Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Åsa Erlandsson - 52 starter på ett år

Åsa Erlandsson är 42 år och körde sitt första cykellopp 1997. Hon har ett 25-tal medaljer i MTB och Cyclocross, och fem av dem är guld. Hennes prestationer inkluderar bland annat vinster i XC-cupen, CX-cupen och ett flertal internationella segrar i XC, CX och Långlopp.

Som många andra cyklister kom Åsa in på banan från att ha börjat med andra tävlings- och motionsformer. Innan cykling var det långdistanslöpning som gällde för henne men hon började få ett par längre uppehåll på grund av skador. Cykling blev då en del av rehabträningen och hon säger själv att hon blev ”...nästan fast direkt i att cykla MTB i skogen.” I hennes första tävling efter denna uppenbarelse kom hon in på 8:e plats och cyklingen tog helt enkelt över mer och mer som tiden gick.

Under 2016 räknade hon ut att hon hade hela 52 starter, spridd ungefär till hälften på MTB och hälften cyclocross, men även hälften i Sverige och andra hälften utomlands. Höjdpunkten av alla dessa var dock EM i XC på hemmaplan, säger Åsa.

Uppladdningen inför ett lopp beror mycket på hur långt det faktiskt är. Till exempel är ett cyclocross-lopp så pass kort att det inte behöver någon speciell uppladdning, vad gäller kosten i alla fall. Däremot ser hon alltid till att reka banan ordentligt. Hon säger att hon inte riktigt följer någon egentlig kostplan men se till att äta ordentlig, lagad mat, inte mycket halvfabrikat och rikligt med frukt och grönsaker.

”Generellt är matintaget mer och mer viktig ju längre lopp man ska köra.”

Åsa säger även att hon försöker ladda mentalt och inte stressa för mycket dagen innan loppet. På tävlingsdagen medger hon dock att hon kan bli stressad, men att detta även kan vara till hennes fördel så länge det inte blir helt okontrollerbart.

Träningsmängden kan variera en hel del för henne. Under perioder utan tävlingar blir det så klart desto mer träning och vanligen ligger hon då mellan 10 till 15 timmar per vecka. Är hon dock på träningsläger och inte jobbar kan det istället röra sig om 25 timmar på en vecka. Under en intensiv träningsperiod föredrar Åsa att lägga fokus på återhämtningscykling och korta intensiva intervallpass.

Åsas tips till nybörjare är att köra mycket i skogen, bli vän med cykeln och att öva på tekniken. Hon tycker även att man ska börja väldigt lätt först och köra på svårare och svårare stigar successivt. Utöver det säger hon att man ska se till att fråga andra duktiga cyklister om tips då det finns jättemycket man kan lära sig vad gäller saker som teknik och vägval.

Just nu har Åsa en Haibike, Hardtail Geed 9.90 när hon kör MTB och två nästan identiska cyklar för cyclocross av modellen Haibike Noon 8.50. Hon har även en endurocykel, en Haibike QAM 7.10 som hon kör på när det finns tillgång till lift. Åsa säger att hon får väldigt bra hjälp av dem och att de har cyklar för praktiskt taget allt, oavsett nivå, och med riktig hög kvalitet.

”Här finns både tävlingsklara superlätta cyklar för MTB, cross och landsväg och brukcyklar. De har även alla elcyklar man kan tänka sig. Dessutom, snygg design!”

Åsa cyklar för Varbergs MTB och hennes plan för 2017 är att cykla lite av varje. Både XC, Långlopp, CX och även testa på någon endurotävling.