommer i din väg. Cykeln är utrustad med hydrauliska bromsar.

KÖP HÄR


Stigcykling - MTB Merida One-Twenty 400 beige/lila

MTB Merida ONE-TWENTY 400 är ett utmärkt alternativ om du kan lägga några tusenlappar till. Du kommer att uppleva en annan känsla på denna cykel tack vare den generösa slaglängen som på framdämpare  ligger på hela 130 mm och bak på 120 mm. Drivlinan ligger dessutom på 1 x 11 med 32 taggar på singelklingan och en utväxling på 11-51 på kassetten. 29” däck och hydrauliska bromsar.

KÖP HÄR


Lite mer avancerad stigcykel

Stigcykling - MTB Trek Slash 7 Grå 29

MTB Trek Slash 7 ger med sin dryga dämpning på 170 mm fram och 160 mm bak en bekväm körupplevelse i även den stökigaste av terränger. Den har en drivlina på 1 x 12, 30t och 10-51t och ger dig en mycket tillfredsställande utväxling. Trek Slash har även en så kallad dropper post, som gör att du kan ändra sadelns höjd i farten, vilket är superpraktiskt. När du cyklar nerför vill du stå upp och kunna böja knäna och då kan en hög sadel guppa uppåt i hopp eller höga hinder, ja du hör ju varför du måste ha en dropper post. 29” däck och hydrauliska bromsar.

KÖP HÄR


Top notch-stigcykel

Stigcykling- MTB Cannondale Scalpel Carbon SE 2

Den heldämpade Cannondale Scalpel Crb SE 2 är utrustad med den kanske mest avancerade dämpningen som någonsin skapats för en terrängcykel... vi pratar alla kategorier! Dess moderna design ger dig klassledande grepp, hög effektivitet och en smidig trailkänsla med skönt flyt ute på skogsstigarna - och så väger den dessutom nästan ingenting.

KÖP HÄR


Här hittar du alla våra stigcyklar

Alla våra mtb-hjälmar i diverse färger hittar du här

Alla våra sportglasögon hittar du här


Läs också: Rengöra cykel - så gör du för att tvätta cykeln grundligt

Läs också: Bästa mtb skorna – populäraste skorna för mountainbike 

Läs också: 5 frågor och svar om att börja cykla MTB

Läs också: Downhill-hjälm eller vanlig MTB-hjäm?