Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Cyclocross eller gravelbike? Vi förklarar skillnaden!

Vill du kunna köra landsvägsracer på alla typer av underlag? Då är det dags att kika på en cyclocross eller på den populära gravelcykeln. Men vad är det som skiljer dessa cyklar åt? Vi förklarar skillnaden.


Har du cyklat mycket landsväg tidigare och ibland önskat att kunna göra turen längre eller kortare genom att cykla en sträcka på grusväg? Eller är du kanske en inbiten mountainbikecyklist men skulle vilja få upp farten lite? Med en gravel bike eller en cyclocross är det möjligt att behålla farten och upptäcka nya vägar.


Cyclocross

Tänk dig att kunna ta din racer ut på grusvägar, kullersten och även på gräs och fina stigar. En Cyclocross är en vanlig landsvägsracer men har plats för grövre däck, stänkskärmar och har till skillnaden från racern alltid skivbromsar. Cyclocross-tävlingar äger normalt rum i terräng, så som gräs, grus och sand och därför behöver cyklarna det väggrepp som de bredare däcken ger. Oftast sätter du på grövre däck på din cyclocross.

Här hittar du däck till cyclocross - kolla spec.på din cykel för att välja rätt bredd/dimension


Gravelbike

Med en gravelbike kan du i princip cykla var som helst, som på asfalt, grus och gräs. Gravelbikes är en äventyrscykel där du enkelt kan avvika från den planerade stigen för att utforska nya marker. Med blotta ögat är det lätt att missta en gravelbike för en landsvägscykel, men det finns en del saker som skiljer dessa cyklar åt, bland annat har gravelbikes en mer upprätt sittställning och bredare däck.


Cyclocross vs Gravel

Vad är det då för skillnad mellan en en cyclocross och en gravelbike? På en cyclocross sitter du mer aggressivt eftersom de ofta används för att tävla med. En gravel är en snällare typ av cykel med en mer bekväm sittställning för trevliga turer. Du kan även ställa in din cyclocross och sätta dig mer upprätt, men i regel inte fullt så bekvämt som på en gravel. Så har du inga tävlingsambitioner och är sugen på att utforska nya underlag eller platser är gravelbike cykeln för dig


Populära gravelbikes

Här hittar du alla våra gravelbikes

Här hittar du alla våra cyclocross

Alla våra mtb-hjälmar i diverse färger hittar du här

Alla våra sportglasögon hittar du här


Läs också: Rengöra cykel - så gör du för att tvätta cykeln grundligt

Läs också: Storlek racercykel - så väljer du rätt storlek