Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

5 enkla steg för att byta cykelsadel hemma

Sitter du obekvämt på cykeln? Är sadeln alltid blöt? Eller får du ont i sittbenet av att cykla? Då kan det vara en bra idé att byta cykelsadel. Med tydliga instruktioner och rätt verktyg är det enkelt att göra jobbet själv. Här går vi igenom hur du går tillväga och svarar på några vanliga funderingar.

Läs också: Cykelhjälm bäst i test

Sadeln är en viktig komponent på din cykel eftersom en bra och bekväm sittställning ökar styrförmågan och därmed också din säkerhet. Får du ont i underlivet, ländryggen eller sittbenet när du cyklar kan du behöva byta cykelsadeln. Detsamma gäller om du sitter obekvämt eller om sadeln har repor och hål som gör att den drar åt sig fukt. I den här artikeln går vi därför igenom hur du gör för att byta cykelsadel själv och ger några allmänna råd.

Att välja den bästa cykelsadeln

Det finns många olika faktorer som avgör vilken sadel som är rätt för dig. Många gånger delas sadlarna in i dam- och herrmodeller, men eftersom alla människor ser olika ut behöver du inte stirra dig blind på denna indelning. Några saker du däremot bör ta hänsyn till när du köper en ny sadel är din åkstil, sadelbredd och sadelns hårdhet. En bra regel att ha i bakhuvudet är att en bred sadel passar en upprätt sittstil (exempelvis om du cyklar på en klassisk damcykel), men ju mer framåtlutande du sitter, desto smalare bör sadeln vara (exempelvis om du cyklar på en landsvägscykel).

Se hela vårt utbud av sadlar

Så gör du för att byta cykelsadel – steg för steg


Cykelsadel med sadelfäste på utsidan av sadelstolpen:

  1. Använd en passande skiftnyckel och lossa en aning på muttern till sadelfästet (du hittar fästet precis under sadeln, på sidan).
  2. Ta bort sadeln från cykeln och lossa sadelfästet helt.
  3. Montera fästet på den nya sadeln på samma sätt som den satt på den gamla sadeln. Dra åt.
  4. Sätt den nya sadeln på sadelstolpen och justera sadelns vinkel – både åt sidorna och uppåt/neråt.
  5. Dra åt muttern till sadelfästet ordentligt och säkerställ att sadeln sitter fast.


Cykelsadel med sadelfäste som är integrerat i sadelstolpen:

  1. Använd en insexnyckel och lossa på skruven till sadelfästet (du hittar fästet precis under sadeln, på baksidan).
  2. Lyft och vrid på den övre plattan (som nu bör vara lös) av sadelfästet, så att den ligger mellan rälsen på sadeln.
  3. Ta bort den gamla sadeln och sätt dit den nya.
  4. Vrid tillbaka den övre plattan av sadelfästet till sitt ursprungliga läge och justera sadelns vinkel – både åt sidorna och uppåt/neråt.
  5. Dra åt skruven till sadelfästet ordentligt och säkerställ att sadeln sitter fast.

Köp praktiska cykelverktyg

Läs också: Cykelservice