Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Landsvägscykling – så kommer du igång med att cykla racer

Är du sugen på att börja cykla racer men vet inte riktigt hur du ska sätta igång? Misströsta inte! I den här artikeln har vi samlat några riktigt bra tricks för att hjälpa dig komma igång med landsvägscyklingen och passar även på att besvara några vanliga frågor.Läs också: Bästa racercykeln


Landsvägscykling är en perfekt motionsform både för den som vill satsa på hårdare träning men också för den som enbart är ute efter att få komma ut i friska luften och se nya vyer. Det bästa med att cykla racer är att det dessutom är enkelt att komma igång och kan njutas av både i grupp med andra eller på egen hand. Nedan har vi samlat våra bästa tips för dig som vill komma igång med att börja cykla landsväg och ger även svar på de vanligaste frågorna.


Varför ska jag välja landsvägscykling?

Är du en person som inte nödvändigtvis gillar hopp, lek och adrenalin är landsvägscykling en perfekt aktivitet att satsa på, eftersom det sker på jämna, asfalterade vägar. Genom att börja cykla racer tränar du upp både benmuskler, magmuskler och din kondition. Eftersom landsvägscykling oftast innebär långa rutter får du också se många fantastiska vyer och besöka trevliga ställen på köpet.


Hur använder man en racercykel?

Generellt sett fungerar en racercykel precis som vilken annan cykel som helst. Men det finns några saker som skiljer sig åt och de är faktiskt väldigt viktiga att ha koll på – både för din och andras säkerhet. Först och främst köps det ofta klickpedaler till landsvägscyklar, vilket innebär att du klickar fast din sko i pedalen medan du cyklar. Detta ger dig mer kraft i varje tramptag, men kan också vara läskigt om du inte är införstådd och van vid hur det fungerar att klicka i och ur skorna. Innan du ger dig ut på en riktig bilväg kan det vara en bra idé att ta kortare turer på skyddade cykelbanor, mindre vägar eller även en mjuk gräsmatta för att öva på tekniken som krävs för att använda klickpedaler.

Se vårt utbud av klickpedaler

Läs också: Bästa cykelskor landsväg

Ytterligare en sak som kan vara annorlunda på en racercykel är växelreglaget. På många modeller sitter det ett så kallat mekaniskt växelsystem, där växelreglage sitter på båda sidorna av styret och styr varsitt drev – framdrevet och bakdrevet. Bromsen styrs med samma reglage, vilket kan göra det svårt för en ovan nybörjare att förstå sig på hur allting fungerar. Det bästa är alltså att först läsa instruktionsmanualen för just den cykel du köpt och sedan öva att växla och bromsa på en säker, bilfri väg. På så sätt blir du snart redo för att cykla i säkerhet även bland andra trafikanter.


Vilka regler gäller när man cyklar på landsväg?

Utöver de trafikregler som gäller för den som färdas på en körbana, såsom väjningsplikt, hastighetsbegränsningar och att indikera vid svängar finns det även några oskrivna regler inom cykling som kan vara bra att känna till redan som nybörjare. Den första är att inte cykla fler än två personer i bredd, men om vägen är smal är det kutym att alltid cykla på led. Vidare är det bra att tänka på att alltid använda hjälm, eftersom landsvägscykling innebär att du som cyklist är väldigt utsatt i många situationer. Ytterligare en gyllene regel är att det alltid finns tid och en lämplig plats för att fika, särskilt om man cyklar i grupp med andra. Se därför till att planera in en fikapaus eller två i rutten, så att alla får en chans att få upp energin.


Tips för att komma igång med landsvägscykling

  • Välj rätt storlek på cykeln och se till att både styre och sadel är anpassade efter din kroppstyp. Har du en cykel som passar dig kommer du automatiskt få en bättre sittställning och därmed också minska risken för att få ont i kroppen.
  • Var realistisk i din planering och när du sätter dina mål. Är du vältränad sedan tidigare är det rimligt att pusha dig själv redan från början, men är du ur form eller osäker på cykling som sport kan det vara en bra idé att planera in korta rundor oftare. Hellre mersmak än avsmak efter varje träningspass!
  • Ge dig ut och testa din cykel utan krav! Var nyfiken och njut av motionen, istället för att sätta tvång och press på dig själv. Ju roligare du har på cykeln, desto oftare kommer du vilja ge dig iväg på en tur. På så sätt kommer du också träna upp dina muskler och kondition, vilket i slutändan kommer göra det lättare och lättare för dig att cykla längre och snabbare.
  • Investera i ett par cykelbyxor med tjock, bra padding. Din bakdel kommer att tacka dig!
  • Hitta en cykelkompis. Det kan antingen vara någon erfaren racercyklist som du kan lära dig av, eller någon på din egen nivå så att ni kan utvecklas tillsammans. Oavsett är det guld värt med pepp och sällskap när cyklingen känns tung!
  • Ta tillräckligt mycket tid för vila och återhämtning mellan cykelpassen. Och belöna gärna dig själv med något gott efter en cykeltur!


Köp vadderade cykelbyxor

Köp cykelhjälm för landsvägscykling


Se hela vårt utbud av cykelkläder, hjälmar och tillbehör

Se hela vårt utbud av landsvägscyklar


Läs också: Storlek racercykel – så väljer du en racercykel i rätt storlek

Läs också: Snyggaste cykelhjälmen – 10 hjälmar som lever upp till både design och funktion