Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Håll formen - cykla inomhus med en trainer!

När hösten kommer med regn och mörker väljer många att sätta sin cykel på en trainer. Låter du cyklingen gå i idé är hela vårens och sommarens cykelträning till spillo. Idag är trainern ett perfekt redskap för att hålla igång formen och till och med vässa den under vinterhalvåret. Här kommer en liten snabbkurs, genomgång och samt tips för hur du får ut det mesta av din trainer.

Till att börja med så går vi igenom dom olika typer av trainers som finns idag. Lite förenklat så delar vi upp det i Rollers, Turbo Trainers och Direct Drive Trainers.

Rollers

Rollers är en av dom enklare och billigare varianterna. Ett populärt alternativ för kortare inomhus pass eller som uppvärmningsredskap på tävlingar. Konstruktionen är enkel och kräver ingen extern strömkälla. Den består av 3 koniska rullar som är fästa på i en ram. Bakhjulet ställer mellan dom två bakre konerna och framhjulet ställt rakt på den främre konen. Nackdelen med rollers är att det är ett begränsat motstånd i dem samt att det kan vara lite svårt i början innan man hittat balansen. En fördel är dock att du aktiverar bålen då du hela tiden måste hålla balansen eftersom cykeln inte sitter fast. Du tränar också din rundtrampsteknik vilket gör att du trampar effektivare och mindre ryckigt. Hjälper även till att öva upp din kadens då du får jobba med en högre kadens och mindre motstånd på en Roller.

roller trainer

Turbo trainer

Turbo trainer är nog det flesta tänker på när man pratar om trainers. Dessa monterar man fast hela cykeln på och bakhjulet ligger då mot en rulle som det går att justera motståndet på. Dessa finns från väldigt enkla och billiga upp till avancerade trainers för ca 7000 kr. Nackdelar med denna typ av trainer är att de har en tendens att låta mycket. Framförallt de billigare varianterna. Därför är det bra att köra med en trainermatta under för att dämpa vibrationer och ljud samt skydda golvet då det är lätt att man svettas mycket under ett trainer-pass. För att minska ljudet och för att få bättre fäste så rekommenderas det att köra med ett trainerdäck. Fördelar med denna typ av trainer är att det är förhållandevis enkelt att komma igång. Man kan också, tack vare att motståndet går att justera, få variation på sin träning. De flesta turbo trainers går idag att koppla upp mot en dator eller liknande för att kunna få ut mer och analysera din träning, men dessutom göra den lite roligare.

Turbo trainer

Direct drive trainers

På senare tid har Direct Drive Trainers vuxit i populäritet. Direct Drive Trainers har ingen rulle utan du tar bort bakhjulet och kopplar ihop cykeln med trainern och kedjan hamnar då på en kassett som är fäst i trainern. Fördelen med detta är att det blir tystare då du inte har ett hjul som roterar mot en rulle. Direct drive trainers har dock två nackdelar, först så är denna typ av trainer lite klumpigare och tyngre. Sen kostar dem mer än de andra. Vad är då fördelarna med denna typ av trainer? Vad är det du betalar extra för? Den största fördelen med en Direct drive trainer är att denna typ av trainer också kan simulera backar på ett helt annat sätt. Med den ökade möjligheten att koppla ihop och koppla upp sin trainer med datorer, tablets och smartphones så har program så som Zwift och The Sufferfest ökat i populäritet. Med möjligheten att simulera just backar så blir träningen ihop med denna typ av program betydligt roligare och mer varierad. Planerar du att sitta många timmar på trainern så är en Direct Drive Trainer verkligen värt dom pengarna. Tystare, effektivare och ja - roligare!

Direct drive trainer

Idag finns det verkligen trainers för alla typer av cyklister och det har aldrig varit enklare och roligare att cykla inomhus. Vill du se alla våra trainers så hittar du dem här