Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

Kross Vento 6.0

Under Tour de France ser man sina förebilder swisha förbi på sina splitternya cyklar från bland annat BMC, Cannondale, Trek, Canyon, Scott och S-works. För en student så dör drömmarna snabbt om att äga likvärdiga cyklar när man kollar på priset. Däremot kan man komma riktigt långt på en lägre budget, speciellt när man tittar på andra märken än de mest välkända.

Kross

När man hör varumärket Kross, tänker man ofta på cyklar som trivs bäst på leriga landsvägar och branta bergssluttningar. Kollar man lite noggrannare har de ett mycket större utbud med även landsvägs- och triathloncyklar. För mig behövs en cykel som inte bara ska klara av 300 km runt Vättern och 300 dagar av förberedelser, utan även transport i alla väder, till och från universitetet. Därför känns det bara naturligt att kolla på landsvägscyklar från ett företag som har en lång bakgrund i mountainbikes och endurocyklar.

Kross Vento 6.0

Kross Vento 6.0 är cykeln jag valde inför Vätternrundan 2017. Kross Vento 6.0 har professionella komponenter och väger in på bara 8.2 kg. Det är en god väg mot min absoluta drömcykel, en cykel som kommer att hålla många år och även många Vätternrundor i framtiden.

Material

Vill man ha den lättaste och styvaste cykeln som aldrig rostar och har längre livslängd än dig själv så finns det bara ett val; kolfiber! I många öron låter kolfiber dyrt och exotiskt men det finns ett flertal mindre kända varumärken som tillverkar lätta kolfibercyklar till ett väldigt överkomligt pris. Mindre kända varumärken betyder inte nödvändigtvis att man får sämre kvalité. Det är nämligen stor chans att det kolfiber som finns i Kross Vento kommer från samma fabrik som de mest exklusiva cyklarna då det bara finns fyra fabriker i världen som tillverkar kolfiber för cyklar.

Komponenter

Letar man efter de bästa växlarna på marknaden är det utan tvekan Shimano som dyker upp i de flesta cyklisters tankar. Det Japanska bolaget har sedan 1921 tillverkat cykelkomponenter till både vardagliga cyklar och de proffscyklar du ser på Tour de France. En av deras vassare serier heter Ultegra och är tätt följt av Shimano 105. Skillnaden är endast några gram extra men med likvärdig prestanda för ett billigare pris. Detta tillsammans med de lätta aluminium-hjulen från DT Swiss och handtaget från Easton blir Kross Vento 6.0 en mycket prisvärd racer.