Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Greener Adventure Team

Greener Adventure Team består av Jonas Andersson, Mårten Svensson, Cecilia Jessen och Simon Niemi. Laget har samlat erfarenhet från flera års internationellt tävlande världen över i olika lagkonstellationer. 2017 så slog de sina huvuden samman och bildade ett eget lag.

"Vår första världscuptävling var Expedition Africa under vilken vi cyklade, paddlade, sprang och navigerade oss igenom den 50 mil långa banan, non-stop, med än en timmes sömn för att korsa mållinjen som segrare efter 82 timmar. Utöver heltidsjobb och familjeliv så lägger vi alla i laget ner i princip all övrig tid på att få ihop den mängd träning (och även planering) som behövs för att kunna prestera på högsta nivå. Det är en livsstil för oss och att få bryta av vardagen med dessa extrema äventyr och något ger perspektiv i den normalt sett ordnade tillvaron".

Ambitionen är att prestera på den högsta internationella nivån, vinna tävlingar och etablera sig som ett av världens bästa lag. Laget har en grön aspekt och vill genom träning och tävling uppmärksamma naturen som den fantastiska resurs den är. "Den är för alla att utnyttja, vistas i och värna om och vi vill att den ska fortsätta vara tillgänglig även i framtiden".

Vad är adventure race?

Adventure Racing är en av världens tuffaste idrotter, man tävlar i mixade 4-mannalag där gruppen måste hålla ihop under hela tävlingen och navigera sig igenom en sträcka på 50-70 mil via karta och kompass, detta brukar ta från 3 dygn upp till 7 dygn!

Banan är uppdelad sträckor/discipliner, oftast 10-12 stycken. Löpning , mountainbike, kajakpaddling, rafting, och klättring är de vanligaste. De tävlande utmanas inte bara av andra lag för att vinna utan också av naturen själv. Stekande varma dagar och isande kalla nätter. Regn, vind, tät skog och branta berg. Först över mållinjen vinner och klockan stoppas aldrig vilket innebär att all stillastående tid är förlorad tid, detta gör att lagen sällan sover mer än ett par timmar per dygn.

Kartorna delas vanligtvis ut dagen innan tävlingen startar och på dessa så finns kontroller markerade som ska plockas i rätt ordning. Efter varje sträcka så kommer man till en växlingsstation (TA, transition area). I dessa växlingar plockar lagen på sig den energi som behövs för kommande sträcka samt hämtar eller lämnar kajak eller cykel beroende på vad för sträcka som väntar. Lagen får heller inte ta emot något support utifrån utan har enbart att tillgå det som packat med i ryggsäcken samt i de olika växlingslådorna. Till skillnad från triathlon finns ingen standard på hur banan ska se ut, varje tävling är unik och anpassad till området där tävlingen går. Tävlingarna i världscupen, ”adventure race world series” (ARWS) https://arworldseries.com/, utgörs av ca 10 tävlingar utspridda över jordens alla hörn.