Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Laga din cykel – enklare service du kan göra själv

Har cykeln stått stilla en längre stund? Kanske övervintrat i källaren? Här går vi igenom hur du kan göra en enkel genomgång av din cykel innan du ger dig ut på din första tur.Här hittar du alla reservdelar för cykeln


Det en verkstad brukar fixa när man lämnar in sin cykel på säsongsstartsservice är; däcktryck, justering av växlar och broms, att kedjan smörjs och spänns, koll av slitage på däck och bromsbelägg. Här går vi igenom dessa moment steg för steg, så att du kan kontrollera din cykel själv.


Byta däck

Om däcken är slitna är det dags att köpa nya. Däcken ska alltid ha ett bra grepp mot vägen och underlaget du cyklar på. Om däcken är slitna är det lätt hänt att du slinter i en backe eller i en kurva och ramlar. Undvik olyckor och byt däcken om mönstret är slitet eller däcken börjar spricka.

 1. Skruva upp ventilen och låt all kvarvarande luft pysa ut ur däcket.
 2. Ställ cykeln upp och ner.
 3. Skruva upp infästningen, antingen har du en snabbkoppling eller så måste du använda en skiftnyckel för att få upp muttern.
 4. Ta loss hjulet, ifall du ska ta loss framdäcket lyfter du bara av hela hjulet rakt av, ifall det är bakdäcket som ska loss behöver du lyfta av kedjan samtidigt som du tar loss hjulet.
 5. Tryck däcket åt sidan så att du får in två däckavtagare under däcket.
 6. Dra däckavtagarna åt varsitt håll tills hela däckets ena sida är löst.
 7. Nu kan du lyfta av däcket och slang från fälgen.
 8. Lyft den ena sidan av det nya däcket över fälgen.
 9. Lägg in slangen och putta ut ventilen genom hålet i fälgen.
 10. Pumpa lite grann, så att du inte råkar trycka sönder slangen när du sen ställer upp cykeln igen.
 11. Tryck den lösa sidan på däcket på plats med fingrarna. Använd däckavtagarna för att få dit sista biten.
 12. Sätt tillbaka hjulet på ramen. Se till att du siktar rätt med skivan i bromsen. Lyft på kedjan om du är på bakhjulet. När hjulet sitter på rätt ställe på ramen är det lätt att skruva fast det igen och du kan trampa runt kedjan utan besvär.
 13. Skruva fast, vänd på cykeln och pumpa. Klar!


Här hittar du däckavtagare

Här hittar du alla våra däck


Kolla däcktryck

Läs på ditt däck vilket tryck det ska ha. De allra flesta cykelpumpar har en inbyggd tryckmätare där du kan läsa av vilket tryck du har kommit upp till medan du pumpar.

Här hittar du våra cykelpumpar

Läs också: Pumpa cykeldäck - 5 vanliga frågor och svar


Laga punka

När du cykelpendlar eller motionscyklar en längre runda bör du ta med dig en extra slang samt en kolsyrepump. Då kan du nämligen, om du får punka när du är ute och cyklar, snabbt byta slangen för att kunna cykla vidare. Tips, testa att byta slang hemma i lugn och ro innan du ger dig ut. Följ steg 1-6 i byta däck steg för steg. Sen kan du laga punkan när du kommer hem och återanvända den trasiga slangen.

Här hittar du alla våra slangar

Här hittar du kolsyrepumpar

Läs också: Laga punktering på cykeln steg för steg


Spänna kedjan

Börja med att göra rent kedjan. Det gör du genom att olja in hela kedjan och dra av all olja med en trasa som inte flisar sig. Upprepa proceduren tills kedjan är ren.
Mät kedjan med en kedjemätare för att avgöra om den är i behov av att spännas eller måste bytas ut.

Här hittar du olja för kedjan

Här hittar du kedjeslitageindikator

Här hittar du reservdelar för kedjan

Läs också: 3 enkla steg för att spänna cykelkedjan


Kolla bromsbelägg på v-bromsar

V-bromsar är fälgbromsar som bromsar mot fälgen. När bromsen fungerar sämre är det dags att kolla över bromsbeläggen. Dessa är enkla att byta ut; du skruvar helt enkelt loss dem och sätter fast nya. Se bara till att du köper rätt belägg till din broms.

Här hittar du alla reservdelar för din broms


Se över dina skivbromsar

Fungerar skivbromsarna dåligt eller låter dom? Här kan det antingen vara bromsskivan eller bromsbeläggen som är slitna. Då behöver du byta ut dom. Testa dock först att rengöra bromsskivan ordentligt. Obs använd riktigt rengöringsmedel för skivbromsar och ingen olja!

Här hittar du rengöringsmedel för skivbromsar

Här hittar du reservdelar för dina skivbromsar:

Bromsbelägg

SkivbromsarLäs också: Justera dina skivbromsar, första hjälpen för skrikande bromsar

Läs också: Byta pedal på cykel - så enkelt är det