Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Byta drev på cykel – lätt som en plätt

Är ditt drev onödigt slitet? Du behöver inte lämna ifrån dig cykeln. Här går vi igenom hur du själv byter drevet steg för steg.


Här hittar du alla vår drev

Drevet på cykeln är kugghjulet som sitter precis innanför pedalerna. Antingen har du ett drev eller flera. Anledningen till att byta drev är att det är slitet eller att du som har ett äldre drev vill byta till ett nyare system. En del nya drev har till exempel olika bredd på kuggarna som gör att kedjan har svårare att hoppa av. En annan anledning till att byta till nyare drev är att du vill byta ut din dubbel- eller trippelklinga till en singel för att minimera antalet växlingar, vilket förenklar din cykling och minskar slitaget på din cykel.


Välj rätt drev till din cykel

Se till att du har koll på antalet växlar på din cykel och antalet bultar på befintligt drev när du ska beställa drev online. Observera att du kan behöva byta hela drivlinan om du byter till ett annat drev än det som sitter på. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor!


Hur du byter drev steg för steg

  1. Lossa kedjan. Antingen tar du loss hela kedjan genom att öppna kedjelåset eller så lossar du på bakväxeln. Ska du byta storlek på drevet måste du även byta kedja, så då kan du knäppa loss kedjan med en kedjebrytare.
  2. Skruva loss vevpartiet, alltså den biten pedalerna är fästa i.
  3. Skruva loss befintligt drev.
  4. Skruva fast det nya drevet.
  5. Sätt tillbaka kedjan.
  6. Skruva tillbaks vevpartiet. Klart!


Här hittar du alla drev

Köp insexnyckel

Köp kedja

Köp kedjebrytare

Köp mekställ


Se allt inom cykeldelar


Läs också: Byta cykelkedja – enklare än du tror

Läs också: Justera cykelväxlar