Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Byta bakdäck på cykel – gör det själv

Är dina bakdäck slitna eller vill du kanske byta till vinterdäck? Gör det själv! Det är enkelt att byta däck på din cykel. Här förklarar vi hur du gör både för cyklar med utanpåliggande växlar och cyklar med navväxlar.


Här hittar du alla bakhjul

Här hittar du alla däck

Att kunna byta bakdäck är nästan en nödvändighet om du gillar att cykla. Ett slitet cykeldäck har inte lika bra fäste som ett fräscht och kan till och med utgöra en trafikfara. Så se över dina däck regelbundet och byt så fort de är spruckna, torra eller ser allmänt slitna ut.


Välj rätt bakdäck till din cykel

Beteckningen på cykeldäck är inte alltid enhetlig och inte alltid logisk. Kolla noggrant vad som står på ditt däck för att få fram vilket nytt däck som kan passa. Det kan stå 28-622 på till exempel en racercykel. Den första siffran står för bredden på däcket och här kan oftast även bredare eller smalare däck fungera på din cykel. Har du dock en lätt landsvägsracer kommer inga breda dubbdäck att passa, men på en mountainbike brukar det inte vara några problem med dubbdäck. Den andra siffran berättar hur stort däcket ska vara, det vill säga vilken omkrets hjulet har.


Hur du byter bakdäck steg-för-steg för utanpåliggande växlar

 1. Växla ner så att kedjan ligger på minsta kugghjulen bak.
 2. Skruva loss bakhjulet, det gör du genom att lossa på muttern vid axeln. Många cyklar har snabbfästning och du kan lossa på axeln utan att använda verktyg.
 3. Ta loss hjulet. Det går att lyfta av hjulet från kedjan, du behöver inte öppna kedjan, låt den bara hänga kvar på cykeln.
 4. Ta ut all luft genom att öppna ventilerna och trycka på däcket.
 5. Trä in 2 stycken däckborttagare och dra sedan dessa längs med fälgen tills däcket är löst.

  Byta bakdäck - Därkborttagare

 6. Nu kan du plocka bort däcket från fälgen. Observera att slangen kommer att följa med. Ska du ha kvar samma slang, tar du loss denna från däcket och lägger slangen i det nya däcket.
 7. Trä tillbaka den ena sidan av däckkanten över fälgen och tryck ner slangens ventil på rätt ställe.
 8. Tryck däcket åt sidan så att det trycks in på andra sidan fälgen. Använd däckborttagarna för att pilla tillbaka sista biten.
 9. Sätt tillbaka däcket i ramen och se till att det klickar ända in på rätt ställe.
 10. Lyft på kedjan på det nedersta kugghjulet.
 11. Skruva fast axeln igen. Klart!


Hur du byter bakdäck steg-för-steg för navväxlar

 1. Navväxeln sitter utanpå navet och kallas för växelklocka, denna måste du skruva loss och dra sedan ut växel-pinnen. Lägg åt sidan.
 2. På andra sidan navet kan det på navväxlade cyklar sitta ytterligare ett fäste mot ramen. Även denna måste skruvas loss.
 3. Skruva sedan loss axeln och ta loss bakhjulet.
 4. Följ steg 4-9 i “hur byter du däck vid utanpåliggande växlar”
 5. Sätt tillbaka däcket i ramen och lyft på kedjan.
 6. Skruva tillbaka axeln och sedan fästet mot ramen och montera tillbaka växelklockan. Klart!Inköpslista – det här behöver du ha hemma:


Se allt inom cykeldelar


Läs också: Byta cykelkedja – enklare än du tror

Läs också: Välj rätt cykelkläder