Magazine

Vill du inspireras av cykelkunnigt folk samt få tips på saker som rör cykelvärlden så hittar du det här. Läs det senaste - skrivet av branschens bästa.

En godare kopp kaffe – den perfekta starten på en cykeltur!

Få drycker är så förknippade med cykling och cykelkultur som kaffe. Fikapausen under långpasset eller den första morgonkoppen på raceday är ack så viktiga. Men hur brygger man egentligen en god kopp kaffe? En vis människa sa en gång att det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Samma gäller för en god kopp kaffe. Bönor, rostning, malning, vattentemperatur, bryggtid m.m. Allt detta kan vara väldigt avskräckande för oss som är vana vid kaffekannan på kontoret eller lunchrestaurangen. Vi fick dock chans att prata med Daniel Lindström, vårt kontors lokala kaffe connisseur, och han visade hur enkelt det är att brygga en kopp godare kaffe.

En av dom hetaste trenderna i kaffesvängen just nu är pour-over eller handbryggning som man också kan säga. Precis som det låter så är det att man brygger kaffet för hand och utan maskin. Och oftast endast en kopp eller två. Populärast idag är V60 metoden från japanska företaget Hario. Det enkla kitet innehåller en liten glaskanna, en filterhållare i plast samt pappersfilter. Detta kostar inte mer än någon hundralapp att införskaffa från en välsorterad kaffebutik.

Daniel har ett sådant kit på kontoret och visade hur enkelt det är.

1. Lägg pappersfiltret i V60:n.

2. Mal kaffebönor (Det första Daniel tog med sig till kontoret var en egen kaffekvarn) för en kopp. Går att använda vanligt färdigmalet kaffe också. Lägg kaffet i filtret.

3. Koka upp vatten i vattenkokare och vänta 20-30 sekunder. Vattnet skall ha en temperatur på ca 95 grader celsius.

4. Häll långsamt på vattnet i mitten och fortsatt i en cirkulärrörelse.

5. Fortsätt tills det att din kopp eller kanna är halvfull. Låt det droppa tills det att allt vatten har passerat genom.

6. Njut av en godare kopp kaffe!

Svårare än så är det faktiskt inte. Nu är det klart att det finns mycket mer att lära om den ädla konsten att brygga en kopp kaffe men detta var en enkel introduktion och det var en väldigt stor skillnad i smak. Det kaffet som Daniel bjöd på var en Etiopisk kaffeblandning. Det är lite fruktigare och passar även bra att drick även när det har svalnat lite. Tyvärr är det kaffet vi köper i våra livsmedelsbutiker ofta alldeles för hårt rostat och det kaffet förlorar då mycket av sin karaktär och smak. Vänder man sig dock till en mer välsorterad kaffehandlare så går det bra att köpa färdigmalet kaffe tycker Daniel. Under vårt samtal kan man inte låta bli att ryckas med av Daniels passion för kaffet. Så enkelt att brygga en godare kopp men också så mycket mer att lära sig. Vi hoppas att vi får chansen att prata mer om denna svarta bryggd som är så starkt ihopkopplad med cykelkulturen och då få lära oss mer om den klassiska Espresson!