Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

5 riktigt bra anledningar att skaffa elcykel

Elcyklar blir alltmer vanliga och det är inte utan orsak. Faktum är att det finns mängder av fördelar med att ha och använda en elcykel framför andra transportmedel, varav fem av de mest framstående har vi sammanfattat här under.

1. En god gärning för vår planet

Först och främst, i en värld som behöver minskade utsläpp i allra högsta grad, så är en cykel ett otroligt bra sätt att ta sig fram jämfört med andra fordon drivna av fossila bränslen – och med en elcykel kommer du ju dessutom väldigt mycket längre, väldigt mycket enklare än med traditionella cyklar. Så med ett miljöperspektiv som blir allt mer viktigt för varje dag som går, så kan en elcykel vara ett bra sätt för dig att ta ditt ansvar för ett mer hållbart samhälle. Att du dessutom slipper stå i de långa bilköerna till och från jobbet som varken är kul eller särskilt miljövänligt är ju en väldigt bra bonus.

2. En god gärning för dig själv

En elcykel är ju inte bara bra för miljön, utan även för dig själv eftersom varje cykeltur även är bra för din egen hälsa i form av frisk luft och motion. Många tänker att elmotorn tar bort hälso-fördelarna med cykling, och även om det såklart inte ger träning i samma grad som en vanlig cykel, så måste du ju faktiskt röra på dig (trampa) för att elmotorn ska hjälpa dig. Och det är just den där dagliga vardagsmotionen som flertalet studier har visat är så viktig. Om assistansen du får av elmotorn dessutom kan hjälpa dig att få bort undan de där mentala hindren som ibland annars kan sätta stop för att du kommer ut, så är det ju extra värt det.

3. En god gärning för plånboken

Att investera i en elcykel kan spara dig otaligt mycket pengar som du annars hade behövt lägga på parkeringsavgifter, tullavgifter och för att inte tala om bränsle. Börjar man räkna på det ser man ganska fort hur snabbt och hur mycket du kan spara på att byta ut ena bilen mot en elcykel.  Dessutom är det ju alltid en bonus att inte behöva fundera om du råkat få en parkeringsbot. Perfekt för dig som spara pengar eller helt enkelt vill kunna lägga pengar på andra roligare saker än kostnader för bilen. 

4. Njut av att cykla längre avstånd utan att ta ut dig helt

Något av de mest uppenbara men nog så viktiga faktum om elcyklar är att de gör att du tar dig längre mycket enklare än tidigare. Alla de platser som tidigare har känts så långt borta blir helt plötsligt så lättillgängligt! Tanken på påfrestande backar och jobbig motvind är också avskräckande skäl för många till att inte cykla. Men med din elcykel kommer du sitta och le när du lätt som en plätt susar förbi dina cykelpendlarkompisar och problemen du tidigare hade. En win-win helt enkelt.

En annan fördel med elcyklar är att du faktiskt kan välja exakt hur mycket hjälp du vill ha av elmotorn genom de olika assistansnivåerna som man kan välja mellan. Behöver du inte så mycket hjälp eller vill får lite mer motion? Sätt då i gång assistansläget som oftast heter ”eco” eller ”low” som är det lägsta nivån. Vill du i stället få det lättare eller slippa bli det minsta svettig på väg till jobbet? Då är det bara att trycka in det högre läget som ofta kallas ”high” eller ”tour”.

5. Snabb, smidig och alltid redo

Varför står du och väntar på bussen när du kan ha en cykel som alltid står och väntar på dig i stället? Slipp passa tider i kollektivtrafiken och ta dig fram smidigare än genom många andra färdmedel. En elcykel tar dig fram i princip överallt, när som helst och antagligen dessutom snabbare än både bil och kollektivtrafik i många fall. Och vad kan man egentligen begära mer än det?