Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Packlista camping – allt du bör ha med dig när du ska tälta

Är du sugen på att övernatta i skogen men vet inte riktigt vad du ska ta med dig? Eller vill du bara vara säker på att du inte glömmer något hemma? I den här artikeln har vi satt ihop en packlista perfekt för dig som ska tälta i skogen på sommaren. Vi passar även på att besvara några vanliga frågor om camping i allmänhet.


Att sova i tält ute i skogen en ljummen sommarnatt är något många ser som en mysig och avkopplande del av semestern eller en ledig långhelg. Men för den som aldrig riktigt campat tidigare kan det kännas jobbigt, särskilt om man inte är helt säker på vad som bör packas med. Nedan har vi därför tagit fram en detaljerad packlista som passar både nybörjare och vana campare och passar samtidigt på att svara på några vanliga frågor.

Var får jag tälta?

Enligt allemansrätten, som gäller i Sverige, får du tälta någon eller några enstaka nätter på någon annans mark (exempelvis en skog) om du är ensam eller i ett litet sällskap. Större grupper eller du som tänkt övernatta en längre period bör ta reda på vem markägaren är och be om lov först. Grundregeln i allemansrätten är “inte störa, inte förstöra”, vilket innebär att du exempelvis inte får slå upp ditt tält nära ett bostadshus, på ömtålig mark, betes- eller jordbruksmark och andra planteringar. I vissa speciella områden, som naturreservat och nationalparker, kan det alltid vara totalförbud mot att tälta. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller på den plats du hade tänkt slå upp ditt tält, men också att städa efter dig när du lämnar platsen.

Vad behöver jag tänka på när jag ska tälta?

Utöver de givna reglerna i allemansrätten finns det fler saker du kan ta hänsyn till, särskilt om du vill sova gott och vara bekväm.

  • Det är bra att slå upp tältet någonstans där det är riktigt plant, utan småstenar och eventuella kottar. Dessa kan faktiskt störa nattsömnen mer än vad man tror.
  • Dubbelkolla att du inte slår upp tältet i en myrstig eller i högt gräs, där fästingar trivs.
  • Ta hänsyn till var solen går upp och hur den kommer lysa på tältet. Skiner solen på ditt tält redan från soluppgång kan det bli olidligt varmt därinne.
  • Lägg ner tid på att montera tältet, så att det står stadigt och är bra uppspänt. Har du aldrig tältat förut eller har du ett nytt tält? Då kan det dessutom vara en bra idé att provmontera det först innan du ger dig iväg.
  • Kolla väderprognosen i förväg. Ska det bli stormigt väder bör du överväga att planera om tältningen, särskilt om du aldrig eller sällan tältar.


Packlista camping – det här behöver du för en natt


Se hela vårt utbud av outdoorutrustning

Läs också: Packlista cykelsemester

Läs också: Cykeltouring & bikepacking – ett friare sätt att resa

Läs också: Cykelsemester i Sverige