Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Cykla för att det är kul

Birgitta (eller Bitte som hon också kallas) är 42 år och har nyligen gjort Östersund till sin hemstad efter att ha bott i Stockholm. Hon bor tillsammans med sin sambo och sina cyklar. Fastän hon inte tävlar, är cyklingen en stor del av hennes liv. Hon är medlem i Östersunds cykelklubb och tidigare i år cyklade hon Viking Tour i Norge: ett lopp som sträcker sig över 6 dagar, runt 80 mils cyklande ända upp till 11 000 meter över havet. Hon har sysslat med cykling sedan mitten av 90-talet, i början var det MTB som gällde men sedan 2003 började Bitte även med racer.

Kan du berätta lite om hur du började med cykling?

Jag har som barn alltid cyklat långa sträckor på grund av att kompisarna bodde så pass långt bort. Jag växte upp i en liten by i fjällvärlden och hade ca 2,5 mil till min "bästis". Så då lånade jag farmors alldeles för stora cykel, satte fast en plastpåse på pakethållaren med mina saker i och trampade iväg på grusvägen över bergsknallarna. Den känslan glömmer jag aldrig. Friheten, hur lätt de stora hjulen rullade och den mjuka släta vägbanan, sliten av många års användande.

Hur laddar du upp inför ett cykellopp?

För dåligt numera, jag har blivit lite avslappnad i förhållande till dem. Jag har ingen prestige i vilken tid jag gör på ett lopp eller vilken placering jag får. Jag cyklar lopp för att det är väldigt kul, men jag gillar att slita så jag tar i det jag kan ändå.

Vad har du för cykel just nu?

Jag har tre racer; en gammal alu-racer som i princip aldrig används, en Cube karbon som jag älskar djupt och innerligt och en ny Trek karbon. Jag har en Focus Cyclocross och en Specialized MTB. Sen har jag också en gammal Itera plastcykel som jag fick i present när jag fyllde 50 år.

Har du några tips till nybörjare?

Cykla för att det är kul. Glöm inte se dig omkring, asfalt är inte så vackert så stirra inte för mycket på den. Ta det lugnt med regler och hur du ser ut, tids nog kommer du tömma plånboken på cykelprylar och nya kläder. Cykla säkert.

Just nu för lite, men jag skulle vilja ha ca mer än 10 mil per vecka om jag ska må riktigt bra. Tyvärr bor jag fem minuters gångväg från jobbet, cykelpendla är det bästa!

Har du någon favoritträning mellan loppen?

Cirkelfys på Friskis eller annan cirkelträning där man bygger hela kroppen. Borde göra yoga men kommer aldrig riktigt igång.

Har du någon idol bland elitcyklisterna?

Marcel Kittel - se filmen Clean spirit! [du kan se trailern här, red anm.]

Vad är planen för resten av 2016?

Börja träna upp den stackars kroppen igen. Flyttbestyren under sommaren har gjort att den bara gnäller. Nu måste jag börja med styrketräningen igen samt försöka komma igång med lite lugna pass för konditionen. Nu när vi bor i Jämtland kommer det bli en hel del längdskidor under vintern. Nästa sommar ska jag och sambon cykla MTB runt Mont Blanc med vårt gäng från Aktivisfonden, och sen blir det troligen Ride of Hope Umeå-Stockholm.

Följer du någon kostplan?

Jag försöker att inte äta för mycket gluten och socker men det är också något som måste tas tag i. Gillar havre, broccoli och soppor i alla varianter.

Vilket cykeltillbehör åker du inte utan?

Om man menar på cykeln så är det vattenflaska. En extra slang och en pump är bra att ha. På mig sitter en hjälm och ett halsband med en cykel som jag har fått för mig bringar tur på färden.

Vilket cykelmärke tycker du är bäst och varför?

Jag har inget som jag kan säga är bäst. Jag har provat många olika och det finns få dåliga cyklar, men då tänker jag alltså på cyklar hos seriösa cykelhandlare. Man måste prova sig fram till vad som passar sin egen kropp och cykelstil bäst. Sen finns det märken jag aldrig skulle komma på tanken att köpa, men det är en annan sak. Det handlar mest om utseende eller att man har hört andras dåliga erfarenhet av dem. Rolo tycker jag gör den vackraste cykeln, men det är för mig en cykel i drömmarnas värld.