Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Hastighet för elcykel - hur snabbt får man köra?

Vilken hastighet gäller egentligen när du kör elcykel? Här går vi igenom vad det är för regler som gäller och hur du gör rätt i trafiken. 


Här hittar du alla våra elcyklar


Hur snabbt går en elcykel?

För att en elcykel ska klassas som cykel och inte som moped, är maxhastigheten med elassistans begränsad till 25 km/h. Motorn på elcykeln får bara förstärka hastigheten när du trampar. Du måste alltså trampa för att få assistans, så fort motorn aktiveras på något annat sätt klassas fordonet som moped eller liknande. En annan viktig regel när det gäller elcyklar är att motoreffekten högst får vara 250 watt.


Får jag cykla snabbare än 25 km/h på en elcykel?

Det är tillåtet att du med din egen styrka ökar farten på din elcykel. Så även om elassistansen slutar vid 25km/h är det inget som hindrar dig från att trampa upp cykeln i en betydligt snabbare fart. Allt hänger på hur stark du är. Det är inte olagligt att cykla snabbare än 25 km/h på din elcykel, reglerna gäller bara assistansen.

Hur snabbt går en elcykel


Är det åldersgräns på elcyklar?

En elcykel har ingen åldersgräns eller krav på körkort. Om du är över 15 år, får du skjutsa upp till två barn under 10 år, om det finns en bra sittplats för det. Hjälmkravet på cykel för dig som är under 15 år gäller även vid cykling av elcykel. Det finns inga lagkrav på hjälm för vuxen på cykel eller elcykel. Vi rekommenderar dock även vuxna att ha hjälm när man kör cykel eller elcykel.


Se våra elcyklar här

Kolla in våra cykelhjälmar för pendling här

Se våra cykelhjälmar för mountainbike


Läs också: Elcykel batteri livslängd – allt du behöver veta

Läs också: Elcykel regler – 5 vanligaste frågorna

Läs också: Snygg elcykel – 5 favoriter bland årets modeller

Läs också: Bästa elcykeln – populäraste elcyklarna