Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Justera cykelväxlar

Jämna och effektiva växlar gör stor skillnad för dina cykelrundor och att justera dem är inte så svårt som man kan tro! Cykelkraft levererar alltid cyklarna färdigmonterade och väl justerade för att du ska slippa göra det när du får hem din cykel. Dock när jag i veckan gjorde min första vurpa med cykeln så behövde växlarna lite justering för att fungera som vanligt igen. Som tur är klarade både jag och cykeln sig bra!

Det känns när du har ett väl fungerande växelsystem, kedjan ska utan problem hoppa mellan kugghjulen utan att den hoppar tillbaka eller låter ovanligt mycket. Du ska inte heller kunna växla upp eller ned flera steg när du redan är på högsta eller lägsta kugghjulet. Det kanske inte låter så farligt att ha feljusterade växlar men det finns risk för att kedjan hoppar av eller att bakväxeln fastnar i ekrarna vilket kan orsaka att du ramlar.

Så här kontrollerar du dina växlar

  1. Sätt din växel på högsta (tyngsta) läge och låt kedjan hoppa till det minsta kugghjulet, skruva justeringsmuttern på bakre växelföraren nästan hela vägen in.
  2. Växla ned och låt kedjan hoppa varje växel till det största kugghjulet, om kedjan inte lyckas hoppa upp sista växeln vrid justeringsmuttern moturs. Hoppar kedjan för långt vrider du istället justeringsmuttern medurs. Beroende på din modell kan du även justera vid styret på växelvajern.
  3. Testa att cykeln går jämnt på alla växlar.

Så här kontrollerar du din framväxel

Behöver du justera främre växel så är processen nästan den samma förutom att du justerar genom att spänna vajern med ett multiverktyg eller på justeringsmuttern på vajern (kan skilja mellan olika märken).

  1. Sätt din främre växel på lägsta (lättaste) läge och låt kedjan hoppa till det minsta kugghjulet, justera och kontrollera att den yttersidan på främre växelföraren är i linje med det största kugghjulet och ca 2mm gap till kugghjulets tänder. När du cyklar på den lättaste växeln bak och fram ska kedjan precis passera växelföraren och inte skrapa emot insidan, hör du skrapljud får du lätta på vajern.
  2. Växla upp och låt kedjan hoppa upp på det största kugghjulet, se även här till att växelföraren inte skrapar emot kedjan. Justera tills kedjan och växeln går jämt genom att finjustera justeringsmuttern på vajern vid styret.
  3. Testa att cykeln går jämnt på alla växlar.

Nu när du väl igång så kan du också se till att du har en ren och väloljad kedja, jag använder kedjeolja som jag applicerar efter varje tvätt.

Här hittar du alla våra cykeloljor, tvättprodukter och verktyg


Läs också: Rengöra cykelkedja - allt du behöver veta

Läs också: 3 enkla steg för att spänna cykelkedja