Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Mät dina framsteg på cykeln med en pulsklocka!

Varför ska jag ha en pulsklocka när jag cyklar?

Det är ju trots allt ganska kul att se hur mycket din puls ökar och hur mycket energi du förbränner på cykeln under träningspasset eller till och från jobbet varje dag. För det mesta är det en rätt trevlig känsla som infinner när du får bevis i displayen på att du har rört på dig. För att inte prata om hur många km du förflyttat dig!

Du som tar din cykling seriöst vill kanske veta om träningen ligger på rätt nivå i förhållande till det du vill uppnå. En del pulsklockor kan räkna ut hur mycket vila och återhämtning du behöver för att verkligen optimera och effektivisera träningen. Men samma gäller faktiskt om du “bara” är ute efter att förbättra din kondition eller uthållighet. På så vis är pulsklockan ett perfekt redskap och fungerar för såväl nybörjare som erfarna. Den blir lätt beroendeframkallande eftersom man inte vill vara sämre än dagen innan. En ganska bra morot helt enkelt. Pulsklockan är, innan du vet ordet av det, din nya BFF och du vill inte cykla en meter utan den! Och varför skulle du? Idag hittar du allt från enklare pulsklockor till mer avancerade med ett brett prisintervall.

Det finns klockor som utöver pulsmätning även mäter och har:

  • GPS och höjdmätning - För att mäta distans, tempo, visar var du befinner dig och hur långt det är kvar till ditt mål.
  • Kadensmätning - Kadens är den hastighet du har på pedalerna när du cyklar, alltså hur många tramptag du tar per minut. Hur hög kadens du vill cykla med är lite upp till dig själv, om man gillar att ligga på tunga växlar eller föredrar att spinna på benen lite extra. Tanken är att hålla en så jämn kadens som möjligt. Är det mycket uppför - och nedförsbackar får du växla mycket om du vill hålla jämn takt.
  • ANT+ och/eller Bluetooth Smart - Trådlös kommunikation som är utvecklat för att skicka information mellan olika enheter och träningsredskap som mäter pulsen, exempelvis pulsklockor, pulsband, dator, smartphone och trainers.

pulsklocka cykel

Så fungerar en pulsklocka

En del pulsklockor behöver ett pulsband för att mäta och registrera din puls. Pulsbandet sitter på bröstkorgen och på insidan av bandet sitter det elektroder som känner av hur fort ditt hjärta slår, när din puls går upp eller ner. På framsidan sitter det en sändare som registrerar informationen och skickar den till din klocka på armen.

Sedan finns det pulsklockor med inbyggd pulsmätare, som har en optisk sensor på insidan mot handleden och med en sådan klocka behöver du inget pulsband.

Det finns förstås fördelar och nackdelar med båda varianterna. En pulsklocka som kräver pulsband brukar man säga har en mer exakt mätning än en med inbyggd pulsmätare. En del kan dock tycka att pulsbandet sitter obekvämt mot kroppen och skaver något. Klockan med inbyggd pulsmätare kräver däremot ingen extrautrustning som du måste hålla koll på och är därför lite smidigare att använda.

Att tänka på när du köper pulsklocka

Vad ska du använda din klocka till och hur avancerad behöver den vara? Gillar du att mäta och dokumentera din träning eller ska du börja pulsträna och kommer mäta olika puls/träningszoner och kanske även koppla ihop den med en trainer? Ja, då är det en mer avancerad med samtliga punkter ovan.

Är du ute efter att syna och kontrollera din vardagsmotion? Alltid kul att kolla hur mycket kalorier du bränt när dagen är slut och hur långt du har tills du klarar den sista backen till jobbet flåsfritt? Då räcker det nog med en enklare pulsklocka utan exempelvis GPS. Har du en smartphone har den ofta GPS ändå.