Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Laga cykelstöd själv – så gör du i 5 enkla steg

Sitter stödet på din cykel löst och känns helt enkelt inte särskilt stabilt? Misströsta inte! I artikeln nedan går vi igenom hur du enkelt kan laga cykelstödet själv, så att du på nolltid kan parkera din cykel säkert igen.


Se hela vårt utbud av cykelstöd

Att ha ett välfungerande cykelstöd är viktigt både för att du ska kunna cykla tryggt utan att oroa dig för att stödet glider ner under hojturen, men också för att vara säker på att cykeln står stadigt när den är parkerad. Nedan tar vi itu med ett vanligt förekommande problem hos cykelstöd och berättar hur du går tillväga för att enkelt fixa stödet själv.


Laga cykelstöd som sitter löst

  1. Dubbelkolla att cykelstödet inte är skadat i metallen eller att det är svårt att röra själva stödet. Är stödet skadat eller inte kan röras är det bäst att byta ut alla delar.
  2. Leta upp bulten/bultarna som håller fast hela sammansättningen av stödet och använd en passande skiftnyckel eller insexnyckel för att dra åt den/dem. Dra åt försiktigt och inte så hårt du bara kan – det ska sitta åt lagom.
  3. Ta ner stödet och smörj området där själva pinnen sitter fast. Smörj med exempelvis olja eller fett.
  4. Prova att röra på stödet fram och tillbaka för att säkerställa att smörjmedlet tränger in överallt och att stödet fungerar som det ska.
  5. Vid behov kan bulten eller bultarna som håller fast hela stödsammansättningen ersättas med nya, särskilt om den/de börjar lossna igen efter att du genomgått steg 4.

Är det så att cykelstödet du försöker laga är gammalt, rostigt och kanske till och med rör sig väldigt dåligt mellan de olika lägena kan det vara en bra idé att köpa ett nytt och ersätta det gamla stödet. Det är enkelt att montera dit ett nytt stöd själv och idag finns det dessutom massor av olika modeller på marknaden, såsom dubbelstöd, sidostöd och bak- och centermonterade stöd. Många av de nya, moderna stöden är också justerbara, så att du själv kan välja lutningen din cykel ska ha när den står parkerad.Se hela vårt utbud av cykelstöd

Köp verktyg

Köp bultar

Se allt inom cykeltillbehör


Läs också: Byta växelreglage på cykeln – 7 enkla steg

Läs också: Byta kassett på cykeln – allt du behöver veta

Läs också: Rengöra cykel – så gör du för att tvätta cykeln grundligt