Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Cykelvasan - checklista!

Då var det mindre än en månad kvar till loppet som för många MTB cyklister är årets händelse, CYKELVASAN!

Känslan av att äntligen får stå på startlinjen efter månader av träning och förberedelser är svårslagen. Extra skönt är det också då att veta att cykeln är i absolut toppskick. Många börjar tyvärr för sent med att se över sin cykel eller missar något vilket leder till stress som kan störa i den sista uppladdningen och formtoppningen. Så här kommer en checklista för att hjälpa dig att redan nu ha cykeln redo.

Checklista till cykelvasan

  1. Drivlinan – Hur sliten är den? Med en fräsch kedja och kassett minskar du risken för haveri och hoppande växlar.
  2. Hjul och däck – Har du valt rätt däck? Se till att köra med ett lätt och snabbrullande däck. Ser däcken fräscha ut? Sprickor och skador på däcken ökar risken för punktering. Har du skaffat extra slangar? Är hjulen riktade och ekrarna kollade?
  3. Bromsar – Ser bromsklossarna ok ut? Börjar dom bli slitna passa på att byta nu så att dom är inkörda när det är dags för race. Är bromsskivorna raka? Många missar att kolla detta. Behöver du lufta bromsarna? Det skall inte kännas svampigt när du bromsar. Passa även då på att få bromsarna justerade.
  4. Lager – Är det glapp nånstans? Håll in bromsen, vrid styret 90 grader och pressa det fram och tillbaka. Det skall då inte glappa. Låter det från vevlagret?
  5. Gaffel och bakdämpare – När servades din gaffel senast? Har du inte servat den på länge kan det vara värt att låta en cykelmekaniker ta en titt på den. Har du ställt in gaffel och dämpare rätt? Med kort period kvar ska man inte börja laborera för mycket med inställningar på cykeln men man kan ändå kolla så man har rätt tryck på bakdämpare och gaffel. Cykelvasan bjuder på många härligt jobbiga uppförsbackar och då vill man inte tappa fart pga av dåligt inställd gaffel och bakgaffel.

Så ge din cykel en ordentlig översyn redan nu så att du kan fokusera återstående veckor på att ladda och komma i topp form in för årets Cykelvasa!